KADINLAR EŞİTLİK MÜCADELESİNDE BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ!

Eklenme Tarihi: 07/03/2024

KADINLAR EŞİTLİK MÜCADELESİNDE BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜ!

Ekonomik krizin derinleştiği, emek sömürüsünün ve kadın yoksulluğunun arttığı, hayatımıza göz dikilen, emeğimize el konulan, ailede, sokakta, işte erkek şiddet döngüsüne hapsedilmek istendiğimiz, baskı ve şiddetin arttığı, kadın cinayetlerine karşı önlem almak yerine İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılan bir dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemizi ileriye taşımak için kararlılıkla ve emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.

ABD’de 8 Mart 1857’de eşit işe eşit ücret talebiyle başlayan kadın mücadelesinin bütün dünyaya yayılması ve kadın mücadelesinin simge tarihi olması sonucunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde 1934 yılında kadınlara seçme-seçilme hakkı verildiğinde zamanın dünyasında örnek gösterilen saygın bir pozisyona gelindi. Genç Cumhuriyet’te kadınlar sosyal ve siyasal hayatın içine girmekte gecikmediler; yalnızlığı, atıllığı, eve hapsolmayı reddederek, toplumda üreten birey durumuna geldiler. O günden bu yana ülkemizdeki kadın mücadelesi genişledi, gelişti. Cumhuriyet ve laiklik karşıtı akımların kadın özgürlüğünü hedef alan girişimlerine rağmen yoluna devam etti.

Günümüzde ise ülkemizde kadınlar hala ayrımcılığa uğruyor, şiddete ve gerici saldırılara maruz kalıyor. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinden bir sene geçmesine rağmen kadınlar ve çocuklar dezavantajlı gruplar olarak ağır sorunlarla mücadele etmeye devam ediyorlar.

Bu sorunlar ne kadar büyük olursa olsun, kadınların baş eğmemesinin, geri adım atmamasının, dayanışmayı büyütmesinin kaynağı da kadınların doğasında olan yılmadan mücadele etme iradesidir. Bu birlikte mücadele gücü, biz kadınların herşeye rağmen geleceğe güvenle bakmasını sağlıyor.

8 Mart 2024’te kadınlar olarak, anayasamızdaki eşitlik ilkeleri günlük hayatımızda gerçekten uygulanana kadar, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğimizin ve yüksek sesle her ortamda dile getireceğimizin bir kez daha altını çizmek isteriz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Kadın İnşaat Mühendisleri Komisyonu


  • 2024.03.07-kadın.jpeg

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası