14. ULAŞTIRMA KONGRESİ-18-19-20 EKİM 2023 PROF. DR. GÜNGÖR EVREN ONURUNA
Eklenme Tarihi: 24/10/2023
14. ULAŞTIRMA KONGRESİ-18-19-20 EKİM 2023
PROF. DR. GÜNGÖR EVREN ONURUNA
MSGÜ SEDAD HAKKI ELDEM ODİTORYUMU/İSTANBUL
Odamız adına Şubemiz tarafından Prof. Dr. Güngör Evren Onuruna düzenlenen 14. Ulaştırma Kongresi 18-19-20 Ekim 2023 tarihlerinde MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda gerçekleşti. Kongre Ceyda PİRALİ (piyano) ve Selmin ARTEMİZ’in (vokal) müzik dinletisiyle başladı.
Ardından açılış konuşmaları bölümünde Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail ŞAHİN, Şube Başkanımız Fusun SÜMER, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ ve Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan YAĞCIOĞLU yer aldı.
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail ŞAHİN, “İnşaat mühendisliği disiplininin proje üreten ana bileşenlerinden olan ulaştırma toplumun başlıca ilgi odaklarından biridir. Yaşamı kolaylaştırması beklenen ulaştırma ve altyapı hizmetleri biz inşaat mühendislerine önemli görevler yüklemektedir. Mesleki ve sosyal sorumluluk anlayışımız ulaştırma sorunlarını tanımlama ve çözüm önerilerini geliştirme konularında bizleri teşvik etmektedir. İlki yaklaşık yarım asır önce 1974 yılında düzenlenen ulaştırma kongreleri bu anlayışın ürünleridir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında düzenlediğimiz 14. Ulaştırma Kongresi’nin düzenleme kurulunun önerisiyle Prof. Dr. Güngör Evren hocamızın onuruna gerçekleştirilmesi düzenleme kurulundaki çalışma heyecanımızı ve şevkimizi arttırmıştır. Birlikte görev aldığım Ulaştırma Kongrelerinde tanık olduğum, dengeli, dürüst, tarafsız ve adaletli yönetim anlayışı nedeniyle teşekkür ederim” diyerek başladı. Kongreye katılan davetli konuşmacılar ve kongrede sunulacak bildirilere ilişkin bilgi veren ŞAHİN, “Düzenleme kurulunda önümüzdeki kongrelerde sunulacak bildirilerin İMO yayını olan Turkish Journal of Civil Engineering (önceki adı Teknik Dergi) özel bir sayısında yayınlanması için dergi yönetimi ile görüşülmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir. Bu olanağın kongreye gönderilen bildirilerin niteliğinin artması yönünde bir teşvik olacağı düşünülmektedir.” dedi ve emeği geçenlere teşekkür ederek, kongrenin verimli ve yararlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Şube Başkanımız Fusun SÜMER konuşmasına “Bildiğiniz gibi 14. Kongremiz Güngör Evren onuruna düzenleniyor. Bu çok değerli ve yerinde bir atıf. Bunun yalnızca bir ahde vefa olmadığını, aynı zamanda Güngör Hocamızın nezdinde bilime, yılların tartışma ve araştırmalarından süzülüp gelen bilgiye, bilgiyi üreten bilim insanlarına teşekkür anlamına geldiğini ifade etmek isterim. Odamız ilk ulaştırma kongresini 1974 yılında toplamış. Bunu hakikaten çok önemsiyorum. Bazı sosyal, siyasal ve toplumsal konularla ilgili etkinliklerin devamlılığını sağlamak zor olmazken, inşaat mühendisliğinin disiplinlerinden biri olan ulaştırma konusunda 50 yıl boyunca düzenli aralıklarla kongre toplamak bilimsel kararlılıktır, mesleki ısrardır ve tabii ki takdire şayandır.
İlk kongreden bugüne kadar düşünen, hayata geçiren, emek veren her bir meslektaşıma şükranlarımı sunuyorum.” sözleriyle başladı.
“14. Ulaştırma Kongresi’nin temasının iklim krizi ile ulaştırma ilişkisi bağlamında belirlenmesi az önce vurguladığım toplumsal ihtiyaç vurgusuyla birlikte düşünülmelidir. Bisiklet kullanımından elektrikli skuterlere, ulaştırmada harcanan enerjinin iklim krizine etkisinden özel araç kullanım yoğunluğuna kadar pek çok konunun ele alınacak olması sadece günceli yakalamak anlamına gelmeyecek, aynı zamanda gelecekte karşı karşıya kalınması olası sorunları bugünden kavramamızı sağlayacaktır. Örneğin 1998’de yapılan 4. Ulaştırma Kongresi’nde ağırlıkla otoyollar tartışılmış. Bir dönem Boğaz’a köprü tartışması hem meslek alanımızı hem de ulaştırma kongrelerinde öne çıkmış. Bugün elektrikli basit araçları tartışıyoruz. Bir kongre tartışmalarının odak noktasında hızlı tren yer almış. Buradan çıkaracağımız sonuç mesleğimizin gelişim seyrini algılama, gelişen teknolojiyi yakalama, sorunu anlama ve çözüm üretme aşamalarının bütünlük arz ettiği ve bizlerin buna uygun davranmamız gerektiğidir. Odamızın bu noktada rüştünü ispat ettiği ne kadar tartışmasızsa, üniversite meslek odası işbirliğinin önemli ve sonuç alıcı olduğu da o denli gerçektir.” diyen SÜMER, kongre programında bu dengenin gözetildiğine dikkat çekti.
Akademisyenlerin, uygulamacı meslektaşların, yerel yönetim temsilcilerinin katılımının önemine dikkat çeken SÜMER, “Özellikle İstanbul ulaşım sorunu bağlamındaki tartışmalar kamu yöneticilerinin desteği ve tanıklığı ile gerçekleştirilecektir ki, bilimsel-mesleki doğru ve kabullerin uygulama şansı bulması açısından önemli bir adım yerine geçecektir. Nihayetinde ister genel isterse özel olsun ulaştırma konusu doğrudan insanla, çevreyle ilgilidir. İnsanın ve çevrenin sağlığı, konforu, korunması ulaştırma politikalarının belirleyicisi olmak durumundadır. Kongre programları bu asli amaçla belirlenmektedir. Tabii bu noktada ne kadar şanslı olduğumuzu ifade etmem gerekiyor. İyi ki Güngör Evren var, iyi ki ulaştırmanın duayen hocaları bizlerle birlikte. İyi ki hocalarımızı dinleme, görüşlerini öğrenme şansımız var.” diyerek, kongrenin toplanması için emek veren ve destekleyenlere teşekkür ederek ve kongreye başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ, “14. Ulaştırma Kongresinin önemli bir özelliği var. O da, çok kıymetli hocamız Prof. Dr. Sayın Güngör Evren onuruna düzenleniyor olmasıdır. Hocaların hocası duayen hocamız Sn. Güngör Evren, Türkiye’nin ulaştırma konusunda en önde gelen ismi olmasının yanı sıra, çağdaş, yurtsever bir ağabeyimiz olarak Odamızın bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu Ulaştırma Kongrelerinin de temel direği olmuştur. 14. Kongremizi kendisinin onuruna düzenliyor olmamız, kendisine olan minnettarlığımız ve şükran borcumuzdandır. Kabul buyurmasını dileriz. Elbette her kongre, her sempozyum, her etkinlik önemlidir; ama bugün Ulaştırma konu başlığı ile toplanan bu kongre için ayrı bir parantez açarak önemine daha belirgin bir vurgu yapmak gerekir. Hele ki bu Kongre Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleştiriliyorsa… 100 yıllık bir envanter muhasebesine değil ama 100 yıllık bir anlayış muhasebesine ihtiyacımız bulunmaktadır.” sözleriyle konuşmasına başladı.
1974’de düzenlenen birinci kongrenin sonuç bildirisine değinen YÜZGEÇ, Osmanlının son dönemlerindeki ulaştırma yaklaşımını günümüz Türkiye’sinin Ulaşım Politikalarına benzediğini ve ülkemizde ulaştırma güzergahlarının, alt sektörleri ve yapılarının, Osmanlıda olduğu gibi ülke ihtiyaç ve menfaatlerine göre değil uluslararası sermayenin ve onların yerli işbirlikçilerinin çıkarlarına göre şekillenmekte olduğunu kaydetti. “Dünün Osmanlısında (dönemin koşulları gereği) demiryolu ve limanlarda olan özel imtiyazlar, bugünün Türkiye’sinde Hava, Kara, Deniz ve Demir yolları dahil olmak üzere tüm ulaştırma ve haberleşme alanlarına yayılmış durumdadır. Başta kara yollarındaki olmak üzere Otoyol, Köprü, Tünel, Havaalanı gibi Kamu Özel İşbirliği adı altında üretilen projeler bugün kanayan yara olmaktan çıkmış tam anlamıyla ülke kaynaklarının sömürüldüğü bir sermaye transferine dönüşmüş durumdadır.” diyen YÜZGEÇ, ulaşımın tarihsel derinliği olan politik bir kavram olduğunu, ulaşım koridorları ve araçlarının tarih boyunca uygarlıkların kurulmasına, gelişmesine veya yıkılmasına vesile olduğunu, ulaştırmanın insan mal ve hizmetlerin basit bir hareket hali olmaktan çok toplumların ve devletlerin varlık yokluk meselesi olma halini aldığına dikkat çekti. Ulaştırma yatırımlarının konusu özü itibariyle siyasi olduğunu, ekonomik temelli siyasi bir içerik taşıdığına ve yatırım tercihlerinin siyaset dışı algılanmasının, yanlış yatırım kararlarının altına imza atan siyasetçilerin arzu ettiği bir durum olduğunu vurgulayan YÜZGEÇ, “ülkeler arası, veya bölgeler arası, zengin-fakir, güçlü-zayıf, yöneten-yönetilen ilişki ve çelişkileri ulaştırma tercihlerinde, ulaştırma alt sektörlerinde ve ulaştırma araç ve yapılarında bütün çıplaklığı ile ortaya çıkmaktadır.” dedi.
Ülke genelinde yapılan yatırım yanlışlıklarına da dikkat çeken YÜZGEÇ, “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında bunlardan değil, kalkınmış ve müreffeh Türkiye’deki ulaştırma sektörünün başarılarından ve öneminden bahsetmek isterdim. Umuyor ve inanıyorum ki, önümüzdeki yüzyılda Cumhuriyetin başlangıç yıllarında ortaya koyulan perspektif ile yurdun kalkınmasını önceleyen, kamucu politikaların hakim olduğu bir ülkede yaşayacağız. Böylesi bir ülkenin yaratılmasında, her türlü güçlüğe rağmen İnşaat Mühendisleri de yerini alacaktır. Bu duygularla sizleri selamlıyor, değerli hocam Prof. Dr. Güngör Evren’e sağlıklı uzun ömürler diliyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan YAĞCIOĞLU konuşmasında inşaat mühendislerinin yaşamın her alanına dokunan ender bir meslek olduğuna dikkat çekti ve ulaştırmanın da bunlardan biri olduğunu belirtti. Kıbrıs’ın da Türkiye gibi karayolu ulaştırması ağırlıklı olduğunu belirten YAĞCIOĞLU, karayolu yapımında drenaj konusunun önemine değindi. Gerek karayolu gerekse üst yapılarda bilimden uzak, mühendislik hizmeti almamış olmalarının sonunun felaketle sonuçlandığına dikkat çeken YAĞCIOĞLU, bilimsel kongrelerin daha çok yapılması ve daha çok katılımlı olması dilekleriyle kongreye başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmaları bölümünden sonra Prof. Dr. Güngör EVREN için hazırlanan video sunum izlendi.
Oturum Başkanlığını İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Nusret SUNA’nın yaptığı Prof. Dr. Güngör EVREN Oturumunda sırasıyla Prof. Dr. Reşat BAYKAL, Prof. Dr. Mehmet Ali TAŞDEMİR, Prof. Dr. Nadir YAYLA, Cemal GÖKÇE, Prof. Dr. Hakan GÜLER, Prof. Dr. Eren OMAY, Eren Emre EVREN Güngör Evren’e ilişkin anılarını aktardılar.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Güngör Evren, “Atatürk Dönemi Ulaştırma Politikası ve Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ, İMO Yönetim Kurulu 2.Başkanı Nusret SUNA ve Şube Başkanımız Fusun SÜMER tarafından Güngör Evren’e hediyesi ve plaketi takdim edildi.
Kongrenin ilk oturumu Prof. Dr. Haluk GERÇEK ve İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner YÜZGEÇ yönetiminde gerçekleşti. Bu oturumda Çağrılı Konuşmacı Çiğdem TOKER (Gazeteci-Yazar), “Ticari Sırla Himaye Edilen Kamu Özel İşbirliği Modeline Dayalı Ulaştırma Projelerine Kamu Kaynağı Perspektifinden Bakış” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bu oturumda “Kamu-Özel Sektör İşbirliği Yatırımlarının Değişken Güvence Bedeli ile Finansman Modelinin Geliştirilmesi”, “Kent Çekirdeği Lojistik Sorunlarının Araştırılması ve Çözüm Önerileri: Trabzon Kent Merkezi Örneği”, “Yapay Sinir Ağları Kullanarak Karayolu Yatay Güzergâh Tahmini Çalışması”, “Karayolu Lojistik Araçların Seyahat Süresi Dağılım Karakteristiklerinin Modellenmesi” başlıklı sunumlar yer aldı.
Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan ve İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Özer Akkuş’un yaptığı ikinci oturumda Çağrılı Konuşmacı Sinem DEDETAŞ (Şehir Hatları Genel Müdürü), “İstanbul Deniz Ulaşımında Sıfır Karbon Hedefi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bu oturumda “Sürdürülebilir Kent İçi Bisiklet ve Yaya Erişilebilirliği: En Uygun Yolların Saptanması ve Analizi”, “Paylaşımlı Bisiklet Kullanım Talebinin Modellenmesi”, “Mikromobilite Taşıtlarının Çevre Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi– İstanbul Bağdat Caddesi Örneği”, “Kentsel Bisiklet Yol Ağının Belirlenmesinde Erişebilirlik Kısıtlı Potansiyel Talep Tahmin Modeli Yaklaşımı: Mersin Örneği” başlıklı sunumlar yer aldı.
Kongrenin ikinci günü, üçüncü oturumun başkanlığı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ve İMO Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı tarafından gerçekleşti. Bu oturumda “Modern Dönel Kavşakların Geometrik Tasarımı ve Kapasite İlişkisi”, “Karayolu Esnek Üstyapılarında Tahribatsız Defleksiyon Ölçümleri ve Sıcaklık Düzeltme Metotları” ve “Taş Mastik Asfalt Kaplamalarda Mineral Elyaf Kullanılabilirliğinin Araştırılması” başlıklı sunumlar yer aldı.
Kongrenin dördüncü oturumu Doç. Dr. Bekir Oğuz Bartın ve İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Evren Korkmazer tarafından yönetildi. Bu oturumda Çağrılı Konuşmacı Utku CİHAN (İBB Ulaşım Daire Başkanı), “Kentsel Ulaşımda Paradigma Değişimi: İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bu oturumda “Türkiye ve Yurtdışındaki Elektrikli Skuter Yönetmeliklerinin Karşılaştırılması”, “Pandemi Dönemi ve Sonrasında Üniversite Öğrencilerinin Yürüme Alışkanlıklarının İncelenmesi”, “Motosiklet Kullanıcılarının Özellik ve Davranışlarının İncelenmesi: Sakarya İli Motosikletli Kuryeler Örneği” ve “Işıksız Kavşaklarda Yayaların Karşıdan Karşıya Geçiş Davranışları ile Yaya-Taşıt Çatışmaların İncelenmesi” başlıklı bildiriler sunuldu.
Beşinci oturum, Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu ve İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar tarafından yönetildi. Bu oturumda “Işıksız Kavşaklarda Karma Trafik Akım Koşullarının Modellenmesi”, “Değişken Faz Planı ve Sinyal Süresinin Gecikmeye Etkisi” ve “Trafik Akımlarında Dalgalanma Görülebilen Işıklı Kavşaklarda Farklı Denetim Tekniklerinin Performanslarının Karşılaştırılması” başlıklı bildiriler sunuldu.
Altıncı oturum, Doç. Dr. Selim Dündar ve İMO İstanbul Şube Sayman Üyesi Sinem Kolgu tarafından yönetildi. Bu oturumda “Karayolu Ulaşımının Çevresel Etkileri Üzerine Bilimsel Çalışmalar Işığında Bir İnceleme”, “Yakın Mesafeli Kavşaklarda Trafik Akımlarından Kaynaklı Çevresel Etkiler”, “Kent İçi Minibüs Hatlarının Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri Kullanılarak Çevre Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi: Erzurum İli Örneği”, “Türkiye’de Meydana Gelen Trafik Kazalarının Genel Analizi ve Trafik-İş Kazaları İçin Bir Model Önerisi” başlıklı bildiriler sunuldu.
Kongrenin üçüncü günü, yedinci oturum Doç. Dr. Ilgın Gökaşar ve İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özer Or tarafından yönetildi. Bu oturumda, “Orta Ölçekli Anadolu Kentlerinde Tramvay ve Troleybüs Tercihinin İncelenmesi: Malatya Trambüs Örneği”, “İstanbul Raylı Sistemleri ile Minibüs Güzergahlarının Etkileşiminin Mekansal Bilgi Sistemi Kullanılarak Değerlendirilmesi ve Entegrasyon Önerileri” ve “Bağlayıcı Sayısındaki Değişimlerin Kent İçi Toplu Taşıma Ağlarının Tasarım Süreci Üzerindeki Etkileri” başlıklı bildiriler sunuldu.
Dr. İsmail Hakkı Acar ve İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ersoy tarafından yönetilen sekizinci oturumda Çağrılı Konuşmacı Rahmi AKÇELİK, Avusturalya’dan video konferansla katılarak, “Akıllı Ulaşım Modeli Uygulamaları Modelcilerin Yerini Alacak mı?” sunumuyla kongrede yer aldı. Bu oturumda “Kavşakların Geometrik ve Fonksiyonel Alan Özelliklerinin Kazalara Etkisinin İncelenmesi”, “Üniversite Öğrencilerinin Trafik İşaret Levhaları Tanıma Düzeylerinin Araştırılması: Yalova Üniversitesi Örneği”, “Elektrikli Skuterların Karıştıkları Kazaların İncelenmesi” ve “Genişletilmiş Planlanmış Davranış Teorisini Kullanarak Iğdır’da Özel Araç Kullanımının Modellenmesi” başlıklı bildiriler sunuldu.
Kongrenin son oturumunda “Ulaştırmada İklim Krizine Odaklı Köklü Bir Anlayış ve Bakış Açısı Değişimi (Paradigma Değişimi)” başlıklı Panel-Forum gerçekleşti. Prof. Dr. İsmail Şahin’in oturum Başkanlığını yaptığı Panel-Forum’da konuşmacı olarak Prof. Dr. Haluk Gerçek ve Dr. İsmail Hakkı Acar konuşmacı olarak yer aldı.
Kongre Şube Başkanımız Fusun SÜMER’in kapanış konuşmasıyla sona erdi: “Dokuz oturumdan oluşan üç gün süren 14.Ulaştırma Kongremizin sonuna geldik. Düzenleme kurulumuza, Düzenleme Kurulu Başkanı İsmail ŞAHİN’e, Bilim ve Danışma Kurulumuza, destekleyen kuruluş TEM Mühendislik’e, İstanbul Şube emekçilerimize teşekkür ediyorum. Kongremiz her zamanki gibi öğretici, geliştirici, ufuk açıcı tartışmalara sahne oldu. 1974'ten bugüne gelen kongremizin onbeşincisinde tekrar buluşmayı diliyorum. İlk kongreden bugüne kadar düşünen, hayata geçiren emek veren tüm meslektaşlarıma saygılar sunuyorum. Mesleki alanda referans kurum olmaya devam ederken, meslektaşlarımızın emeklerini, bilgi ve deneyimlerini geçmişten geleceğe taşıyoruz. ‘Dünyayı Değiştirmez Sözcükler, Ama Bir Ucundan Tutarlar.’" demiş İlhan BERK... Barışa dair sözcüklerim var. “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” diyen Mustafa Kemal ATATÜRK'ü minnetle anıyorum. İsrail devletinin katliamlarına karşı Filistin halkının yanındayız. Bu eşitsiz ve kirli savaş bitmeli. Biz inşaat mühendisleri Ortadoğu’da bitmeyen savaşların ve çatışmaların emperyalist güçlerin çıkarları doğrultusunda olduğunun altını çiziyoruz. Emperyalist savaşlara ve işgallere karşı ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesinin kılavuzluğunda Filistin sorununun çözümünü diliyoruz”