`MÜHENDİSLİK ÇINARLARI KONUŞUYOR` KONULU SÖYLEŞİ 25 ARALIK 2012 TARİHİNDE ŞUBEMİZDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Mühendislik Haftası Etkinlikleri kapsamında Şubemiz tarafından düzenlenen; “Mühendislik Çınarları Konuşuyor” konulu söyleşi; Şubemiz Atatürk Konferans Salonunda 25 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Eklenme Tarihi: 25/02/2013

Söyleşide meslekte elli yılı aşkın hizmet etmiş meslektaşlarımız İbrahim Şencan, Mustafa Haydar Cümbüş ve Hüseyin Mesut Karabayır üyelerimizle buluştu. Söyleşinin Yönlendiriciliğini Yönetim Kurulu Üyemiz Rıza Aslanbay yaptı.

Söyleşinin ilk konuşmacısı meslekte 60. Yılını kutlamaya hazırlanan İbrahim Şencan`dı. Şencan konuşmasının başında "Bana göre Mühendislik Çınarı ünvanını alabilmek için elbette birinci unsur yaştır. Ancak, yaş tek başına yeterli değildir. En azından bir eser bırakmış olmak, unutulmayacak izler bırakmış olmak şarttır." Dedi. İbrahim Şencan; bugün aramızda olmayan meslektaşlarımız Aburrahim Erdem ve Orhan Büyükalp`in de Antalya için önemli hizmetler yaptıklarını ve bıraktıkları eserlerle Antalya`nın Mühendislik Çınarları olarak anılmayı hak ettiklerini belirtti.

Şencan, İNTES Başkanı olduğu 1993- 2001 tarihleri arası dönemde; ülkemizde mühendislik, mimarlık ve müteahhitlik camiasını çok yakından ilgilendiren "Yapıda Denetim" Kanunun hazırlıklarında ve çıkarılmasında küçümsenemeyecek katkıları olduğunu; ifade etti. İş hayatı ve tecrübelerini; kurduğu şirketleri, gayrimenkul edinme ve beton üzerine çalışmalarını, sosyal ve politik yaşamını anlattı; Yap- sat işlerinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi; Genç Mühendislere önerilerde bulundu.

İkinci konuşmacı Mustafa Haydar Cümbüş; "1952 yılında İstanbul`da yaptığı bir binanın hala dimdik ayakta durduğunu ve kullanıldığını; birçok resmi ihalelere katıldığını ancak fesat karıştırılan adam kayırılan ihale sisteminden bunalarak 1972 yılında Almanya`ya gittiğini ve meslek hayatına burada devam ettiğini"; belirtti. Toplumda Mühendislere hak ettiği değerin verilmemesi nedeniyle "Kaldırım Mühendisliği" kavramının türetildiğini; elinde zincir çeviren, işi bilmeyen, işleri işin ehli olmayanların yaptığı bir sürecin olumsuzluklarına da vurgu yapan Cümbüş; tarihe ilgi duyduğunu, tarih ve mühendislik bilimlerinin iç içe olduğunu; bazı tarihi kitapları Almancadan Türkçeye çevirdiğini söyledi.

Son konuşmacı Hüseyin Mesut Karabayır da; "1962 yılında İTÜ`den mezun olduğunu; DSİ`de memuriyet ve müteahhitlik yaptığını; bilginin sermayeden önce geldiğini; toplumların bilgi birikimi ile gelişim ve dönüşümünü sağladığını"; Dile getirdi. Karabayır, Bilginin önemine değinirken; "2. Dünya Savaşından yenik çıkan Almanya`nın bilgi birikimi sayesinde ilkel makinalarla modern makinalar yaptığını, kısa sürede sanayileştiğini, yaralarını sardığını ve bugün istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğu"; örneğini verdi.

Söyleşi bitiminde; Şube Başkanımız Cem Oğuz ve Yönetim Kurulu Üyemiz Rıza Aslanbay Mühendislik Çınarlarımıza günün anısına birer Plaket verdiler.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası