İMO ANTALYA ŞUBE DANIŞMA KURULU 23-24 KASIM 2013 TARİHLERİNDE SERİK’DE YAPILDI...
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, temsilcilikler, komisyonlar ve işyeri temsilcileri ortak danışma kurulu toplantılarının altıncısı 23-24 Kasım 2013 tarihlerinde Serik’de yapıldı.
Eklenme Tarihi: 15/01/2014
Toplantıda birinci gün; Ülke, kent, meslek ve meslektaş sorunları ile birlikte son dönemde çıkarılan Odaların üyeleriyle olan örgütsel bağını zayıflatmaya ve Odaları işlevsizleştirmeye yönelik Kanun Hükmünde Kararnameler ve Torba Yasa dönemi ele alındı. İMO Antalya Şube Başkanımız Cem Oğuz, Odanın iki yıllık çalışma programı hakkında bilgi verdi.
Yapı Denetim Kanunu, İmar Kanunu, TMMOB Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklik önerileri çalışmaları masaya yatırıldı. Türkiye`deki Mühendislik Fakültelerinde inşaat mühendisliği bölümü sayısının 102 ‘ye ulaştığı, yeterli altyapı ve öğretim üyesi eksiklikleri nedeniyle eğitim kalitesinin düştüğü ve her yıl yaklaşık 10 bin civarında inşaat mühendisinin diploma alarak mühendislik hizmetlerine katıldığı ifade edildi. Mühendislik eğitimi ve kalitesi yetersizliği sorunu, Teknoloji Fakültelerince inşaat mühendisliği diploması verilecek teknik öğretmenlerle daha da artacağı vurgulandı. Ayrıca ÖSYM tarafından 21 Temmuz 2013`de yapılan Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programları giriş sınavı ile ihtiyaç fazlası inşaat mühendislerinin ortaya çıkacağı ve oluşturacağı olumsuzluklar tartışıldı.
Toplantı da; 31 Mayıs 2013 tarihinde yürürlükten kaldırılan "Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği" ve 1 Haziran 2013 tarihinde "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde" yapılan değişikliklerin Odaya olası etkileri ve sonuçları değerlendirildi.
Torba Kanun`un 02.08.2013 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanmasıyla Odaları işlevsizleştirme çalışmalarına bir yenisinin daha eklendiği, son olarak da Odamızın da içinde bulunduğu birçok Odanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na mali ve idari yönden bağlanmasının gündemde olduğu, bunun ise mesleki haklarımızı savunamayacağımız anlamına geldiği, Odamızın ise son ana kadar üyeleriyle birlikte meslek odamızı korumak adına mücadeleye devam edeceği belirtildi.
Son düzenlemelerle ayrıca sahte mühendislerin kontrol mekanizmasının olmadığı, Odanın kontrolündeyken bile çok sayıda sahte mühendisin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapıldığı, idarelerin sicil durum belgesi almama uygulamasının sahte mühendislerin önünü açacağı, mühendislik hizmeti almayan binaların ve geri dönüşü olmayan, büyük tazminatlara sebep olabilecek durumların ortaya çıkabileceği ifade edildi.
Toplantıda; Muratpaşa ve Kepez Belediyesi Temsilcileri kurumlarının yatırımlarını tanıtarak, teknik bilgiler sundular. İşyerlerinde inşaat mühendislerinin sayıları, çalışma konumları, sorunları konusunda bilgiler aktardılar. Akdeniz Üniversitesi Temsilcisi de mühendis olmak için eğitime başlayan teknik öğretmenlerin durumları hakkında bilgi verdi.
Odamız bünyesinde oluşturulan Basın Yayın Komisyonu, Genç İnşaat Mühendisleri Komisyonu, Kent Sorunları ve Afete Hazırlık Komisyonu, Kültür-Sanat ve Spor Etkinlikleri Komisyonu, Mesleki Denetim Ve Proje Kriterleri Komisyonu, Şantiye Mühendisleri Komisyonu, Ücretli Çalışan Üyeler Komisyonu, Yapı Denetim Komisyonu, Yapı Müteahhidi İnşaat Mühendisleri Komisyonu Başkanları 13. Dönemde yapılan çalışmalar ve çalışma hedefleri hakkında bilgiler verdiler.
Toplantının ikinci gününde; İMO Antalya Şubesi Alanya, Burdur, Finike, Isparta, Manavgat, Serik Temsilcilikleri, temsilcilik çalışmaları ile inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdiler; İnşaat sektörü, meslek ve meslektaş sorunlarına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Temsilcilik alanına giren bölgelerde yansımaları ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Şantiye Şefliği uygulamalarında mesleğimizle ilgili Temsilcilik bölgelerinde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı ve çözüm konusunda karşılıklı görüşler bildirildi.
Toplantılarda ayrıca Oda uygulamaları ve iç işleyiş konularında fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantının genel değerlendirmeler bölümünde benimsenen çalışma konu başlıkları:
1) 1 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği",
2) 2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Torba Yasa",
3) Yasal düzenlemeler ve mevzuat sorunları,
4) Uygulama Birliği,
5) Yapı Denetim Sistemi Sorunları,
6) Meslek içi eğitim,
7) Proje müellifliği ve şantiye şefliği sorunları,
8) Kamuda çalışan inşaat mühendisleri ile ihtiyaca göre kadro sorunu,
9) Bilirkişilik sorunları,
10) İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Güvenliği Uzmanlığı,
11) Kentsel Dönüşüm uygulamaları ve yansımaları.