Ankara İçmesuyu Durumu Raporu
(17 ARALIK 2015)
Eklenme Tarihi: 17/12/2015
Ankara İçmesuyu Durumu Raporu (17 ARALIK 2015)
Kötü Haber – 1:
ANKARA`DA SUYA ZAM
Temel Bilgi:
Ankara`da ASKİ abonelerinin faturalarına yansıyan su bedelleri toplamı 5 farklı bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; su bedeli, atıksu bedeli, Şube yolu payı, KDV ile Çevre Vergisidir.
Su birim fiyatındaki artış, ‘şube yolu payı` ve ‘Çevre Vergisi` hariç diğer kalemlere de yansımaktadır. 2015 yılı içinde ‘şube yolu payı` aylık maktu 4,89 TL olup, ‘Çevre Vergisi` ise ayda tüketilen beher metreküp içmesuyu karşılığında 26 kuruştur. Atıksu bedeli su bedelinin %50`si olarak eklenmekte, ayrıca toplam tutar üzerinden %8 oranında KDV eklenmektedir. Ancak, faturalarınızdaki kalemleri dikkatli bir biçimde incelediğinizde söz konusu KDV oranının % 10`un üzerinde tahakkuk ettirildiği görülebilecektir.
a)Son iki Ayda Gerçekleştirilen "Cüz-i" Zamlar:
Ankara`daki konutların kullandığı su birim fiyatı Eylül ayında metreküp başına 2 lira 98,5 kuruş iken, Ekim ayı faturalarına yansıyan birim fiyat 3 lira 3,3 kuruşa yükseltilmiştir. Kasım Ayı faturalarında ise söz konusu birim fiyat 3,033 TL`den 3,04 TL`ye yükseltilmiştir.
Geçtiğimiz iki ay içinde Ankara içmesuyuna yaklaşık yüzde 1,84 oranında zam yapılmıştır.
Meraklısına Ayrıntılar:
Kasım 2014 / Kasım 2015 arası;
(Fatura döneminde -bir ayda- 10 metre küpün altında tüketimler için)
i)İçmesuyu Birim Fiyatı üzerinden
Kasım 2014`te Su Birim Fiyatı: 2,8075 TL / metreküp
Kasım 2015`te Su Birim Fiyatı: 3,0400 TL / metreküp
Bir yıldaki artış oranı: % 8,28
ii)Toplam fatura bedeli üzerinden:
(Su bedeli + atıksu bedeli + şube yolu + KDV + Çevre temizlik Vergisi dahil)
Kasım 2014`te Toplam Fatura Bedeli: 5,30375 TL / metreküp / ay
Kasım 2015`te Toplam Fatura Bedeli: 6,6275 TL / metreküp / ay
Bir yıldaki artış oranı: % 24,96
b)Kapıdaki Zam; 2016 Yılında Uygulanacak "Fiyat Artışı"!
15 Aralık Salı günü Büyükşehir Belediye Meclisinde ASKİ`nin 2016 yılı bütçe görüşmelerinde Ankara şebeke suyunun birim fiyatı oyçokluğu ile 5,02 TL olarak belirlenmiş. (Ancak bu fiyat yanıltmasın; içinde atıksu bedeli de var. Atıksu birim fiyatı su birim fiyatının %50`sidir).
Yani; asıl su birim fiyatı: 3,347 TL / metreküp`tür.
Kasım Ayı su birim fiyatı ise 3,04 TL/metreküp idi.
Yani; suya yapılan son zam: %10,1 dir.
c)15 Aralık Salı günü Büyükşehir Belediye Meclisinde ASKİ`nin 2016 yılı bütçe görüşmelerinde söz konusu zam oylaması öncesi CHP Grup Başkan Vekili Sayın D. Yılmazkaya`nın eleştirilerini yanıtlayan Sayın Gökçek; "Biz şu anda suyu 456 kuruşa satıyoruz. Manisa 494, Aydın 546, İzmir 573, İstanbul 621, Antep 694`e satıyor. Bir kere CHP`li arkadaşlara peşinen söz vereyim. Hiç bir zaman İzmir`i geçmeyeceğiz..." diye konuşmuştur.
Sayın Gökçek`in ifadeleri nasıl yorumlanabilir?
i-Sayın Gökçek`in belirttiği 456 kuruş yani 4,56 TL / metreküp birim fiyat, atıksu bedelini de içermektedir. Yani asıl su bedeli; (%50 atıksu düşülünce) tamı tamına 3,04 TL / metreküp olmaktadır.
ii-Diğer Büyükşehirlerle yaptığı karşılaştırmalar aslında aynı bazda değil! Şöyle ki; Örneğin İstanbul`da İSKİ tarifesinde atıksu bedeli su birim fiyatının aynı. Yani %100`ü...
İstanbul`daki gerçek asıl su birim fiyatı: 621/ 2= 3,105 TL / metreküp.
Diğer kentlerin su faturalarında yer alan unsurların da Ankara ile örtüşen ya da örtüşmeyen bileşenlerine ve bunların oran ve birim fiyatlarına ayrı ayrı bakıp değerlendirmek gerektir.
Kötü Haber – 2:
BARAJLARIMIZDA DEPOLADIĞIMIZ SU HALÂ AZALMAKTADIR
Son birkaç aydır "Ankara Çanağı"na uzun yıllar ortalamalarının altında yağış düştü. Sadece `çanağımıza` değil, içmesuyu kaynaklarımızın tümünün yer aldığı Kuzey`deki akarsu havzalarında da beklenen yağış görülmedi. Dolayısı ile içmesuyu barajlarımızda depoladığımız su tutarlarında da sürekli azalma oldu, oluyor… Ancak bu durum önümüzdeki aylarda herhangi bir su sıkıntısına yol açabilecek boyutta değil.
Barajlarımızdaki su mevcudunun azalmasında Ankara`ya verilen ve kentte içme, kullanma ve endüstri suyu olarak tüketilen günde ortalama bir milyon metreküp hamsu çekimlerinin yanı sıra (son iki ayda –Ekim ortası/Aralık ortası arası- 975 bin ile 1 milyon 060 bin metreküp/gün), özellikle yaz ayları boyunca baraj göl yüzeylerinden buharlaşma ile su kayıpları ve sulama amacıyla aktarılan suların da payının büyük olduğunu bir kez daha anımsatmak isteriz.
ANKARA`YA SAĞLANAN SU
16 Aralık Çarşamba günü; Kurtboğazı Barajına Eğrekkaya`dan 350 000, Kavşakkaya`dan ise 177 000 metreküp hamsu aktarılmıştır. İvedik Arıtma Tesisi`ne Kurtboğazı ve Çamlıdere barajlarından toplam 998 200 metreküp hamsu iletilmiştir. Aynı gün Çubuk-II barajından Pursaklar Arıtma Tesisi`ne ise 47 482 metreküp hamsu isale edilmiştir.
İyi Haber!
Nisan Ayı`nın 2`sinden buyana 8,5 aydır Ankara`nın Kuzey`deki mevcut içmesuyu kaynaklarından İvedik Arıtma Tesisi`ne iletilen yüzeysel hamsularına Kızılırmak suyu harmanlanmamakta ve paçallanmamaktadır. Dolayısı ile evlerimize kadar ulaşan içmesuyu şebeke suyunda koku, renk, tat vb. hemen fark edebileceğimiz olumsuzlukların yanı sıra, analiz yapmadan ayırdına varamayacağımız sülfat, klor, sertlik ve bir takım ağır metallerin de standart değerlerin altında olduğunun bilinmesini isteriz.
Eğer ki, İvedik Arıtma Tesisi ile eviniz arasındaki ana besleme hatlarında, ara depolarda, pompa istasyonlarında, ev bağlantınızda, konutunuz/apartmanınız içerisindeki su tesisatında ve deponuzda herhangi bir kayıp/kaçak vb kirlenme riski taşıyan dış unsurlar bulunmuyorsa, musluklarınızdan akan Ankara şebeke suyunu dilediğiniz biçimde tüketebilirsiniz.
Konutlarınızın musluklarından akan şebeke suyu ile ilgili sizlerden uzun bir süredir herhangi bir şikâyet, olumsuz bir duyum almadık. İşbu rapor Aralık ayı ortası itibariyle değerlendirmelerimizi içermektedir.
Son Söz:
En inandırıcı yalan,
rakamlarla, rakamların yuvarlanmadan telaffuz edilmesiyle,
ve dahi istatistiksel bir dolu sayısal veri ve çıktılarla söylenir.
İMO Ankara Şubesi, Ankara Su Çalışma Birimi adına
Hasan Akyar