1.YÜKSEK YAPILAR SEMPOZYUMU - 4-5 MAYIS 2023
Eklenme Tarihi: 09/05/2023
Odamız adına Şubemiz tarafından gerçekleştirilen 1. Yüksek Yapılar Sempozyumu 4-5 Mayıs 2023 tarihlerinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryum’unda gerçekleşti.
Sempozyum, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuray AYDINOĞLU’nun konuşmasıyla başladı. AYDINOĞLU, sempozyumda yüksek binalarla ilgili tüm konuları içeren bir program oluşturulduğunu, 12 davetli konuşmacının katılacağını, yüksek yapılar konusunun önemine değindi ve sempozyuma başarılar diledi.
Şube Başkanımız Fusun SÜMER ise “İnşaat mühendisliği teknolojisinin kat ettiği mesafe ile deprem güvenli yapı üretiminin biz inşaat mühendislerinin tahayyülleri arasında bulunması bile başlı başına dikkat çekicidir. Evet mühendislik her daim gelişme seyri içinde olan bir bilim dalıdır. Yani stabil değildir. İnşaat mühendisliğinin asli sorumluluğu da bilim ve teknolojiyi kullanarak insanlara güvenli ve nitelikli bir yaşam sunmaktır. Meslek odamızın mesleki politikasının odak noktasında da bu ilgi yer almaktadır.” sözleriyle konuşmasına başladı.
Yüksek yapıların insanın yükselme özleminden başlayıp kent nüfusunun yoğunlaşmasına bağlı olarak farklılaşan ihtiyaçları karşılamak üzere konumlandığını, kentleşmenin başlaması, kentlerin büyümesiyle toplumsal ve ekonomik yaşamın çeşitlendiğini ve bugünkü yüksek yapıların hayatımıza dahil olduğunu belirten SÜMER, “İnşaat mühendisleri tabii ki yüksek yapıları mesleki-teknik açıdan değerlendirir ve yüksek yapıların birer mühendislik harikası olduğuna dikkat çeker. Aynı zamanda inşaat mühendisleri, yüksek yapılar ile imar planları arasındaki ilişkiye de işaret eder, yüksek yapıların mevcut planlara aykırı olarak, hatta imtiyaz elde edilerek yükseldiğini, kent dokusunu bozucu etki yarattığını da vurgular. Bu tartışmaları mesleki-teknik tartışmadan ayırarak mesleki-sosyolojik zeminde değerlendirir. Biz inşaat mühendisleri açısından konuya yaklaşım açık ve nettir: İlk önce yüksek yapıya ihtiyaç olup olmadığı kararına varılır. İhtiyaç olduğu tespit edilirse bu tip binaların yapımında mühendislik biliminin gerektirdiği hassasiyet gösterilir. Doğru projelendirme, doğru uygulama, doğru mühendislik ve sağlıklı denetimle bu tür yapılar üretilir. Çünkü inşaat mühendisliği her zeminde her türlü yapıyı üretmeye muktedir bir bilim dalıdır. Özellikle bu, önemli deprem kuşakları üzerinde bulunan ülkemiz açısından hayati önem taşıyan bir konudur. İstanbul gibi deprem bekleyen bir kentte bulunan ve son yıllarda hızla artan yüksek yapılara dair bu konunun arz ettiği önemi özellikle vurgulamak isterim.” dedi.
Sempozyumumuzda yüksek yapıların her yönüyle ele alınacağını, farklı görüşler, farklı yaklaşımların dile getirileceğini ve mesleğimiz açısından değerli bir birikim sağlanacağını belirten SÜMER, “Deprem ile yüksek yapı ilişkisi, zemin özellikleri, rüzgâr etkisi, yönetmeliği, bu yapılarda kullanılan malzemeler, yapı sürecinin denetlenmesi ve beraberinde pek çok ayrıntı sempozyum gündeminde yer alıyor. Sempozyumumuzun verimli geçeceğine, öğretici, ufuk açıcı olacağına dair kuşku duymuyorum. Çünkü çok değerli hocalarımız, meslektaşlarımız burada. Hepsine tek tek teşekkür ediyor, şükranlarımı iletiyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ konuşmasına 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başladı. “Doğa olaylarının felakete dönüşmemesi için söylenecek söz kalmadı artık. Yapılacaklar belli. İzlenecek politikalar belli. Nasıl yapılacağının yöntemleri belli. Üstelik çok uzun zamandır belli. Dileğimiz bundan sonra meselelerin üzerine kararlılıkla gidecek kadroların işbaşına gelmesidir.” Yüksek yapıların dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın bir uygulama haline geldiğini, dolayısıyla planlamasından inşasına kadar tüm süreçlerde karmaşık mühendislik problemlerini içeren bu türlü yapıların tüm yönleriyle değerlendirilmesinin gerek meslektaşlarımızı gerekse bilim camiasına çok şeyler katacağının altını çizen YÜZGEÇ, “Sempozyumun hayata geçirilmesini sağlayan başta Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu hocam olmak üzere tüm düzenleme kuruluna İstanbul Şubemize ve kıymetli emekçilerine, çalışmalarını düşüncelerini bizimle paylaşacak olan tüm katılımcılara ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Sempozyumun ilk oturumu Şube Başkanımız Fusun SÜMER’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda Bünyamin DERMAN “Yüksek Bina Mimarisi-Dünya ve Türkiye Uygulamaları” başlıklı sunumuyla katıldı. İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda Barış ERKUŞ “Deprem ve Rüzgar Etkisinde Yüksek Bina Taşıyıcı Sistemleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Üçüncü oturum, Cemal GÖKÇE (İMO Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı) moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda M. Nuray AYDINOĞLU “Yüksek Bina Deprem Tasarımının Esasları ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Gülsun PARLAR (İMO Yönetim Kurulu Üyesi) moderatörlüğünde gerçekleşen dördüncü oturumda ŞEREF POLAT, “Yüksek Binaların Yapı-Deprem Tasarımına İlişkin Özel Konular ve Türkiye’nin Yüksek Bina Deneyimi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
İlk günün son bölümünde Taner YÜZGEÇ ve Ramazan LİVAOĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı “Yapılarda Tasarım ve Uygulama Denetimi” konulu panel Düzenleme Kurulu Başkanı M. Nuray AYDINOĞLU moderatörlüğünde gerçekleşti.
Sempozyumun ikinci günü, “Yüksek Bina Temelleri ve Depremde Yapı-Kazık-Zemin Etkileşimi” konulu panel ile başladı. Kutay ÖZAYDIN ve Yasin FAHJAN’ın konuşmacı olarak katıldığı panel, Düzenleme Kurulu Başkanı M. Nuray AYDINOĞLU moderatörlüğünde gerçekleşti.
Panelin ardından beşinci oturum Bülent TATLI (İMO Ankara Şube Başkanı) moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda Ender ÖZKAN “Yüksek Binalarda Rüzgar Mühendisliği ve Uygulamaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Altıncı oturum Jale ALEL (İMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi) moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda SERDAR SELAMET “Yüksek Binalarda Yapısal Yangın Mühendisliği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yedinci oturum Ülkü KÜÇÜKKAYALAR (İMO Bursa Şube Başkanı) moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda ERDAL ŞAFAK “Yüksek Binalarda Yapı Sağlığı İzleme Sistemleri: Uygulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sekizinci oturum Abdulkadir ORHAN(İMO Erzurum Şube Başkanı) moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda Onur İHTİYAR (Amerika’dan çevrim içi bağlandı) “Yüksek Binalarda Yapısal Olmayan Sistemlerin Tasarımı: Elektromekanik Tesisat, Asansör Sistemleri, Cephe Sistemleri, Mimari Elemanlar”başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Semih UÇAR(İMO Sakarya Şube Başkanı) moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda Raşit ÇÖMLEK “Özel Bir Yüksek Yapı Örneği: Küçük Çamlıca TV Kulesi Yapı-Deprem ve Rüzgar Tasarımı” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sempozyum Şube Başkanımız Fusun SÜMER’in kapanış konuşmasıyla son buldu.
Sempozyumu izlemek ve sunumlara ulaşmak için tıklayınız: https://istanbul.imo.org.tr/.../1yuksek-yapilar...
Fotoğraflar için :
1.gün: https://files.fm/u/heug46fyp
2. gün: https://files.fm/u/3hx7g4ssz