BÜRO TESCİL BELGELİ ÜYELERLE TOPLANDIK

MESLEKİ DENETİMİ MASAYA YATIRDIK - MESLEKİ DENETİM GEREKLİDİR - MESLEKİ DENETİM ZORUNLUDUR - MESLEKİ DENETİM, ODA İLE ÜYESİ ARASINDAKİ HUKUKİ BİR BAĞDIR - MESLEKİ DENETİM İÇİN KANUN VE YÖNETMELİKLER YÜRÜRLÜKTE - MESLEKİ DENETİM, MESLEKİ FAALİYETLERİN KAYIT ALTINA ALINMASIDIR - MESLEKİ DENETİM ARAÇ DEĞİL AMAÇTIR

Eklenme Tarihi: 16/06/2014

BÜRO TESCİL BELGELİ ÜYELERLE TOPLANDIK

MESLEKİ DENETİMİ MASAYA YATIRDIK

Proje müellifliği üstlenen mimar ve mühendislerin, 27. 01. 1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Kanunu, ilgili meslek odasına kayıtlı olmaları, büro tescillerini yaptırmaları ve süreli veya süresiz mesleki kısıtlılığının bulunmamasını zorunlu kılmıştır.

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, İşyeri (Büro) Tescil Belgesi sahibi inşaat mühendisleriyle bir araya gelerek, son yasal düzenlemeler ışığında mesleki denetim uygulamaları ile ilgili gelişmeleri masaya yatırdık.

Toplantıya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Haluk Selçuk, Sayman Üye Mustafa Balcı, yönetim kurulu üyeleri Rıza Arslanbay, M, Murat Ayhan, Umut Turan, Şube Sekreteri İsmail Selçuk Yılmaz ve Şube Danışmanı İbrahim Koç ile İşyeri (Büro) Tescil Belgesi sahibi 40 inşaat mühendisi katıldı.

MESLEKİ DENETİM GEREKLİDİR

Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, mesleki denetimin gerekli ve zorunlu olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"3?14 Nisan 2012 Planlı Alanlar ve Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri,          1 Haziran 2013 tarihli Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği değişikliği izledi.

2 Ağustos 2013 tarihli Torba Kanunla odaların, mesleki denetim yapma yetkisini ortadan kaldırılmaya, gelir kaynaklarının kısıtlanmaya, Oda ile üye ile oda arasındaki hukuki bağın koparılmaya çalışılmış, bu durumun sonucu olaraksahte diplomalı çakma mühendisler türemiş ve imzacılık yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

Son 8 ay içinde verilen yapı ruhsatlarında geçersiz İşyeri (Büro) Tescil Belgesi ile statik proje müellifi olarak imza atan ve projelerini şubemizde mesleki denetime sunmadan sicil durum taahhütnamesi ile yapı ruhsatı alan İşyeri (Büro) Tescil Belgesi sahiplerini tespit ettik. Bazı belediye başkanlarımızla görüştük; kendilerine Şubemizin hazırlamış olduğu "Mesleki Denetim Raporu`nu" sunduk. TMMOB Kanunu ve Disiplin Yönetmeliği doğrultusunda meslek şeref ve haysiyetini ihlal edenlere ilgili işlem yapma kararlılığımızı vurguladık.

 

 

Mesleki denetim ile mesleki uygulamalarda kamu yararını, meslek haklarını ve etiğini korumayı, müelliflik haklarını gözetmeyi, haksız rekabeti önlemeyi, mesleki sorumlulukları tanımlamayı ve mesleki değerlendirmeye esas sicilleri tutmayı amaçlıyoruz.

Meslek odamızın kuruluş dayanağı olan anayasanın 124 ve 135 maddeleri kapsamında;

6235 sayılı TMMOB Kanunu ve yönetmeliklerine dayalı olarak uygulamakta olduğu mesleki denetimin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun`la kurularak faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşlarının yürütmekte olduğu denetimin dışında, hizmeti sunan üyesine yönelik bir mesleki denetimdir.

Bütün üyelerimiz, mesleki denetim konusunda meslek odamızın uygulamalarına saygılı olmalı, duyarlılık göstermeli, yerel yöneticilerimiz sahte diplomalarla, gerçeğe aykırı beyan ve taahhütnamelerle alınan yapı ruhsatı iptalleri sonucu ileride telafisi güç zararlara neden olabilecek sahte mühendislere geçit vermemelidir. İşyeri Tescil Belgesi olmayan veya süresi içinde belgesini yeniletmeyen yetkisiz inşaat mühendislerinin proje müellifliği üstlenmesine izin verilmemelidir."

MESLEKİ DENETİM ZORUNLUDUR

Cem Oğuz`un konuşmasının ardından söz alan İbrahim Koç mesleki denetimin hukuki dayanakları ile ilgili bilgiler verdi. Koç`un konuşmasının özeti şöyle:

"TMMOB ve Oda yönetmeliklerince zorunlu olan "mesleki denetim", çeşitli davalara konu olmuşsa da, "mesleki denetimin devam etmesinin kamusal bir yarar olduğu yönünde verilen yargı kararları mesleki denetimin hukuki yönünü açıkça ortaya koymaktadır.

Bilindiği üzere, 2 Ağustos 2013 tarih ve 28786 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6495 sayılı Torba Kanunla 3194 sayılı İmar Kanunun 8/ı maddesinde yapılan değişiklik ile; "Harita, plan, etüt ve projelerin; idare ve ilgili kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum ve kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacağı" hüküm altına alınmıştır. Bu düzenleme ile meslek odalarının denetim yapma yetkisinin kalmadığı iddia edilmiştir.

 Söz konusu düzenlemeler yapının ruhsata bağlanmasına ilişkin usul ve esaslara ilişkin olarak;

"Yapı ruhsatı verilmesi sırasında projelerin meslek odalarının vize ve onayına tabi tutulamayacağına ilişkin olduğu,

Bu düzenlemenin esasen yapının ruhsatlandırılması öncesi vize ve onay şartını kaldırdığı, ancak bu düzenlemelerin meslek odası ile üyesi arasındaki mesleki denetime sunma yükümlülüğünün bertarafı anlamına gelmeyeceği,

Meslek odası ile üyesi arasındaki hukuki duruma ilişkin olmadığı, farklı alanlardaki farklı uygulamalara ilişkin olduğu"

Ankara 8. İdare Mahkemesinin Esas 2013/1074 Karar 2014/221 numaralı kararı ile kararlaştırılmıştır.

MESLEKİ DENETİM, ODA İLE ÜYESİ ARASINDAKİ HUKUKİ BİR BAĞDIR

Meslek Odamız ile üyeler arasındaki hukuki durumlara ilişkin bazı hükümleri hatırlamakta yarar var:

6235-7303 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun, 2-b maddesiTMMOB`nin kuruluş amaçlarını şöyle sıralamaktadır: "Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak;"

 

Yine 6235-7303 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun2-c maddesi ile "Meslek ve menfaatleriyle ilgili işlerde resmi makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve tekliflerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, fenni şartnameleri incelemek ve bunlar hakkında görüş ve düşüncelerini ilgililere bildirmek;"

 

6235-7303 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 26. Maddesinde: "Odalara kayıtlı meslek mensuplarından bu kanuna aykırı hareketleri görülenlerle meslekle alakalı işlerde gerek kasten gerekse ihmal göstermek suretiyle zarara sebebiyet veren veya akdettiği mukavelelere riayet etmeyen veyahut meslek şeref ve haysiyetini (ihlal edenlere) muhil durumları tespit olunanlara kayıtlı bulundukları oda haysiyet divanınca yazılı ve inzibati cezalar verilir.

 

6235-7303 sayılı kanunun 32/c ve ç maddelerindeOda gelirleri arasında "hizmet" ve "vesika ücretleri"nin sayılması, mesleki denetim uygulamasında ücret alınmasının yasal dayanağını oluşturmaktadır.

 

MESLEKİ DENETİM İÇİN KANUN VE YÖNETMELİKLER YÜRÜRLÜKTE

 

Serbest İnşaat Mühendisliği Hizmetleri Uygulama, Tescil, Denetim ve Belgelendirme Yönetmeliği:

Önlemler "Madde 19 ? Oda, serbest inşaat mühendisliği hizmetlerinin yürütülmesinde, meslektaşlar arası haksız rekabeti önlemek, üretilen hizmetlerin nitelikli, şartname ve standartlara uygun ve ülke yararına olmasını sağlamak amacıyla gerekli görülebilecek her türlü önlemleri alır.

Denetim yetkilileri Madde 20 ? Şube yöneticileri, Temsilciler ve mesleki denetim görevlileri, yapılan serbest inşaat mühendisliği hizmetleri ile bu hizmetlerin üretildiği işyerlerini incelemeye ve denetlemeye yetkilidir."

Hükümleri getirilerek mesleki denetim yasal bir statüye oturtulmuştur.

 

MESLEKİ DENETİM, MESLEKİ FAALİYETLERİN KAYIT ALTINA ALINMASIDIR

 

2 Ağustos 2013 tarihli Torba Kanunda sözü edilen tasdik anlamındaki vize ve onay ile meslek odamızın kendi kanun, tüzük ve yönetmeliklerinden kaynaklanan ve tamamen üyemiz ile odamız arasında gerçekleşen ve meslek odamızın kamu yararına kendi üyelerini denetlemesi yani anayasanın 135. Maddesi uyarınca Kamu Kurumu niteliğindeki görevini ifa etmesine yönelik olan mesleki denetim uygulamasının,  ruhsata esas tasdik ve onay anlamındaki vize ve onay anlamındaki vize uygulaması ile karıştırılmaması gerekir. Bir başka deyişle "mesleki denetim" bir vize ve onay işlemi olmaktan öte, herhangi bir estetik veya içerik denetimi olmayıp, tamamen üyelerimizin mesleki faaliyetlerinin kayıt altına alınarak sicillerinin tutulması esasına dayanmaktadır.

 Üye sicillerin tutulabilmesi için, serbest çalışan ve proje müellifliği görevi üstlenecek üyelerimizin, İşyeri (Büro) Tescil Belgesi almaları, süresi dolan belgelerini yenilemeleri ve projelerini mesleki denetime sunarak, proje müelliflik kaydı yaptırmaları gerekmektedir."

MESLEKİ DENETİM ARAÇ DEĞİL AMAÇTIR

 

Üye görüş, öneri ve katkılarının da alındığı toplantının, Anayasanın 135. Maddesinde ifadesini bulan, 6235 sayılı Kanun ile kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki meslek odamızın geleceği için, ortak akılla oluşacak yol haritamızın kalıcı olmasının yararlı olacağına inanıyoruz.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası