4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU HAKKINDA DUYURU

Eklenme Tarihi: 18/10/2012

 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nun ilgili yönetmeliklerinin uygulamasına ilişkin olarak bazı üyelerimiz tarafından Oda`ya yapılan itirazlarla ilgili aşağıdaki açıklamayı üyelerimizin dikkatine sunarız.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği`nin 55 nci maddesinin 1 nci fıkrasının c bendinde "Kendi meslekleri ile ilgili faaliyetlerini sürdürmeleri şartıyla iş deneyim belgesi yerine mezuniyet belgelerini sunan mühendis ve mimarların, aldıkları akademik eğitime göre ehliyetli oldukları görev alanı ile sınırlı yapım işlerinin ihalelerinde, mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl 4734 sayılı Kanun`un 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde belirtilen tutar kadar dikkate alınır ve bu kişilerden mezuniyet belgelerinin değerledirmeye alınmasını talep etmeleri halinde Kanun`un 10 ncu maddesnde iş deneyimine ilişkin mesleki ve teknik yeterlik şartı aranmaz. Denetim veya yönetim görevlerinde bulunmayan mühendis veya mimar isteklilerin mezuniyetlerine binaen ihaleye girmesinde bunların gerçek kişi omaları şartı aranır." denilmektedir. Bu nedenle yapım işleri ihalelerine iş deneyim belgesi yerine mezuniyet belgesi ile girilebilmektedir. Ancak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nun "Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği"nde iş deneyim belgesi yerine mezuniyet belgesi ibraz edilmesi hususu düzenlenmediği belirtilmektedir.

- Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği`nin 55/1-c maddesindeki düzenleme, yapım işlerinde denetim ve yönetim görevlerinde bulunmayan mühendis veya mimarların iş deneyim belgeleri bulunmasa bile yapım işleri ihalelerine girebilmeleri için getirilmiş sınırlı bir haktır. Oysa, üyelerimizin iş deneyim belgesi yerine mezuniyet belgesi ibraz etmek istedikleri "Danışmanlık Hizmetleri", Kamu İhale Kanunu`nun 48 nci maddesinde ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği`nin 5 nci maddesinde aşağıdaki gibi tanımlanmıştır: "ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim gibi teknik, mali hukuki veya benzeri alanlarda niteliği itibarıyla kapsamlı ve karmaşık olduğu, özel uzmanlık ve deneyim gerektirdiği idarece tespit edilen hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınabilir."

- Bu tanımda mühendislik veya mimarlık diploması temel koşul olup özel uzmanlık ve deneyim gerektiren bu hizmetlerin belirlenmesi ve belgelendirilmesi işi, 6235 sayılı TMMOB Yasası`nın 39 ncu maddesince ilgili meslek odaları tarafından yürütülmektedir. Bu bağlamda 30 Ekim 2005 gün ve 25981 sayılı "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Serbest İnşaat Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği" uyarınca koşulları yerine getiren üyelerimize özel uzmanlığı ve deneyimi belgelendirmek üzere Odamız tarafından Serbest İnşaat Mühendisliği (SİM) ve Serbest Inşaat Mühendisliği Hizmetleri Iş Yeri Tescil Belgesi (İTB) verilmekte olup, sicilleri de Odamız tarafından tutulmaktadır.

- Proje ihalelerine girecek olan üyelerimiz için Odamızdan Sicil Durum Belgesi istenmesine rağmen Yapım İşleri İhalelerine girecek üyelerimiz için sadece Oda Kayıt Belgesi istenmektedir. Bu durum Odamıza uzmanlık alanlarıyla ilgili sicil tutma zorunluluğu getirmektedir.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası