Riskli Yapıların Yıktırılmasında Yıkım Sorumlusu Olarak Statik Fenni Mesuliyet İşlemleri Hakkında Duyuru
Konu ile Odamızın 18.08.2014 tarih ve OB.2553 sayılı yazısına göre yapılacak işlemle ilgili bilgiler aşağıdadır.
Eklenme Tarihi: 28/08/2014
Son yıllarda üyelerimizi ilgilendiren mevzuatta sık sık değişiklik yapılması, yapı ruhsatı düzenleyen ilgili idarelerce farklı farklı uygulamalar yapılması nedeniyle, riskli yapıların yıktırılmasında yıkım sorumlusu statik fenni mesuliyet görevi üstlenilmesi işlemleri hakkında bilgilendirme yapılmasına gerek duyulmuştur.
Bilindiği üzere, riskli yapıların tespiti ve yıktırılmasına ilişkini mevzuat, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun ve bu kanunun uygulama yönetmeliği ile düzenlenmiştir.
Uygulama yönetmeliğinin 8. maddesinin (b) bendinde "Yıkım ruhsatı; yapı maliklerinden biri veya birkaçının veya bunların vekillerinin müracaatı üzerine, yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına ve yıkım sorumlusu olarak statik fenni mesulün belirlenmesine istinaden, maliklerin muvafakati aranmaksızın altı iş günü içerisinde düzenlenir." şeklindeki hükmü gereğince, bir yapının yıktırılabilmesi için, yıkım sorumluluğunun İTB`si geçerli olan statik fenni mesul bir inşaat mühendisi tarafından üstlenilmesi zorunludur.
Yıkım sorumlusuna verilecek "Yıkım sorumlusu statik fenni mesul" belgesi düzenlenmesi işlemleri, ilgili mevzuat gereği aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır.
- Belgeye "Verilecek makamın adı" yazılacaktır ("ilgili makama" ibaresi yazılmayacaktır).
- "Verilecek işin adı" yazılacaktır.
- Belgenin verildiği tarihde ilgili üyenin SİM ve İTB`sinin geçerli olması gerekmektedir.
- İTB`li bir işyerinde sigortalı çalışanlarda, ayrıca, sigorta matrahının TMMOB tarafından her yıl belirlenen inşaat mühendisi asgari ücretinin altında olmaması gerekmektedir.
- Yıkılacak yapının Odamızda proje kaydı yoksa; yıkım rölevesi ve belediye onaylı m2 cetveli veya yapı ruhsatına göre proje kaydı yapılacaktır.
- 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında denetçi, kontrol elemanı ve firma ortağı olarak çalışmış olanların, bu mesleki faaliyetlerini sonlandırmış olduğuna dair belge sunmaları gerekmektedir.
- Yapının fenni mesuliyet görevini üstlenecek üyenin, o yapının yapı müteahhidi, şantiye şefi, taşeronu ve malzeme satıcısı olmadığına dair taahhütname vermesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunarız.