ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ İLK TOPLANTISINI YAPTI

-DURMAK YOK, YOLA DEVAM- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE, HEMŞEHRİLERİMİZE, MESLEKTAŞLARIMIZA AÇIK MEKTUP

Eklenme Tarihi: 23/12/2020


-DURMAK YOK, YOLA DEVAM- 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE, HEMŞEHRİLERİMİZE, MESLEKTAŞLARIMIZA AÇIK  MEKTUP

30 Mart seçimleri sonrasında % 90`ı yeni üyelerden oluşan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ilk toplantısını 14-18 Nisan   tarihinde gerçekleştirdi.

Toplam 128 madde olan Meclis Gündeminin 119 maddesi bir önceki dönemde gündeme gelmeyen Komisyon Raporlarından oluşuyordu. 119 maddenin 84`ünü ise imar plan değişikliği ve revizyonlarını içeren   İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporları oluşturdu. Bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından gündeme getirilen ve yine imar plan değişikliği içeren 4 madde ile birlikte Büyükşehir Belediye Meclisi, mesaisinin % 68,75`ini imar plan değişiklik ve revizyonlarına ayırdı.

Büyükşehir Belediye Kanunu`nda belirtiliği üzere, Belediye`nin en temel görevlerinden biri şehrin uzun vadeli imar tasarısını kuracak Nazım İmar Planını yapmak ve bu planların sağlıklı işlemesini sağlamaktır. Meclis gündeminin ağırlıkla imar plan değişiklik ve revizyonlarına ayrılmış olması kenti yönetenlerin, kentin geleceğine ilişkin kurgu ve planlarının; geçici ve günü kurtarma anlayışında işlediğinin, uzun vadeli bir kentsel imar planından söz edilemeyeceğinin kanıtıdır. Bu durum aynı zamanda Ankara`nın plansızlığının ve buna bağlı olarak da programsızlığının Ankara Büyükşehir Belediye Meclisince de ilanıdır. Planın ve programın olmadığı bir yerde kent ve kentliden yana bir yönetimin olmayacağı da açıktır. Bu nedenle, Büyükşehir Belediyesinin görev ve sorumlulukları da göz önüne alındığında Büyükşehir Belediyesinin karar organı olan Meclisin çalışmalarının üçte ikiden fazlasını imar plan değişikliklerinin oluşturmasının nedenlerinin ve yarattığı sonuçların öncelikli olarak Büyükşehir Belediye Meclis üyelerince sorgulanması bu üyelerin görev ve sorumluluğudur. Bu görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyenler, kent ve kentliden uzak günü birlik çıkar saikleriyle ortaya çıkarılan gündemlerin uygulanmasının karar vericileri değil sadece el kaldırıp indiren bir onaylama makinasına dönüşeceklerdir. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak tüm ön yargılardan uzak, kent ve kentliden yana olan, günü birlik çıkarlar peşinde koşmayan, halktan aldığı gücü halkın çıkarları doğrultusunda kullanmayı insani ve ahlaki bir sorumluluk sayan tüm Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerini bu görev ve sorumluklarını yerine getirmeye ve bulgularını kentin asıl gündemi yapmaya davet ediyoruz.

Ulaşımdan, yerleşmeye, sağlıktan, iş sahası yaratılmasına, kanalizasyondan içme suyuna bir çok alana yayılan kent sorunlarının çözümünde görev ve sorumluluğu olan bir karar organı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin  bir imar ofisi gibi çalışması, bu sorunların çözümlenmemiş olarak kalmasının yanı sıra, bu sorunların çözümü yönünde Meclisin de çalışmadığını gösteren en önemli işaretlerdendir. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin bir imar ofisi gibi çalışmasının ve kent sorunlarına ilgisizliğinin nedenlerinin ve yarattığı sonuçların sorgulanması Hemşehrilerimizin de görev ve sorumluluğu olmasının ötesinde kentle ilgili yaşadıkları sorunların çözümünü isteme yetkisi de onlardadır. Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak Hemşehrilerimizi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin plansız ve programsız imar ofisi gibi çalışarak kentin sorunlarından uzaklaşmasının nedenlerini ve yarattığı sonuçları sorgulamaya, Kentle ilgili yaşadıkları sorunları Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşımaya davet ediyoruz.

Kentin günü birlik kararlarla ve plansız bir şekilde idaresi bilim ve teknikten uzak, tartışmalı, şaibeli bir çok projenin ortaya çıkmasına, planlı olmayan bu projelerin de programsız bir şekilde bilim ve teknikten uzak zamanlamalarla hayata geçirilerek bitirilmesine neden olmaktadır. Bu durum mesleğimizin itibarsızlaşmasının da nedenlerinden birini teşkil etmektedir. Bu açıdan bakıldığında mesleğimizin itibarsızlaşmasının nedenlerinden biri olan plansız ve programsız projelerin yapılması ve uygulanması kararlarını veren Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin çalışmalarının sorgulanması Meslektaşlarımızın da görev ve sorumluluğudur. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak üyemiz olan/olmayan, bilgisini, becerisini, bilim ve tekniği günübirlik çıkarlar için değil halkın çıkarları için kullanmayı şiar edinmiş tüm meslektaşlarımızı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin plan ve programsızlığının neden ve sonuçlarını sorgulamaya, uygulamalardaki bilim ve tekniğe aykırılıkları paylaşmaya davet ediyoruz.

İlgililere saygı ile duyurulur.

 

İMO ANKARA ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası