HİRA DAĞI KADAR MÜSLÜMAN, TANRI DAĞI KADAR TÜRK KONUŞTU: BURASI MARAŞ BURADAN ÇIKIŞ YOK!
Maraş Katliamı?nın 32. Yıldönümünde gerçekleştirilen anma ilk kez Maraş?ta ülkücülerin protestoları altında düzenlendi.
Eklenme Tarihi: 28/12/2020
Maraş Katliamı`nın 32. Yıldönümünde gerçekleştirilen anma ilk kez Maraş`ta ülkücülerin protestoları altında düzenlendi.
19-25 Aralık 1978`de Kahramanmaraş`ta ülkücülerin kente getirdiği ‘Güneş Ne Zaman Doğacak?` filminin oynadığı Çiçek Sineması`na konulan bomba ile ateşlenen olaylar Alevilerin ve solcuların katledilmesiyle sonuçlanmıştı. Çıkan olaylarda ülkücüler CHP binasına saldırmış, Alevilerin oturduğu kıraathaneler bombalanmış, TÖB-DER üyesi öğretmenler öldürülmüş, 210 ev ve 70 işyeri tahrip edilmiş ve resmi kayıtlara göre 111 kişi hayatını kaybetmişti.
Alevi Bektaşi Federasyonu, bu sene Kahramanmaraş olaylarını anmak için ilk kez Maraş`ta bir araya geldi ve olayların 32. yılında çeşitli illerden gelenler Müftülük Meydanında toplanarak basın açıklaması yaptı. Anma ‘bozkurt` işaretiyle yürüyen, "Burası Maraş, buradan çıkış yok!" sloganlarını atan ülkücü grubun protestosu altında gerçekleştirildi. Basın açıklamasını yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, katliam dosyasının yeniden açılarak darbecilerin yargılanması gerektiğini söyledi. Balkız açıklamasının devamında "Bu karanlık günlerin sonunda resmi kayıtlara göre 111 kişi katledilmiş, Türkiye tarihine kapkara bir leke sürülmüştür. Ne Kerbela`yı unuttuk; ne de Dersim`i, Maraş`ı, Sivas`ı, Malatya`yı, Gazi`yi. Biz Aleviler kin tutmayız, öç almayız, cana kıymayız. İncitilsek de incitmeyiz. Ama incitile incitile incitilecek yerimizin kalmadığının da farkındayız. Bu nedenle örgütleniyoruz." dedi.
Katliamla ilgili olarak 804 kişi hakkında dava açıldı ve açılan davalar sonucunda 94 kişi idam, 7 kişi müebbet, 321 kişi de 1-24 yıl arası hapis cezası aldı. Hapis cezası alanların da hapis cezaları azaltıldı. Olayları başlatmakla suçlanan, sinemaya bomba koyduğu iddia edilen Ökkeş Şendiller de 1 numaralı sanık olarak idamla cezalandırıldı. Ancak 12 Eylül darbesinden 33 gün önce beraat etti. Olayların failleri hala yargılanmış değil.
Maraş Katliamının yıldönümü nedeniyle TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın basın açıklaması aşağıdadır:
MARAŞ KATLİAMINI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ
Bundan tam 32 yıl önce Maraş‘ta tarihimizin en korkunç katliamlarından biri yaşandı.
19 Aralık 1978 gecesi Maraş Çiçek Sineması‘nda karanlık kişilerce patlatılan bomba, katliama giden olayların ilk adımı oldu. Mezhep ayrılığını körükleyerek başlatılan ve günlerce süren çatışmalarda resmi kayıtlara göre 111 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı; evler, işyerleri yakıldı.
Türkiye`nin hala üzerinden atamadığı ve sonuçlarını yaşadığı 12 Eylül faşizminin bahanelerinden biri oldu Maraş katliamı. Yakın tarihimizdeki en karanlık olaylardan biri olarak belleklerimizde yerini aldı.
Biz, katliamın arkasındaki gerçek sorumluları biliyoruz. Onlar, hala halkları birbirine düşürmek, emeği sömürmek, "bir arada yaşam" inancını yok etmek için işbaşındalar.
Ama onlara inat biz,
Savaşa karşı barışı,
Eşitsizliğe karşı adaleti,
Şiddete karşı kardeşliği,
Sömürüye karşı emeği savunmaya devam edeceğiz.
Maraş katliamını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.