Bakanlıklar Yeniden Yapılandırıldı?

Seçime 4 gün kala AKP hükümeti, Bakanlar Kurulu?nu yeniden yapılandırarak, bazı bakanlıkları kaldırdı, bazılarını ise birleştirdi. Kamu hizmetinin değişen niteliğine işaret eden yeni bakanlıklar, yeni dönemde hükümetin izleyeceği politikaları da Bakanlar nezdinde belirlemiş oluyor.

Eklenme Tarihi: 31/10/2011

 

Seçime 4 gün kala AKP hükümeti, Bakanlar Kurulu`nu yeniden yapılandırarak, bazı bakanlıkları kaldırdı, bazılarını ise birleştirdi. Açıklanan yeni kabine de, Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı adlarında yeni bakanlıklar kurulurken; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı birleştirilerek Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı olarak yeniden isimlendirildi. Kamu hizmetinin değişen niteliğine işaret eden yeni bakanlıklar, yeni dönemde hükümetin izleyeceği politikaları da Bakanlar nezdinde belirlemiş oluyor.

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı (!)

İnşaat Mühendisleri olarak bizleri yakından ilgilendiren Bayındırlık ve İskân Bakanlığı`nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile birleştirilmesi içerisinde birçok soru işareti barındırırken, Anayasanın 135. Maddesine göre ?Kamu Kurumu niteliğinde meslek kurulu` olarak İnşaat Mühendisleri Odası`nın geleceğiyle ilgili de belirsizlikleri beraberinde getirmektedir. 8 Haziran tarihli mükerrer Resmi Gazete`de yayımlanan ?Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı`nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname` de yapılan düzenlemelere göre, bakanlığın görev alanına giren meslek kuruluşlarının bakanlığın ?Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`ne bağlanması öngörülmüştür. ?Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü` başlıklı ilgili KHK`nın 12. Maddesi şöyledir:

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Madde 12- (1) Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`nün görevleri şunlardır:

a-Yerleşme ve yapılaşmaya yönelik mimarlık, mühendislik, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlemeleri yapmak, uygulamaları denetlemek ve izlemek.

b-Planlama, harita yapımı, arazi ve arsa düzenlemesi, değerleme, parselasyon, etüt ve proje müellifliği, harita plan, proje ve yapım kontrol müşavirliği, bilirkişilik, her türlü altyapı ve tesisat dahil olmak üzere yapı müteahhitliği gibi hizmet alanlarında çalışan gerçek veya tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarına ve kayıtlarının tutulmasına ilişkin esasları belirlemek, mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara tescil ve yeterlik belgeleri vermek veya verilmesini ve kayıtlarının tutulmasını sağlamak.

c-Kamu ve özel sektöre ait her türlü yapı ve tesisin projelerinin ve yapım işlerinin denetlenmesinde görev alacak mimar ve mühendisler ile yardımcı kontrol elemanlarının, yapı denetim kuruluşlarının ve müşavirlik kuruluşlarının niteliklerine, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları belirlemek, mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara belge verilmesini ve kayıtların tutulmasını sağlamak.

ç-Bakanlığın görev alanına giren konularla ilgili olarak mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuat düzenlemelerini yapmak ve denetlemek.

d-Çevre Yönetimi, çevre denetimi ve çevresel etki değerlendirmesi iş ve işlemlerinde görev alanların niteliklerine, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasları belirlemek, mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara belge verilmesini ve kayıtların tutulmasını sağlamak.

e-Çevresel etki değerlendirmesi raporu hazırlanması, çevre laboratuarları, çevre danışmanlık firmaları, belediyelerin çevre koruma tesislerinin projelerinde ve işletilmesinde görev alacak elemanları eğitmek, proje ve tesis kriterlerini geliştirmek, mesleki yetkinliği arttırmak.

f-Ülkenin planlama, projelendirme ve yapım işlerinde faaliyet gösterenlerin rekabet gücünü arttırmak için inceleme ve araştırmalarda bulunmak, stratejiler geliştirmek, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

g-Bakan tarafından benzeri görevleri yapmak.

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası