TMMOB GÖRÜŞÜ
?İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğe? geçici bir madde eklenmesine ilişkin değişiklik önerisi konusundaki görüş istemi üzerine TMMOB?nin görüşü 31 Mayıs 2011 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı?na gön-derildi.
Eklenme Tarihi: 31/10/2011
"İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞE" GEÇİCİ BİR MADDE EKLENMESİNE İLİŞKİN TMMOB GÖRÜŞÜ BAKANLIĞA YOLLANDI
"İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğe" geçici bir madde eklenmesine ilişkin değişiklik önerisi konusundaki görüş istemi üzerine TMMOB`nin görüşü 31 Mayıs 2011 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na gönderildi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü?ne
ANKARA
İlgi: 20.05.2011 tarih ve B.13.0.İSG.0.00.00.00/010.03/3093 sayılı yazınız.
İlgi yazınızda, "İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğe" geçici bir madde eklenmesine ilişkin değişiklik önerisi konusunda görüş istenmektedir.
Bildiğiniz üzere, değişikliğe konu 27.11.2010 tarih ve 27768 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren "İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik" Birliğimizin görüşleri ve itirazları dikkate alınmadan yayımlanmıştır. Dava konusu olan ve birçok sakıncaları içeren yönetmeliğin geçici madde ile güncel sorunları çözme yaklaşımı ile, uzun dönemde bilimsel ve kalıcı çözüm yollarını kapattığını ifade etmek isteriz.
Tüm bu olumsuzluklara karşın, "Geçici Maddenin" aşağıdaki şekilde düzenlenmesi halinde uygulamaya katkı koyacağını düşünmekteyiz. Aksi halde, Birliğimizden görüş istenmesinin usulü bir eksikliği gidermek yönünde bir yaklaşım olduğundan kuşku duymayacağız.
"Geçici Madde 5- (1) Kamu veya özel sektörde;
a) En az beş yıl iş güvenliği alanında çalışmış olan ve bunu belgeleyen mühendis ve mimarlar sınavda başarılı olmaları durumunda (A) sınıfı,
b) En az 3 yıl iş güvenliği alanında çalışmış olan ve bunu belgeleyen mühendis ve mimarlar sınavda başarılı olmaları durumunda (B) sınıfı,
İş güvenliği mühendisi belgesi almaya hak kazanırlar.
(2) Sınava gireceklerin yeterliliği ve sınav değerlendirmesi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin de temsil edileceği Komisyonca karara bağlanır.
(3) Belge almak isteyenler, Bakanlığa altı ay içinde özel sektörde ücretli çalışan ve kendi nam ve hesabına çalışan mühendis ve mimarların odaya üyelik kayıt belgesi ile yazılı başvurmaları halinde sınava çağrılırlar. İsteklilere iki sınav hakkı tanınır."
Bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla,
N. Hakan GENÇ
Genel Sekreter