Şue Başkanımız Nazım Biçer`in Dünya Çevre Günü basın açıklaması
Dünyamızda yaşanan sıkıntılar, ortaya çıkan olumsuzluklar çevre konusunda daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir
Eklenme Tarihi: 08/06/2015
Kentlerimiz Savunmasız
Kentlerimiz 1972 yılında Birleşmiş Milletler tarafından çevre konusunda farkındalığı arttırmak için ilan edilen 5 Haziran Dünya Çevre Gününün 43. yılında dünyamızda yaşanan sıkıntılar, ortaya çıkan olumsuzluklar çevre konusunda daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir.
Dünyamızda, insan ve canlı sağlığına, doğaya zarar veren pek çok felaket yaşanmakta, çevre sorunları gerilemek yerine her geçen gün daha da artmaktadır. Ve ne yazıktır ki bu felaketlerin yaşanmasında iklim değişikliği kadar insan faaliyetleri de etken olmaktadır.
Kültür varlıklarını, çevreyi tahrip eden, insanları katleden sağ kalanları da çaresiz koşullarda bırakan savaşlar, nükleer santraller, kimyasal atıklar, kentlerin beton yığınlarına çevrilmesi, yeşil alanların yok edilmesi, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması ve daha da çoğaltabileceğimiz insan faaliyetleri ile doğa ve kentlerimiz savunmasız bırakılmaktadır. Ve tüm bunların sonucunda yoksullar daha da yoksullaşmakta, bizim ve gelecek kuşakların gereksinimleri yok edilmekte, yaşadığımız çevrenin sağlıklılığı, niteliği tehdit altında bırakılmaktadır.
Ülkemizde, çevreyi "rant" aracı olarak gören anlayışların ürünü olarak hazırlanan yasa ve yönetmeliklerle, uygulamalarla çevre tahribatının boyutları daha da arttırılmıştır. Yerel yönetim anlayışında temel ve başat olması gereken insanı, çevreyi ön plana alan bir anlayış kentlerimizin oldukça uzağındadır.
Yaşadığımız bölgede de çok sayıda çevre problemimiz bulunmaktadır. Sektörlerde yeterli atık su yönetiminin olmaması; enerji altyapısı yetersizlikleri; kaçak yapılaşmanın yaygınlığı ve çarpık kentleşme ile başa çıkamayan imar durumu, altyapı eksiklikleri, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması, vahşi sulamanın geçerli olması söz konusudur.
Adana`da nitelikli kent yaşamının temin edilmesi ve geliştirilmesi için adımlar atması gereken yerel yöneticilerimizin çalışmalarının yetersiz olduğunu üzülerek ifade etmeliyiz. Adana`nın insana, çevreye önem veren, estetik, modern bir kent olması yönünde yeterli çalışmalar yapılmamaktadır. Adana`nın kaliteli kent yaşamının sağlanmasında geri plana düştüğü konusunda hemen hemen herkes hemfikirdir.
Yerel yönetimler tarafından çevreyi koruyan, çevre sorunları konusunda çözümler üreten, insanı temel alan, estetik, planlı, sağlıklı kentleşmenin koşulları kent paydaşlarıyla birlikte oluşturulmalıdır. Bölgesel bir çevre koruma anlayışının yerleştirilebilmesi için, arazi kullanımı, kentleşme ve imar disiplinini sağlayacak mevzuatın elden geçirilmesi ve tavizsiz uygulanması gerekmektedir.
İMO Adana Şubesi olarak kentimizde çevreyi koruyan, kamusal alanlara sahip çıkılan, sosyal, kültürel gelişmenin temin edildiği bir kent yaşamı için, Adanalıların yaşam kalitesini yükseltecek koşullara haiz yaşam alanlarına sahip olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yerel yönetimler nezdinde de bunu temin edecek kararlarının alınmasını yönünde baskı odağı olmayı sürdüreceğiz.