Karacaören II Barajı Suyu Kirli Mi?Basında yer alan tartışmalar üzerine; Karacaören II Barajından İçmesuyu Temin Projesi ile ilgili DSİ, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT`tan açıklama bekliyoruz!

Eklenme Tarihi: 10/10/2014

KARACAÖREN Mİ, MANAVGAT MI?

Antalya için Karacaören II Barajından su temin edilmesi çalışmalarıyla ilgili basında çeşitli haberlere yer verilmekte, bu haberler farklı değerlendirmelerle bilgi kirliliğine neden olmakta; konunun ilgili kurumları tarafından kamuoyu yeterince bilgilendirilmemektedir.

Odamız, Antalya`nın geleceği için su ihtiyacının karşılanması, su temini ve kalitesinin insan sağlığı bakımından önemi, temiz, içilebilir suyun iletimi ve işletme maliyetlerinin tüketicilere yansıtılmasında kamu yararına çalışmaların yanında olmuştur.

Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan nüfusun içme ve kullanma suyunun %97` si yeraltı sularından temin edilmektedir.

DSİ ve ASAT Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sonucu, şehrin içmesuyu ihtiyacı kısa vadede karşılanıyor olsa da, uzun vade de artan nüfus ve muhtemel yeraltı suyu kirliliğine karşı alternatif güvenilir bir yüzey suyu çözüm arayışına devam edilmiştir.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından farklı yüzey suları üzerinde değişik alternatifler çalışılmıştır. Bunlardan Karacaören II Barajından içmesuyu getirilmesi alternatifi en ekonomik çözüm olarak bulunmuştur.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT ve DSİ Genel Müdürlüğü arasında 18.08.2011 tarihinde ‘‘ Antalya İline Karacaören Barajından İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu sağlanması (Boru hattı ile cazibeli olarak ) ile İlgili Protokol `` imzalanmış; DSİ tarafından İsale Hattının ihalesi yapılmış ve 28 Haziran 2013 tarihinde işe başlanmıştır. İhalede işin bitim tarihi olarak 27 Haziran 2015 tarihi belirlenmiştir. İsale hattı tamamlandığında 2045 yılına kadar 2 602 912 kişiye yıllık 125 660 000 metre küp ilave içme suyu temin edilmiş olacaktır.

İhale bedeli 138 456 279 Türk Lirası olan 42 996 metre uzunluğunda İsale Hattı İnşaatı ile içmesuyu Karacaören Barajından Antalya`ya cazibeli olarak gelecek ve herhangi enerji maliyeti olmayacaktır.

 "Proje Yer Değiştirdi, Son Karar Bakanlığın" başlığıyla verilen gazete haberi olası bir proje değişikliğinin gündeme gelebileceği algısı yaratmıştır. Karacaören II Barajından su temini için şu ana kadar ne kadar kamu parasının harcandığını ve olası Manavgat Barajından su temininin maliyetleri ve bu maliyetlerin kamuya ve tüketiciye maliyetinin ne olacağı konusu bilinmemektedir.

Karacaören ve Manavgat Barajından su temini, iletim ve işletme maliyetlerinin karşılaştırılmasının kamu yararına olacağına inanıyoruz. Biz, kamu parasının boşa harcanmasını, kamu kaynaklarının heba edilmesini ve faturanın Antalya`da yaşayanlara çıkarılmasını, kamunun zarara uğratılmasını istemiyoruz.

Su; Medeniyettir, En Doğal Yaşam Hakkıdır.

Ancak, çalışmalar devam ederken SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, "baraj suyuna atık suların karıştığını belirtip, Karacaören suyunun bu haliyle içme suyu olarak kullanılmasının bilimsel açıdan uygun olmadığını" ileri sürmüştür. Sayın Prof. Dr. İbrahim Diler`in hangi bilimsel araştırmalar sonucu bu karara varmış olabileceğini bilemiyoruz.

Diğer taraftan içmesuyu temin edeceğimiz Karacaören II Barajı rezervuarının menbasındaki Karacaören I Barajı havzası ve bunu besleyen Aksu Çayı drenaj alanında havzanın korunması amacıyla ASAT Genel Müdürlüğü ve Tübitak - Marmara Araştırma Merkezi ( MAM ) ortaklaşa olarak yapılan çalışmalar sonucunda isale hattı ihalesinin yapılmış ve inşaatına başlanmış olmalıdır.

Projenin, havzadaki koruma-kullanma dengesi çerçevesinde, havzadaki sosyoekonomik özellikler, kirlilik önlemleri, arıtma sistemleri dikkate alınarak şekillendiğine inanıyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ASAT`ın, içme suyu gibi hayati öneme sahip bir konuda;

İleride telafisi güç zararlara neden olabilecek, kamu kaynaklarının hoyratça israf edilebileceği yanlış bir projeye başlamış olabileceklerine inanmıyoruz;

Karacaören II Barajından içme suyu temini projesinin kirlilik nedeniyle kamuoyunda tartışılır hale getirilerek engellenmesi çabalarının önüne geçilebilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için, proje ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmalarını bekliyoruz.

  

Dr. Cem OĞUZ

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası