CUMHURBAŞKANI`NA ÇAĞRI: KAMU İHALE YASASINI ONAYLAMAYIN
4734 sayılı Kamu İhale yasa Tasarısı ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Yasa Tasarısı meclisteki görüşmeler sonucunda AK Partili milletvekillerinin oylarıyla yasalaştı. Yasalaşan bu tasarı, bir taraftan mühendis ve mimarların kazanılmış haklarını açıkça gasp ederken, bir taraftan da kamuda yolsuzlukların ve suistimallerin önünü açacak hükümler taşımaktadır.
Eklenme Tarihi: 25/04/2016
4734 sayılı Kamu İhale yasa Tasarısı ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Yasa Tasarısı meclisteki görüşmeler sonucunda AK Partili milletvekillerinin oylarıyla yasalaştı.
İnşaat Mühendisleri Odası başta olmak üzere tüm meslek odaları, Kamu İhale Yasa Tasarısına, gündeme geldiği günden bu yana karşı çıktı. Karşı çıkma nedenleri ülke gerçeğine dikkat çeken, oldukça yakıcı sorunlarla ilgiliydi. Tasarı yasalaşmadan önce yapılan bu ısrarlı uyarılar ne yazık ki sonucu değiştirmedi.
Yasalaşan bu tasarı, bir taraftan mühendis ve mimarların kazanılmış haklarını açıkça gasp ederken, bir taraftan da kamuda yolsuzlukların ve suistimallerin önünü açacak hükümler taşımaktadır.
Büyük inşaat firmalarının elini rahatlatırken küçük çaplı işletmeleri ve mühendisleri ihale sisteminin dışına iten, iş denetleme ve iş yönetme belge oranları aşağıya çekilerek büyük hak kayıplarına ve adaletsizliklere yol açan hükümler içeren bu yasa, iktidarın kendi yandaşlarına sunduğu doğrudan bir ayrıcalık olarak okunmalıdır.
Çünkü bu yasayla birlikte;
-İdarenin kendi belirleyeceği kriterlerle ihale daveti çıkarmasına izin verilmektedir.
-İhaleye davet kriterlerine itiraz etme şansı bile, itirazen şikayet için yatırılması gereken harçların oldukça yüksek düzeylerde belirlenmesi dolayısıyla, fiilen ortadan kalkmaktadır.
-Kamu kurumlarının mal ve hizmetlerinin ihalesiz verilmesi de mümkün hale getirilmiştir.
Yasayla tanınan tüm bu ‘imkanlar` kayırmacılığın ve partizanlığın teşviki anlamına gelmektedir.
Yolsuzluğun yasallaştırılması bu yasayla mümkün kılınmaktadır.
Bu yasa, kamu ihalelerinde her türlü denetimi ve hesap sorulabilirliği doğrudan etkisiz hale getirmektedir.
Bu denetimsiz rahat ortamın ise ileride kamuya nasıl mal olacağını tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır.
Kamu ihale yasası, mecliste AK Parti oylarıyla yasalaşmıştır fakat Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül tarafından henüz onaylanmamıştır.
Buradan Cumhurbaşkanı`na çağrıda bulunuyoruz:
Lütfen kamuda talanın yolunu açacak bu yasayı onaylamayın.
Bu yasanın onaylanması kamu hayatında telafi edilemeyecek sorunlara yol açacak; yolsuzluğun daha da derinleşip yaygınlaşmasının, her türlü usulsüzlüğün cezasız kalmasının ve partizanlığın bir silah olarak sektörde kullanılmasının olanaklarını yaratacaktır.
Nevzat ERSAN
İnşaat Mühendisleri Odası
Ankara Şube Başkanı