Yönetim Kurulu Üyemiz Duygu Argunşah?ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklama 25 Kasım 2014

İş cinayetleri ve kadına şiddet artarak sürüyor

Eklenme Tarihi: 08/12/2014

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü`nü, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artarak yükseldiği bir dönemde karşılıyoruz. 

Ülkemizde bir yandan  "daha çok sömürü, daha fazla kar" anlayışının sonucu olarak, katliamlara dönüşen iş cinayetleri eksilmezken, kadınlarımız da katmerli olarak sömürülmekte ve şiddete uğramaktadır;  iş cinayetleri ve kadınlara yönelik her türlü şiddet hızını kesmeden devam etmektedir. Kadınlar sırf kadın oldukları için hem şiddetin türlü biçimlerinin hedefi olmakta, hem de düşük ücretle, sendikasız, sigortasız güvencesiz ortamlarda sömürüye maruz bırakılmaktadırlar.

Ülkemizde 2013 yılında 237 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların 25`i koruma talep etmişken 18`i koruma alabildi. Öldürülen kadın sayısı 2014`ün ilk 10 ayında ise 255`e yükseldi. Sadece Ekim ayında 29 kadının yaşam hakkı elinden alındı. Her gün bir kadın cinayeti işlendi bu ülkede.  Kadınların yüzde 35`i ayrılmak ya da boşanmak istedikleri için öldürüldü. 

Ülkemizde, kadına yönelik şiddetin geldiği bu boyut; kadın kimliğini yok sayan, kadını bir nesne gibi gören, aile içine hapseden ve kadın bedenini namus kavramının odağına koyan anlayışın, yaşam biçimi olarak topluma dayatılmasının sonucudur.  Kadına yönelik gerçekleştirdikleri tacizi, tecavüzü, şiddeti ve öldürmeyi kendilerinde hak olarak görenler,  işlediği cinayetin ardından "öldürme hakkımı kullandım" diyenler güçlerini devletin erkek egemen sisteminden almaktadırlar.

KADIN BEDENİNİB SAVAŞ GANİMETİ SAYILDIĞI BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ

Emperyalizmin ayrılmaz parçası olan savaş da kadınları şiddetin hedefi haline getiriyor. Yanı başımızda, Emperyalizmin ürünü IŞİD çetesi, bölge halklarına karşı soykırım uyguluyor, din değiştirmeye zorluyor, kadınları kaçırıyor, tecavüz ediyor, satıyor. Kadın bedeninin savaş ganimeti sayıldığı bir dünyada yaşıyoruz. 

Bizler kadına yönelik her türlü şiddetin, özgür ve eşit bir toplumda, savaşsız bir dünyada yok olacağını biliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin aynı zamanda demokrasi ve özgürlük mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, kadınları erkek şiddetine kurban eden sistemi besleyen tüm anlayışların karşısında duruyoruz.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü`nde kadın emeğine, bedenine, kimliğine yönelikher türlü şiddete karşı mücadele edeceğimizi; hayatın her alanında gericiliğin,  sömürünün, ayrımcılığın, savaşın karşısında kararlılıkla durmaya devam edeceğimizi duyururuz.

Duygu Argunşah

İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası