TÜRKİYE?NİN SU YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞİM SEMİNERİ YAPILDI
?21. yüzyıl Su Savaşları? senaryolarının yazıldığı günümüzde, ?Türkiye?nin Su Yönetimindeki Değişim? konulu bir seminer gerçekleştirildi.
Eklenme Tarihi: 03/11/2014
TÜRKİYE`NİN SU YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞİM SEMİNERİ YAPILDI
"21. yüzyıl Su Savaşları" senaryolarının yazıldığı günümüzde, "Türkiye`nin Su Yönetimindeki Değişim" konulu bir seminer gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Dr. Cem Oğuz, mesleğimizi bekleyen tehlikeler ve sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dr. Cem Oğuz, " Türkiye`nin ne kadar inşaat mühendisine ihtiyacı olduğu hesaplanmadan, İnşaat mühendisliği eğitimi veren 112 Üniversitede 13 bin öğrenci alındığını, bu sayının yaklaşık 45 bin teknik öğretmen ile silahlı kuvvetler istihkam subaylarına inşaat mühendisliği unvanı verilmesiyle kontrolsüz bir şekilde artırıldığını, önümüzdeki 10 yılda Cumhuriyetimizin kurulduğu günden beri ulaşılan sayı kadar meslek mensubunu aramıza katılacağını, sahte mühendislerin türeyeceğini ve ciddi bir işsizlik tehlikesi ortaya çıkacağını" söyledi.
Dursun Yıldız`ın konuşmasından bazı satırbaşları şöyle:
"Ezber bozulduğu zaman çuvallayan ülkeler 21. Yüzyılda yürüyemezler. Su, gıda ve enerji içi içe. Bunun için suyu iyi yönetmek gerekiyor. Suyu iyi yönetmek için de bir beyaz sayfaya ve radikal bir düşünce devrimine ihtiyaç var. Orman ve Su işleri bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye`de su kayıplarının %41 olduğunu ifade etti. Yani kaynağından 100 birim su alıyorsunuz, bunun 41 birimini musluktan akıtamıyorsunuz. Bu itiraf bile Türkiye`de suyun yönetilemediğinin göstergesidir.
Havzalarda 1000 gölet, 2000 HES yapınca Türkiye`nin su kaynaklarını nasıl yöneteceksiniz? Ekolojik denge çarkı döngüsünde denge bozulunca ekolojik sistemde su yönetimini nasıl yapacaksınız?
Türkiye`nin idari yönetim sistemi oturmadan su yönetim sistemi oturmaz.
Suda öncelik doğanındır. Doğaya rağmen insan eliyle yaratılan afetlerin önüne geçilemez.
Maden sahalarında yeraltı suyu büyük tehlike yaratıyor. Karaman`da ekmek parasına kömür karası, kömür karasına su karıştı. Maden uğruna maden emekçilerimiz yeraltında kaldı. Acılarını paylaşıyor, yakınlarına ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyoruz."
Dursun Yıldız`ın "Türkiye`nin Su Yönetimindeki Değişim" sunumunu sitemizde yayınlıyoruz.