Boğaza Değil Zap Suyuna Köprü

?Devrimci Gençlik Köprüsü? 2 Ekim 2010 Cumartesi günü düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

"Devrimci Gençlik Köprüsü" 2 Ekim 2010 Cumartesi günü düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

Boğaza köprü yapılması arifesinde, aralarında İnşaat Mühendisleri Odası`nın da bulunduğu pek çok kurum ve kuruluşun bu yatırıma karşı çıktığı biliniyor. İtiraz gerekçesi olarak, Boğaz`a yapılacak köprünün trafik sorununu çözemeyeceği gösterilmiş ve alternatif olarak da toplu taşımacılık önerilmişti. Üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen İstanbul`a bir köprü daha yapıldı ve şimdi üçüncü köprü tartışmaları sürüyor.

O günlere damgasını vuran en önemli itirazlardan biri olarak tarihin sayfalarına geçen, Devrimci Gençler tarafından 1969 yılında İstanbul Boğazı`na karşı "Boğaza değil, Zap suyuna köprü" sloganıyla Hakkâri`de yapılan ?Devrimci Gençlik Köprüsü`, 11 yıl önce güvenlik gerekçesiyle bombalanarak yıkılmıştı. Bugün tam da üçüncü köprünün yapılması konusunda girişimlerin olduğu bir dönemde, ?Devrimci Gençlik Köprüsü` diğer adıyla ?Deniz Gezmiş Köprüsü` yeniden inşa edildi. Köprünün açılışına Yazar Cezmi Ersöz ile Ragıb Zarakolu, Sanatçılar İlkay Akkaya, Muzaffer Özdemir, Mazlum Çimen, Nur Sürer, Rojda, Suavi, Burhan Berken ile birçok aydın ve sanatçı katıldı. Köprünün açılışı BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, bölge belediye başkanları, KESK, DİSK, TMMOB gibi sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte gerçekleştirildi. Köprünün etrafına, "Barış ve kardeşliğe köprü olmaya geldik" afişleri asıldı. Türkiye`nin değişik illerinden köprünün açılışına gelen gençler, aydın ve sanatçılar ile birlikte ?Barış Korteji` oluşturulup, Devrimci Gençlik Köprüsü`nün açılışı, Kürtçe ve Türkçe marşlar söyleyerek yapıldı.

Boğaz Köprüsünden Daha Anlamlı

Açılış esnasında konuşma yapan BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, "Bugün baskılara karşı barış, kardeşlik köprüsünü ikinci kez inşa ediyoruz. Bizler burada barış ve kardeşliğin sesini bütün dünyaya haykıracağız. Biliyorsunuz; 68 gençliği bu köprüyü Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için kurdu. Bugün gençler barış ve kardeşlik için yürüyor. Bugün de gençler aynı taleplerle yine haykırıyorlar. Emeği geçen herkese Hakkâri halkı adına teşekkür ediyoruz" dedi.

Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da, "Bu köprü fiziki olarak belki çok kişiye hizmet etmeyecektir, ama manevi olarak İstanbul Boğaz Köprüsü`nden daha anlamlı ve daha değerlidir. İki halkın kardeşliği için önemli bir çalışmadır. " diye konuştu.

Hakkari BDP İl Başkanvekili Orhan Koparan ise, o dönemde Zap üzerinde köprüyü inşa eden gençlerin bedel ödediğini, buna rağmen köprüyü inşa ettiklerini hatırlattı.

Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı 442-433, 2006`dan ve Yüksekova haberden derlenmiştir.

 

Eklenme Tarihi: 04/11/2011

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası