GÜNDEME DAİR PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İnşaat Mühendisliği Haftası kapsamında 19 Aralık 2017 Salı günü İMO Rüştü Özal Salonu`nda ülke gündemine dair bir panel gerçekleştirildi. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Prof. Dr. Aziz Konukman ve BirGün gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın`ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Şube Başkanımız Selim Tulumtaş yaptı

Eklenme Tarihi: 20/12/2017

İnşaat Mühendisliği Haftası kapsamında 19 Aralık 2017 Salı günü İMO Rüştü Özal Salonu`nda ülke gündemine dair  bir panel gerçekleştirildi.  CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Prof. Dr. Aziz Konukman ve BirGün gazetesi Ankara Temsilcisi  Yaşar Aydın`ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Şube Başkanımız Selim Tulumtaş yaptı.

Tulumtaş, panel açılışında "AKP iktidara geldiğinde kendi programlarında şöyle bir şey vardı; 3Y ile mücadele diye. Bunlarda birisi yolsuzluk, birisi yoksulluk birisi de yasaklardı. Bu noktalardan bile bakıldığında geldiğimiz noktada  gündemimizi bu yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar konusunda bir çok konunun ilgilendirdiğini görebiliriz" dedi.

Aziz Konukman, konuşmasında  "Sosyal devlet tasfiye oluyor ama AKP, inanılmaz bir şekilde sadaka devleti kuruyor. Sosyal devleti tasfiye ediyor ama adamın gideceği başka bir adres buluyor. Yardım yapıyor, evine gidiyor, ilaç buluyor, yaşlılara yardım ediyor vb. Bunu da yerel yönetimsel müteahhitlerden avanta alıyorlar. `Sana ihaleyi veririm ama bana şu kadar para vereceksin. Bununla da yoksullara bir şeyler yapıyorlar. Bunun sonucunda da yoksulları yönetiyorlar. Buna da güzel bir isim bulmuşlar:Yoksulluğun yönetilmesi. Dünya Bankası da, dinler de aynı şeyi söylüyor. (...) Fakirliği ortadan kaldıra yok bu dünyada. Fakirliği yönetmek var. Fakirlere yardım yapmazlarsa politik, sosyal, siyasi risk patlama noktasına gelir" diyerek büyümenin aslında gerçeği yansıtmadığı üzerine vurgu yaptı.

Konukman`ın ardından söz alan gazeteci Yaşar Aydın, genel bir siyasi değerlendirme yaparak "Türkiye, tüm kurum, kuruluşlarıyla ve toplumsal yapısıyla yıkılmış bir ülke. 1923 itibariyle hem kurumlarda hem bürokraside, devlet aygıtında, toplumsal yaşamda ne kurulmuşsa AKP`nin 15 yılında bu yıkıldı. Yıkılmış ve bölünmüş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bunu ancak yeniden kurarak, yeniden her meseleyi tartışarak, inşa ederek bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Hiç bir tamirat, güçlendirme bu binanın ayakta kalmasını sağlayamaz" dedi.

İlhan Cihaner,  genel politik tabloya ve muhalefete dair konuştu. Dünyada da benzer sıkıntılar olduğuna değinerek "Bizim bu süreçte yeni enternasyonalizmi inşa etmemiz lazım. Bu unuttuğumuz bir şey. Özellikle sermayenin çok rahat hareket etmesiyle birlikte sorunlar da ortaklaştı. O bir olanak da açtı. Bunun da yeni bir enternasyonalizme kapı açtığını düşünüyorum. Kurtuluş da öyle olur. Özellikle neoliberal kesimden son günlerde ardı ardına yapılan açıklamalar, sistemin sömürü mekanizmasının devamı için çözüm bulmak olduğu kadar kendi güvenceli alanlarında bu şekilde giderek devam edemeyeceklerinin de farkına varmalarından kaynaklanıyor" dedi.

Yaklaşık 110  kişinin izlediği  ve birçok boyutuyla ülke gündeminin ele alındığı panel soru-görüş bölümüyle sona erdi.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası