ŞUBEMİZİN 14. OLAĞAN GENEL KURUL VE SEÇİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin 14. Olağan Genel Kurulu, 7 Şubat 2026 Cumartesi günü Odunpazarı Belediyesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan genel kurulda açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Şube Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Kılıç, salondaki katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yer aldığı genel kurulda; şube faaliyetleri, mesleki sorunlar ile kent ve ülke gündemi değerlendirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce konuşmasında, 2026 yılı projelerine ve bu süreçte meslek odalarıyla tesis edilecek stratejik iş birliklerinin önemine vurgu yaptı.
Üç dönemlik görev süresini dolduran Şube Başkanı Orkun Kılıç’a, deprem ve kentsel dönüşüm konularındaki hassasiyeti ile odaya sağladığı büyük katkılar için teşekkür edildi; kendisine teşekkür plaketi Divan Başkanı Erman Gölet tarafından takdim edildi.
Şube Sekreteri Cengiz Sefa Yavuz tarafından çalışma raporunun sunulmasının ardından, Oda kurulları için adaylar tespit edilerek tutanağa bağlandı ve ilan edildi. Sürecin devamında, 15. Dönem Seçimleri 8 Şubat Pazar günü şube binasında gerçekleştirildi.
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre;
Şube Yönetim Kurulu Asıl üyeliklerine; Eren Sarıtaş, Oytun Gökten, Mustafa Karaman, Feride Betül Hacımusalar Yörükcü, Alptuğ Aral, Durmuş Yiğit Çam ve Yağmur Uzunkaya seçildi.
Şube Yönetim Kurulu Yedek üyeliklerine; Çetin Poyraz Alper, Cengiz Sefa Yavuz, Gamze Sunar Şahin, Tolga Karan, Kadir Berkhan Akalın, Funda Taş ve Semih Şenkan seçildi.
Merkez Delegeleri Asıl üyeliklerine; Bülent Erkul, Fercan Yavuz, Müberra Çetinkaya, Erman Gölet, Deniz Kılıç, Murat Gül, Oytun Gökten, Hüseyin Orkun Kılıç, Serdar Aksoy, Özgür Kavşut, Ömer Gürsel, Emirhan Aydın, Koray Güler, Fulya Pinici ve Kadir Fırat Zeybek seçildi.
Merkez Delegeleri Yedek üyeliklerine ise; Kürşat Tan, Esra Yılmaz Özaslan, Kani Turan, Gökhan Gül, Kazım Fırat, Simay Kahraman, Emre Akdemir, Zafer Kalay, Onur Can Kılıç, Şevval Yıldırım, Muhittin Ozan Karaman, Elif Kıvrak Tok, Efe Nafi Sağay, Melisa Güzel ve Ata Erkul seçildi.
İMO Eskişehir Şube 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Orkun KILIÇ’ın konuşması:
Sayın Protokol, Değerli konuklar, Değerli basın mensupları Sevgili meslektaşlarım, Sevgili Genç İmo Kardeşlerim; Sizleri saygıyla selamlıyorum.
Konuşmama başlamadan önce bir süre önce kaybettiğimiz meslektaşımız, desteğini her zaman hissettiğimiz değerli büyüğümüz, yoldaşımız, bugün genel kurulda gözlerimizin aradığı İbrahim AKGÜN’ü saygıyla anıyorum.
Değerli konuklar; hepinizin de bildiği gibi Mühendislik doğal kaynakları, bilim ve teknoloji ile birleştirerek insanlık yararına kullanma sanatıdır. Bizler bilimi ve teknolojiyi insanla ve toplumla buluşturan bir mesleğin mensuplarıyız.
Odamız mesleğimizin tek ve merkezi örgütüdür. Şu nokta açık ki faliyet alanımız yalnızca mesleki sorunlar değil, aynı zamanda mesleki sorunlara kaynaklık eden siyasi ve politik sorunlardır.
Bir müteahhidin, “Yıkılsa da bana bir şey olmuyor” anlayışıyla yaptığı niteliksiz inşaatlar teknik bir sorun değil; hukuki bir sorundur.
Halkımızın yıkılacağı bilinen binalarda yaşamak zorunda bırakılması teknik bir sorun değil; ekonomik bir sorundur.
Genç meslektaşlarımızın açlık sınırında ücretlere mahkûm edilmesi teknik bir sorun değil; “81 ile 81 üniversite” politikasının yarattığı sonuçtur.
İnşaat Mühendisleri Odası; ülkenin içinde bulunduğu hukuki, ekonomik ve politik sorunlarla doğrudan ilgili ve muhataptır. Ülkemizin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekmeye ve çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında liyakatli kadroların olduğu, hukuk ve adaletin teşkil edildiği, siyasilerin utanma ve vicdan duygusuna sahip olduğu Türkiye özlemi ile;
Sözümüzü söylemekten, mücadele etmekten, geri durmayacağız.
Öte yandan İMO, yalnızca sorunları dile getiren sözlü bir oda olmamış; gerektiğinde elini taşın altına koyarak fiili sorumluluk alan bir kurum olmuştur. Bunun bizim dönemimizdeki en somut örneği, Eskişehir yapı stokunun İMO tarafından çıkarılmasıdır. Bu kapsamda görevlendirdiğimiz 18 meslektaşımız ve 20 hocamızdan oluşan bilim kurulumuzla 52000 binanın incelemesini gerçekleştirdik. Bu konuda bir detayı anlatmak isterim;
Biz görev süresi 5 yıl olan siyasilere 15 yıllık çözüm perspektifini nasıl anlatabiliriz diye düşünürken, o dönem Genel Sekreter olan Ayşe Ünlüce’nin büyük ilgisiyle karşılaştık. Eskişehir ne şanslı ki sayın Ayşe Başkan Büyükşehir Belediye Başkanı oldu ve kendilerinin desteğiyle yapı stoku çalışmasını tamamlayıp teslim edebildik. Kendisine huzurunuzda teşekkür ediyorum.
Değerli konuklar; Bundan 6 yıl önce danışma kurulumuzun desteğiyle genç mühendisler olarak bir yola çıktık. O günkü genel kurul konuşmamı, “Yarınki seçimlerde kendimi ve 13 arkadaşımı sizlere emanet ediyorum” diyerek bitirmiştim.
Bu süre boyunca bana ve arkadaşlarıma sahip çıktınız, destek oldunuz.
Geçen 6 yılı yönetim kurulu kararları ve basın haberleriyle geriye doğru taradığımda fark ettim ki; sizlerin desteğiyle çoğunu unuttuğumuz pek çok işi başarmışız, birçok sorunu çözmüşüz. Bir çok konuya müdahil olmuşuz
Ancak şimdi, geçmişte yaptıklarımızla övünme faslını kısa tutup önümüzdeki döneme odaklanmak zorundayız.
Ülkemizin içinde bulunduğu hukuksuzluk ortamı, emekçi halkımızın yaşadığı ekonomik kriz, deprem güvenliği olmayan yapılar, niteliksiz üniversiteler ve açlık sınırına mahkûm edilen genç meslektaşlarımız, önümüzdeki dönemin acil çözülmesi gereken başlıklarıdır.
Bayrağı devralacak arkadaşlarımın bu sorunlarla kararlılıkla mücadele edeceklerine yürekten inanıyorum.
Başkanlığımı burada sonlandırırken sizden son bir isteğim var:
Yarınki seçimlerde arkadaşlarım sizlere emanettir. Onlara sahip çıkınız.
Hepinize teşekkür ederim.