DİKMEN VADİSİ VE YENİMAHHALLE`DE YIKIM SAVAŞLARI
Bakanlar Kurulu`nun aldığı karar ile Yukarı Dikmen Vadisi bölgesinin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilmesini protesto eden binlerce Vadili `2. raunda` hazır olduklarını söyledi. Yenimahalle`de yıkım kararına karşı, Barınma Hakkı Bürosu`nda örgütlenerek direnişe geçen Mehmet Akif Ersoy Mahallesi halkı belediyeye geri adım attırdı.
Eklenme Tarihi: 11/11/2011
Yeni Belediyeler Yasası`nın Meclis`ten AKP`nin oylarıyla geçmesinin ardından Gökçek hiç vakit kaybetmeden AKP aracılığıyla Bakanlar Kurulu`ndan Ankara`nın 7 bölgesi ile ilgili Kentsel (rantsal) dönüşüm projelerine dair karar çıkartmıştı. İlçe belediyelerini ve yargıyı bypass eden bu kararlar, senelerdir mücadele ile haklarını kazanan Dikmen Vadisi halkına karşı hızla bir saldırıya dönüşürken, seçim sürecinde "kimsenin barınma hakkına dokunulmayacak" diyen CHP`li Yenimahalle Belediyesi de eski dönem AKP`li belediye yönetiminin dönüşüm projesini uygulamaya soktu.
Dikmen Vadisi ve Yenimahalle Barınma Hakkı Büroları yeni bir mücadele dönemini başlatıyorlar.
Vadi Halkı: "2. Raunda Hazırız"?
Bakanlar Kurulu`nun aldığı karar ile Yukarı Dikmen Vadisi bölgesinin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilmesini protesto eden binlerce Vadili "2. raunda" hazır olduklarını söyledi
5 yıldır gerçekleştirilmek istenen Kentsel Dönüşüm Projesine karşı çıkan ve bu projeyi Rantsal Dönüşüm Projesi olarak nitelendiren Dikmen Vadisi halkı Bakanlar Kurulu kararına ve İ. Melih Gökçek`in tehditlerine karşı dün (1 Ağustos) Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu önünde toplanarak barınma haklarına sahip çıkacaklarını belirtti.
Yaz ayları olması nedeniyle birçok Vadilinin şehir dışında olması ve bunaltıcı sıcağa rağmen 1500 kişinin toplandığı eylemde Vadililer "Barınma hakkımız, söke söke alırız", "Evimizi yıkanı biz de yıkarız", "Gökçek bizi saysana, kaç kişiyiz baksana" ve "Ölmek var, dönmek yok" sloganlarını attı.
Barınma Hakkı Bürosu`nun önünde kurulan kürsüde söz alan Vadi sakinlerinden Tarık Çalışkan ve Ali Şenol, yeni gelişmeler üzerine bilgi verdikten sonra, yörede yaşayan halkı yok sayan hiçbir projenin yaşama geçme şansı olmadığını, Vadi`de halen binlerce insanın yaşadığını ve evlerini, yuvalarını yaşamları pahasına savunma kararlılığında olduğunu dile getirdi.
Vadi halkı adına açıklamayı okuyan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu avukatı Ender Büyükçulha, barınma hakkı mücadelesinin yeni bir evreye girdiğini söyleyerek AKP`nin artık bu konuya doğrudan el attığını, Bakanlar Kurulu`nda alınan karar ile AKP`nin Vadi halkının haklarına ve taleplerine karşı tutum almış olduğunu söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin bu kararı arkasına alarak yeni kentsel dönüşüm projesi hazıladığını belirten Büyükçulha "yeni bir `kentsel yağma` dönemi ve tabii ki karşısında biz Vadi halkı ve dostlarımız için yeni bir hak mücadelesi dönemi başlıyor" dedi.
Yaşadıkları kentte misafir ve işgalci muamelesi görmeyi hiçbir koşulda kabul etmeyeceklerini belirten Büyükçulha, "Evlerimizi yıksanız da çadırlarda, çadırlarımızı toplasanız da kuytularda ama yine doğup büyüdüğümüz Vadi`mizde yaşamaya devam edeceğiz" diyerek açıklamaya son verdi.
Yenimahalle halkı yıkımı engelledi
Ankara Yenimahalle`de kentsel dönüşüm projesi adı altında alınan yıkım kararına karşı, Barınma Hakkı Bürosu`nda örgütlenerek direnişe geçen Mehmet Akif Ersoy Mahallesi halkı belediyeye geri adım attırdı. Yıkım kararını durdurduklarını belirten Belediye Başkanı Fethi Yaşar, mahallelilerle görüşme talep etti
Ankara`nın Yenimahalle ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy Mahallesi halkı pazar gününü belediyenin yıkım kararı nedeniyle teyakkuz halinde geçirdi. Yakın zamanda kurulan Mehmet Akif Ersoy Barınma Hakkı Bürosu çatısı altında bir araya gelen ve direnişe geçen mahalleli, dün gece sabaha kadar nöbet tuttu. Yıkım tehdidi karşısında direniş kararı camilerden de anons edilirken, mahalleli yıkım ekiplerini engellemek üzere seferber oldu.
"Yıkım yapacağız, gelin çekin!"
Geceyi nöbette geçiren halk bu sabah polis ve belediye ekiplerini beklerken, mahalleye bir gazeteci ordusu geldi. Gazeteciler belediyenin bugün yıkım yapılacağını kendilerine haber verdiğini belirtti. Bunun üzerine mahalleli yeniden Barınma Hakkı Bürosu etrafında toplanarak kadınlı erkekli gruplar halinde bekleyişe geçti.
Mahalle bakkalını kapatmak için gönderilen zabıtalar da mahalleliler tarafından kovuldu. Yıkım kararı alınan bölgelerde bakkalları kapatmak ve elektrik, ulaşım vb. hizmetileri kesmek bir tür yıldırma politikası olarak sıkça uygulanıyor.
Direniş geri adım attırdı
Mahallelinin ve gazetecilerin bekleyişi sürerken, öğle saatlerine doğru belediyeden, kullanımda olan evler için yıkım kararının durdurulduğu, yalnızca terk edilmiş evlerin yıkılacağı haberi geldi. Belediye Başkanı Fethi Yaşar, bundan sonraki süreci mahallelilerle anlaşarak sürdüreceklerini açıklayarak, Barınma Hakkı Bürosu`nda örgütlenen mahalle komitesi ile görüşme talep etti.
Gitti AKP, geldi CHP
Bir önceki dönem AKP`li yönetimin hazırladığı kentsel dönüşüm projesini, seçim dönemindeki vaatlerinin aksine sürdürmeye karar veren CHP`li belediye 900 evi yıkmaya karar vermişti. Seçim öncesinde halkın barınma hakkı talebine saygı duyulacağını taahhüt eden Yaşar`a tepki büyük.
Yaklaşık 100 hanenin belediye ile sözleşme imzalamadığı, diğerlerinin de imzaladıkları sözleşmeleri iptal etmek istediği mahalle, Ankara`da Dikmen ve Mamak`ın ardından barınma hakkı mücadelesinin yeni bir örneğine sahne oluyor.
Kaynak: sendika.org