KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN KARŞISINDA DAYANIŞMANIN YANINDAYIZ
Oda Yönetim Kurulumuz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada “İnşaat Mühendisleri Odası olarak, kadına yönelik şiddeti yılın bir günü değil her günü mücadele alanı kılmak gerektiğine inanıyoruz; 25 Kasımın şiddetin esas temelinin tartışılmaya açıldığı bir gün olmasını diliyoruz. Biz, dünyada ve ülkemizde kadına yöneltilen her türlü şiddetin karşısında, dayanışma ve mücadelenin ise yanındayız” denildi.
Kadına yönelik şiddetin karşısında dayanışmanın yanındayız
25 Kasım, 1960 yılından bu yana kadına yönelik şiddetle mücadelenin günüdür. O tarihte Mirabel Kardeşler olarak bilinen üç kadın, cezaevindeki eşlerini ziyaretten dönerken baskıcı Dominik Cumhuriyeti`nde, tecavüze uğradılar ve öldürüldüler.
O günden bu yana 25 Kasım, kadına yönelik şiddeti görünür kılma, anlatma ve anlama günüdür. Kadınlar, 25 Kasım`da dünyanın her yerinde fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddetin hemcinsleri üzerinde yarattığı tahribatı kampanyalarla anlatmaya çalışmakta, farkındalık yaratmaktadır.
Çünkü dünyanın hemen hemen her köşesinde kadınlar şiddete maruz kalmakta ve sistemin tüm araçları bu şiddeti üretmektedir. Örneğin Nijerya`da kız çocukları kaçırılıyor, zorla başları kapatılarak evlendiriliyor; Şengal`de binlerce Ezidi kadın IŞİD çeteleri tarafından kaçırılıyor, "soy bozumu" adı altında pazarlarda satılıyor, tecavüze uğruyor; Suriye`de savaştan kaçan kadınlar sığındıkları ülkelerin en iyi ihtimalle kamplarında yaşıyor, değilse sokaklarında taciz ve tecavüze maruz kalıyor; kadınlar göç ettikleri ülkelerde ucuz işgücü olarak kullanılıyor.
Dünyanın diğer coğrafyalarından manzara böyle, ancak ne yazık ki ülkemizde de durum pek içi açıcı değil. Halen gazetelerin üçüncü sayfaları kadın cinayetleriyle doludur. Bu trajediye bir de erkeklerin "çok sevdiğim için öldürdüm" söylemi ekleniyor. Diğer taraftan kadın cinayetlerini önlemede çözümün bir ayağı olan ceza sistemi yeterince uygulanmıyor ve genellikle tahrik indirimi yapılarak cezanın caydırıcılığı ortadan kaldırılıyor. Kadın bedeni halen siyasetin bir aracı olarak kullanılıyor. Kadınlar, çocuk sayısı, kürtaj, ilkokul çağında çocuklara dayatılan türban gibi konular bağlamında baskı altında tutuluyor. Siyasi iktidar kadın ve kadın bedeni üzerinden toplumu dizayn ediyor ve kadınları tamamen araçsallaştırıyor.
Şiddetin mağdurları arasında yazık ki eğitimli, profesyonel meslek sahibi kadınlar da bulunuyor. Araştırmalar her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını, eğitimli kadınların da giderek daha fazla şiddete uğradıklarını ortaya çıkarıyor. Mühendis kadınlar da bu şiddet ortamından azade değil elbette. Erkek alanı olarak tanımlanan inşaat sektöründe inşaat mühendisi kadınlar var olma mücadelesi veriyor. Hayatı kaba kuvvetle değil, akılla, fikirle kurgulamanın mücadelesini veriyor.
İnşaat Mühendisleri Odası olarak, kadına yönelik şiddeti yılın bir günü değil her günü mücadele alanı kılmak gerektiğine inanıyoruz; 25 Kasımın şiddetin esas temelinin tartışılmaya açıldığı bir gün olmasını diliyoruz. Biz, dünyada ve ülkemizde kadına yöneltilen her türlü şiddetin karşısında, dayanışma ve mücadelenin ise yanındayız.
İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu