ÖRGÜTLENME ÇALIŞTAYI ÖN TOPLANTISI

17 Şubat 2017 Cuma günü saat 16:00?da ?Örgütlenme Çalıştayı Ön Toplantısı? yapılacaktır. Ekte yer alan Çalıştay konu başlıkları ve ilave olarak sizin belirleyeceğiniz diğer konularda değerlendirme, görüş ve önerilerinizin önümüzdeki yıllarda Odamız faaliyetlerinin önceliklerini belirleyebileceğini umuyoruz.

Eklenme Tarihi: 17/02/2017

Sayın Üyemiz,

Anayasanın 135. Maddesinde; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleri; olarak tanımlanmıştır.

Bilindiği üzere, İnşaat Mühendisleri Odası, Anayasanın 135. Maddesi kapsamında 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kanunu ile kurulmuş tüzel kişiliğe haiz Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından; Anayasa ve kanun ile hüküm altına alınan TMMOB ve odamızın kuruluş amacı doğrultusunda gerçekleştirilmesi gereken faaliyetlerin ve örgüt yapısının değerlendirileceği, sorunlar ve çözüm önerilerinin belirleneceği "Örgütlenme Çalıştayı" düzenlenecektir.

Çalıştay, Odamız tarafından 22 Nisan 2017 tarihinde Muğla`da gerçekleştirilecektir. Çalıştayda sunulacak Şube görüş ve önerilerinin belirlenebilmesi amacıyla; 17 Şubat 2017 Cuma günü saat 16.00`da Şube binamızda, "Örgütlenme Çalıştayı Ön Toplantısı" yapılacaktır. 

Toplantıda; "inşaat mühendisliği mesleğinin dünü, bugünü ve geleceği; inşaat mühendisliği eğitiminin sorunları; meslek örgütü olmanın özellikleri ve diğer sivil toplum örgütleri ile ilişkiler; meslek yasaları, TMMOB ve İMO Yönetmelikleri; Üye, Oda ilişkileri, sorunlar ve çözümleri; haksız rekabet-işsizlik-düşük ücret; meslek etiği, mesleki dayanışma, sorunlar ve çözüm önerileri; Genç İMO sorunları ve çözümleri;" konuları tartışılacaktır.

Ekte yer alan Çalıştay konu başlıkları ve ilave olarak sizin belirleyeceğiniz diğer konularda değerlendirme, görüş ve önerilerinizin önümüzdeki yıllarda Odamız faaliyetlerinin önceliklerini belirleyebileceğini umuyoruz. 

Çalıştay ön toplantısına katılımınızı diliyor, tartışılacak konu başlıklarında katkılarınızı bekliyoruz.

 

 

Mustafa BALCI          

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

ÖRGÜTLENME ÇALIŞTAYI KONULARI

1- İnşaat mühendisliği mesleğinin dünü, bugünü ve geleceği

2- İnşaat mühendisliği eğitiminin sorunları 

3- Meslek örgütü olmanın özellikleri ve diğer sivil toplum örgütleri ile ilişkiler

4- Meslek yasaları, TMMOB ve İMO Yönetmelikleri

5- Üye Oda ilişkileri sorunlar ve çözümleri

6- Haksız rekabet-işsizlik-düşük ücret

7- Meslek etiği, mesleki dayanışma, sorunlar ve çözüm önerileri

8- Genç İMO Sorunlar ve çözümleri

 

I-Mesleğimiz, Meslek Yasamız, Yönetmeliklerimiz Ve Odamız (Meslek Örgütümüz) Neden Var?

a)"Çağdaş toplum, örgütlü toplumdur" sözünden hareketle mesleğimizin dünü bugünü ve geleceğine yönelik bir değerlendirmenin yapılması.

b)Sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerini birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapmak gerekir mi?

c)Meslek yasalarımızın ve yönetmeliklerimizin üyelerle olan bağlantısı yeterli midir? (3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa, 6235 Sayılı TMMOB Yasası, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkında Yasa)

d)İnşaat Mühendisleri Odasının Yönetmelikleri ve örgütlülüğümüze olan etkileri.(SİM Yönetmeliği ve Referans Belgesi Yönetmeliği ve benzeri)

e)Mevcut örgüt yapısı ve işleyişine ilişkin bir değerlendirmenin yapılması (Şubeler, İlçe Temsilcilikleri, İşyeri Temsilcilikleri, Komisyon ve Çalışma Grupları ve Danışma Kurulları)

f)Üyelerin Odaya olan bağlılıkları ve çalışmalara katılımları ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve etkili bir dayanışmanın sağlanması için neler yapılmalıdır? (Aidiyet duygusu ve katılımcılık konusunun irdelenmesi?

g)Kent yönetimleri tarafından yapılan uygulama ve imar hareketlerinin üyelerimize olan etkileri nelerdir? Nasıl davranmak gerekir?

h)İnşaat mühendisliği eğitiminin bugün ulaşmış olduğu noktada sorun var mı? Meslek içi eğitimin gerekli ve yeterliliğinin Örgütlülüğümüze Olan Etkileri nelerdir?

i)Haksız rekabet, işsizlik ve düşük ücret sorununun örgütlenmeye olan etkilerinin irdelenmesi.

j)Sürdürülebilir İnşaat Mühendisliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve benimsenmesinin örgütlülüğümüze olan etkilerinin değerlendirilmesi.

k)Örgütlenmeyi geliştirmek ve geniş bir dayanışmayı sağlamak için neler yapmak gerekir?

l)İnşaat mühendisliği mesleğinin tanımlanması ve çalışma alanlarının belirlenmesi. Bu alanlarda örgütlenme çalışmalarının geliştirilmesi.

m)Genç-İMO ve Oda ilişkisi yeterli midir? Genç-İMO örgütlenmesinde bir sorun var mı?

n)Yukarıda belirtilen konuların dışında yerel ve ülke düzeyinde daha iyi örgütlenmek ve mesleğimiz adına etkili bir güç olmak için nelerin yapılması gerekir?

 

II-Etik Ve Meslek Etiği Konusunda Yeterli Ölçüde Bir Çalışma Yapılıyor Mu? Üyelerin Etik Konusuna Bakışları Nasıldır?


TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası