11. ULUSAL BETON KONGRESİ -22-23-24 MAYIS 2025/ERZURUM

Eklenme Tarihi: 30/05/2025

11. ULUSAL BETON KONGRESİ -22-23-24 MAYIS 2025/ERZURUM

Odamız adına Şubemizin Erzurum Şubesi ile ortak düzenlediği 11. Ulusal Beton Kongresi, 22-23-24 Mayıs 2025 tarihlerinde Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Kongrenin açılışında İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Düzenleme Kurulu Başkanları Prof. Dr. Remzi Şahin, Prof. Dr. Yılmaz Akkaya, Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Sinem Kolgu, Erzurum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Melih Ermancık, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Göktaş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KTMMOB İMO Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci birer konuşma yaptı.

Düzenleme Kurulu Başkanları Prof. Dr. Remzi Şahin açılış konuşmasına “yaklaşık 150 yıl önce hayatımıza giren girdikten sonra da inanılmaz ilgi gören bir yapı malzemesidir beton. Öyle ki Amerika Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde üzerine enstitüler kurulmuş olan bu malzemeyi konu edinen süreli yayınların sayısını takip etmek bugün zorlaşmıştır.” diyerek başladı. Betonun konuttan su yapılarına, tünellerden barajlara kadar mühendislik ürünü olan her türden alt ve üst yapıda kullanılan ve hatta aranan bir malzeme olarak niteleyen ŞAHİN, gelecek nesillerin betonu insan tarafından gerçekleştiren en önemli keşiflerden birisi olarak nitelendireceğini dile getirdi. Kongreye beton teknolojisi üzerinde çalışma yapan araştırmacılar tarafından 72 adet bildiri sunulduğunu ve davetli konuşmacı çağrılarak özellik arz eden bazı konularda katılımcıların bilgilendirilmesinin de amaçlandığını dile getiren ŞAHİN, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek ve başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Akkaya, “beton 20 yüzyıla damgasını vurmuş bir yapı malzemesidir. Eğer gerekli ve yeterli mühendislik hizmetlerini almışsa beton uzun yıllar dayanımı yüksek sağlam ve en ekonomik malzeme olarak 20. yüzyıla damgasını vurmuştur.” diyerek konuşmasına başladı. Betonun 21. yüzyılda kendine özgü şartlarda kendine özgü problemler taşıdığını ve artık dönüşmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen AKKAYA, “Çağımızın içinde bulunduğu yüzyılın problemlerini çözmek durumundayız. Beton artık en çevreci yapı malzemesi de olmak zorundadır. İklim değişikliğine dirençli, geri dönüştürülebilen bir malzeme olmak zorundadır. Betonun teknolojik bütün faydalardan yararlanması kullanıcının hizmetine uygun bir hale getirilmesi zorunludur.” dedi. AKKAYA, “burada toplanmamız betonun teknolojik yönlerini bilgi birikimini birbirimize aktarmak için değil aynı zamanda toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir ortam oluşturmak ortak akıl fikir birliğine varmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Sinem KOLGU, “Beton kongresinin on birincisini gerçekleştiriyoruz. 1989 yılında gerçekleşen ilk beton kongresinden bu yana 36 yıl geçti. Geçen süre zarfında Odamız, meslek alanımızdaki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da bilgi birikiminin artması için birçok etkinlik düzenledi ve düzenlemeye de devam edecek. Bilgi birikiminin, beton teknolojisinin gösterdiği büyük gelişmelere karşın bilginin hayata geçmesinde, uygulamasında, denetlenmesinde yaşadığımız zayıflıklar, noksanlıklar çok daha ileri geçmemize engel oluyor. Üzülerek görüyoruz ki geçen sürede yaşanan depremlerde, en son 6 Şubat Depremlerinde hala can ve mal kayıpları yaşamaya devam ediyoruz. Yapı teknolojileri hızla gelişiyor; yüksek dayanımlı, sürdürülebilir, çevreye duyarlı betonlar artık bilimsel çalışmaların merkezinde.” diyerek başladığı konuşmasında gelişmelerin sahaya yansıması için yalnızca mühendislik bilgisinin yeterli olmadığını, aynı zamanda etik sorumluluk, kamusal denetim ve toplumsal farkındalık gerektiğine dikkat çekti. “Bu kongrenin; sadece yeni beton türlerinin ya da deneysel sonuçların tartışıldığı bir platform değil; aynı zamanda bilgiyle uygulama arasındaki uçurumu kapatma iradesinin de bir ifadesi olmasını diliyorum. 2 gün boyunca, 70’i aşkın bilimsel bildiri, farklı üniversitelerden akademisyenler, sektörden uzmanlar ve meslektaşlarımızın katkısıyla betonun bugünü ve geleceği tüm yönleriyle ele alınacak” diyen KOLGU, “betonda karbon ayak izinin azaltılmasından nano düzeydeki malzeme tasarımlarına, dijitalleşmeden yapay zekâ destekli üretim modellerine kadar uzanan bu geniş yelpaze, bize şunu göstermektedir: 21. yüzyıl, yalnızca yeni malzemeler değil, yeni yaklaşımlar ve yeni sorumluluklar çağıdır.” dedi. Kongrenin sadece teknik anlamda değil; bilimsel işbirliğini, ortak aklı ve mühendislik etiğini güçlendirme açısından da önemli bir kazanım olduğunun altını çizen KOLGU, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek ve kongrenin meslek alanımıza, ülkemize ve bilim dünyasına katkılar getirmesini dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Erzurum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Melih ERMANCIK, 21 yüzyılda beton temasının sadece yapı malzemesi olarak değil aynı zamanda sürdürülebilirlik dijitalleşme ve yenilikçilik gibi kavramlarla iç içe geçmiş bir beton anlayışını ifade ettiğine dikkat çekerek konuşmasına başladı. “Erzurum tarihi ve kültürel zenginlikleriyle olduğu kadar zorlu iklim koşulları ve coğrafi yapısıyla da mühendislik aşısından özel bir konuma sahiptir. Yapılan büyük barajlar, viyadükler ayrıca kış sporları için inşa edilen tesisler betonun zorluklarını fırsata dönüşme kabiliyetinin somut bir örneğidir. Bu kongre sadece teknik bilgilerin paylaşıldığı bir platform değil aynı zamanda meslektaşlarımız arasında işbirliğini ve dayanışmayı güçlendiren bir ortamdır.” diyen ARMANCIK, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmaları bölümünde yer alan Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ÇAKMA, konuşmasında, kongreyi Erzurum'da bilimsel ve mesleki birikimin ortak paydada buluştuğu çok anlamlı bir etkinlik olarak niteledi. ÇAKMA, kongreyi beton gibi görünüşte durağan bir malzemenin aynı zamanda dayanıklılığının, mühendislik bilgisinin ve insan emeğinin bilimsel zeminde tartışıldığı bir platform olarak değerlendirdi ve
“beton modern dünyanın sessiz taşıyıcısıdır. Bazen bir köprüde hayatı bağlar bazen bir okulda umudu taşır. Bazen de bir hastanede şifanın temelini oluşturur. Ama tüm bunların ötesinde beton bilimle şekillenen mühendislikle hayat bulan ve toplumla anlam kazanan bir yapıdır. Bugün burada bir araya gelişimiz yalnızca mesleki bilgi alışverişi değil aynı zamanda yeni işbirliklerinin araştırma fırsatlarının ve ortak hedeflerin konuşulacağı bir geleceğin de kapısını aralamaktadır” dedi. Kongrenin ev sahibi olan ev sahibi şehri olan Erzurum’un tarihiyle kültürüyle ve akademik potansiyeliyle bu tür bilimsel etkinlikleri en güzel şekilde kucaklamayı sürdüreceğini belirtti ve kongreye başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel GÖKTAŞ, 11. Ulusal Beton Kongresi’ne ev sahipliğini yaptıkları için memnuniyetlerini belirterek başladığı konuşmasında, betonun önemli bir malzeme olduğunu, kongre kapsamında betonun kalitesinin ve bu alandaki yeni gelişmelerin tartışılacağını dile getirerek Atatürk Üniversitesi’nin tarihçesine değindi ve kongreye başarı dileklerini iletti.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet SEKMEN ise konuşmasında ülkede yaşanan depremlere değindi. Planlayarak, iyi düşünerek, iyi karar vererek ve iyi uygulama yaparak dünya şartlarına uygun konutlar ve ticari alanlar ve yaşam yerleri oluşturulması gerektiğini belirtti. 6 Şubat depremlerine de değinen SEKMEN, yapılan çalışmaların ve kullanılan malzemelerin üretiminden, uygulamasına ve denetimine dikkat etmek gerektiğine işaret etti. Sıcak veya soğuk havada beton dökme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen SEKMEN, bilginin, mühendisliğin ve uzmanlığın önemine dikkat çekti. “Bilimi, birikimi ve tecrübeyi paylaşmak ve geliştirmek lazım” diyen SEKMEN, kongreye başarı dileklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Abdullah EKİNCİ “hepinizi Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası adına selamlıyorum. Bu değerli günde burada bulunmaktan mutluluklarımı bildirmek isterim. İstanbul ve Erzurum Şubemize TMMOB İMO Genel Merkezi nezdinde tebriklerimi sunarım. Çok değerli bir kongre. Bu yıl 11. si düzenleniyor ve bir marka haline gelen kongremiz
özellikle üniversite sektör işbirliğini bir araya getiren ve uygulamaya, araştırmaya, uygulamaya teşvik eden bu kongrelere biz Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odalar Birliği İnşaat Mühendisleri Odası olarak da çok değer veriyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası doğru malzeme tasarımı ve denetiminin bir kez daha öneminin ortaya çıktığına dikkat çekti. EKİNCİ, “kurultayda özelde malzeme bilimlerine genelde ise inşaat mühendisliği mimarlık ve diğer mühendislik dallarına ışık tutacak bir kongre olmasını diler herkese Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası adına selamlarımı iletir ve faydalı bir kongre gerçekleşmesini dilerim” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret SUNA konuşmasında, güvenli yapı üretiminin en kritik bileşeni sayılan betonun kalite standartları, dayanıklılık özellikleri, hazır beton kullanımının gerekliliği ve yaygınlığının, hem sektörümüz hem de ülke için büyük önem taşıyan konular arasında yer aldığına dikkat çekti. Marmara Depreminin acı sonuçlarından ders çıkarılmak yerine aradan geçen 25 yılda depremlere hazırlık konusunda ciddi bir mesafe kat edilmediğine ve siyasi iktidar tarafından deprem olaylarının kadere bağlandığına dikkat çeken SUNA, aklın, bilimin ve mühendisliğin gereklerinin görmezden gelindiğini vurguladı. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin ardından başlayan yargı süreçlerine de değinen SUNA, “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak sürecin başından beri, yıkımda sorumluluğu bulunan herkesin yargı önüne çıkarılması ve bu kişilerden hukuk nezdinde hesap sorulması gerektiğini söyledik ve söylüyoruz. Biliyoruz ki adil bir yargılama sonucunda gerçek sorumlular tespit edilip cezalandırılmadan, ülkemiz benzer acıları yaşamaya, enkaz altında kalmaya devam edecektir. Fakat ne yazık ki yürütülen yargı süreçlerinde belirli meslek grupları adeta günah keçisi ilan edilmiş, masumiyet karinesi tam tersine uygulanarak, suçsuzluğu ispatlanana kadar tüm meslektaşlarımız tutuklu yargılanma yoluyla, öne alınmış bir cezalandırmayla karşı karşıya kalmıştır.” diyerek, yargı süreçlerinde kullanılan bilirkişi raporlarının çok ciddi sorunlar barındırdığını vurguladı.

SUNA, Türkiye’de deprem sonrası bina performansını değerlendirme sürecinde karot alma işleminin, yapıdaki beton dayanımını belirlemede kritik bir araç olarak kullanıldığını, ancak bu işlemin, yapı zaten yıkılmışken veya taşıyıcı sistem ciddi şekilde hasar görmüşken yapılmasının bilimsel ve teknik açıdan ciddi soru işaretlerini beraberinde getirdiğine dikkat çekti. “Yıkılan binalardan alınan karotlarla yapılan analizlerin, özellikle dava dosyalarında delil olarak sunulması, teknik olarak yanıltıcı olabilir ve adaletin yanlış kararlar vermesine yol açabilir. Bu nedenle uzmanların etik ve bilimsel sorumluluğu vardır.” diyen SUNA, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden sonraki yargı süreçlerinde bilirkişiler hakimlerin yerine geçerek, mevzuata ve içtihatlara aykırı olarak şüpheli veya sanıklarla ilgili kusur ve kusur oranı belirlediğini dile getirerek, “Yargı süreçlerinde Bilirkişi Raporlarında kusurlu bulunanların tutuklanıp, kusurlu bulunmayanların serbest bırakıldığı çok sayıda örnek bilinmektedir. Tamamen göreceli bir değerlendirme ile kusur oranları belirlenmektedir. Oysa, adil yargılanma hakkının gereği olarak mahkemelerin önüne gelen somut olaylarda tüm taraflar dinlenmeli, tüm deliller değerlendirilmeli ve nihayetinde hakkaniyet ölçülerinde kusurlu davranışta bulunan tarafın sorumlu tutulacağı oran belirlenip sonucuna göre hakimlerin karar vermesi gerekir.” dedi. SUNA, kongrede emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Kongrenin ilk oturumu Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Yılmaz Akkaya ile İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda çağrılı konuşmacılar M. Ali Taşdemir ve Burcu Akçay, Lif Donatılı Betonların Evrimi konu başlığında ve Muhammed Maraşlı ise Beton Cepheler ve Parametrik Yüzeyler konu başlığında sunumları ile yer aldılar.

2. Oturum Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir ile İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Selçuk Uluata’nın oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda çağrılı konuşmacılar İsmail Özgür Yaman ve Dr. İnş. Müh., Avukat Levent Mazılıgüney, Depremde Yıkılmış Betonarme Bir Binadan Beton Karot Numunesi Alınır mı? konu başlığında ve Mustafa Şahmaran ise İnşaat Sektöründe Döngüsel Ekonomi: Atıklardan Sürdürülebilir Çözümler konu başlıklı sunumlarıyla yer aldılar.

Kongrenin Üçüncü Oturumu Ana Salonda “Betonda Dijitalleşme ve Yenilikçi Yaklaşımlar ”başlığında Prof. Dr. Nabi Yüzer, Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Sinem Kolgu’nun oturum başkanlığında; A Salonunda “Betonda Nitelik Kontrolü ve Deneyler” başlığında Prof. Dr. Nilüfer Özyurt ile İMO Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal’ın oturum başkanlığında; B Salonunda “Özel Betonlar” başlığında Prof. Dr. Ninel Alver, İMO Yönetim Kurulu Üyesi Jale Alel’in oturum başkanlığında ve C Salonunda “Beton Bileşenleri ve Tasarımı” başlığında DSİ TAKK Daire Başkanı Aydın Sağlık ile İMO Erzurum Şube 2. Başkanı Coşar Yılmaz’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Kongrenin 4. Oturumu Ana Salonda “Sürdürülebilir Beton” başlığında Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve İMO Erzurum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Melih Ermancık’ın oturum başkanlığında; A Salonunda “Betonda Dijitalleşme ve Yenilikçi Yaklaşımlar” başlığında Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve İMO Denetleme Kurulu Üyesi Ergin Tatar’ın oturum başkanlığında; B Salonunda “Sürdürülebilir Beton” başlığında Prof. Dr. Mustafa Şahmaran ve İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sami Gültekin'in oturum başkanlığında ve C Salonunda “Sürdürülebilir Beton” başlığında Prof. Dr. Fuat Köksal ile İMO Erzurum Şube Sekreter Üyesi Erhan Mola 'nın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Kongrenin ikinci günü 5. oturumunda Prof. Dr. Remzi Şahin, İMO Yönetim Kurulu Üyesi Evren Korkmazer’in oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu Oturumda çağrılı konuşmacılar Doç. Dr. Mert Yücel Yardımcı, Çimentolu Malzemelerin Aktif Reoloji Kontrolü Konusundaki Gelişmeler başlıklı sunumuyla ve Prof. Dr. Nabi Yüzer, Atıkların Değerlendirilmesine Yönelik Örnek Araştırmalar sunumlarıyla yer aldılar.

Kongrenin 6. Oturumu Ana Salonda “Sürdürülebilir Beton” başlığında İMO Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ve Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman’ın oturum başkanlığında; A Salonunda “Sürdürülebilir Beton” başlığında İMO İstanbul Şube Önceki Dönem Başkanı Fusun Sümer ve Prof. Dr. Fevziye Aköz’ün oturum başkanlığında; B Salonunda “Sürdürülebilir Beton” başlığında İMO Denetleme Kurulu Başkanı Metin Korkmaz ve Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Aruntaş’ın oturum başkanlığında ve C Salonunda “Betonda Dayanıklılık Özellikleri” başlığında İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu 2. Başkanı Özer Or ve Prof. Dr. A. Ferhat Bingöl’ün oturum başkanlığında gerçekleşti.

7. Oturum, Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyemiz Elif Ersoy ve Prof. Dr. Özkan Şengül’ün oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda, çağrılı konuşmacılar Prof. Dr. Ninel Alver, Tahribatsız Test Yöntemlerinin Yapılarda Deprem Hasarı Tespitinde Kullanımı başlıklı sunumuyla ve DSİ Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi Başkanı Aydın Sağlık, Betonda Kalite Kontrol Ve Denetim Standartlar sunumlarıyla yer aldılar.

Kongrede 8. Oturum, Ana Salonda “Betonda Dayanıklılık Özellikleri” başlığında İMO Erzurum Şube Sayman Üyesi Rıdvan Bulut ve Doç. Dr. Mert Yücel Yardımcı’nın oturum başkanlığında; A Salonunda “Beton Bileşenleri ve Tasarımı- Beton Üretimi ve Taze Beton Özellikleri” başlığında İMO Denetleme Kurulu Üyesi Abdülkadir Orhan ve İlker Ustabaş’ın oturum başkanlığında; B Salonunda “Betonun Mekanik Davranışı” başlığında Dr. Öğr. Üyesi Arif Emre Sağsöz ve Prof. Dr. Sinan T. Erdoğan’ın oturum başkanlığında ve C Salonunda “Yapısal Uygulamalar” başlığında Düzenleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kılıç ve Prof. Dr. Serkan Subaşı’nın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Kongrenin 9. Oturumu “Eğitim ” başlığıyla Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Selçuk İz ve Prof. Dr. Özgür Çakır'ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Yapılarda Karşılaşılan Beton Çatlakları Ve Özel Konular başlığında ve Prof. Dr. Yılmaz Akkaya, Betonarme Yapıların Servis Ömrüne Göre Tasarımı başlıklı sunumuyla yer aldılar. Kongrenin 3. Günü Yusufeli Barajı ve Tortum Şelalesi gezilerinden sonra tamamlandı. Kongreyi yeniden izlemek için: https://betonkongresi.org/canli-yayinlar

 

  • 2025.05.30-beton-1.jpg
  • 2025.05.30-beton-2.jpg
  • 2025.05.30-beton-3.jpg
  • 2025.05.30-beton-4.jpg
  • 2025.05.30-beton-5.jpg
  • 2025.05.30-beton-6.jpg
  • 2025.05.30-beton-7.jpeg
  • 2025.05.30-beton-8.jpeg
  • 2025.05.30-beton-9.JPG

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası