Toplantıda, Şube Başkanımız Dr. Cem Oğuz meslek, meslektaş ve mesleki denetim sorunları hakkındaki güncel gelişmeler ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü?nün meslek mensuplarının Oda?sına kayıtlı olmasının ve İşyeri (Büro) Tescil Belgesi almaları ve süresi dolan belgelerini yeniletmelerinin yasal zorunluluk olduğunu belirten yazısı hakkında bilgiler verdi.
İŞYERİ TESCİL BELGELİ ÜYELERLE TOPLANTIYönetim Kurulumuz İşyeri Tescil Belgeli üyelerle toplantı yaptı.
Toplantıda, Şube Başkanımız Dr. Cem Oğuz meslek, meslektaş ve mesleki denetim sorunları hakkındaki güncel gelişmeler ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`nün meslek mensuplarının Oda`sına kayıtlı olmasının ve İşyeri (Büro) Tescil Belgesi almaları ve süresi dolan belgelerini yeniletmelerinin yasal zorunluluk olduğunu belirten yazısı hakkında bilgiler verdi.
Bilindiği gibi, "27.01.1954 tarihli 6235 sayılı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, Türkiye?de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları, mesleklerini icra edebilmeleri ve meslekle ilgili işlerle meşgul olabilmeleri için ihtisasına uygun bir odaya kaydolmak ve üyelik vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
6235 sayılı Yasa`nın 2, 26 ve 39. Maddelerinde yer alan hükümler ve ilgili yönetmelikler gereğince meslek odasına kayıtlı meslek mensuplarının; proje müellifliği üstlenebilmeleri için İşyeri (Büro) Tescil Belgesi almaları, süresi dolan tescil belgelerini yeniletmeleri, ürettikleri projelerini mesleki denetime sunarak proje sicil kaydı yaptırmaları, Şantiye şefliği üstlenecek meslek mensuplarının şantiye şefliği sicil kayıtlarını bildirmeleri, süreli veya süresiz mesleki kısıtlılığının bulunmaması gerekmektedir."
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından Polatlı Belediyesi`ne gereği için gönderilen yazıda özetle;
Ø Proje müellifliği üstlenen mimar ve mühendislerin 6235 sayılı TMMOB Kanunu uyarınca ilgili meslek odasına kayıtlı olmaları ve büro tescillerini yaptırmaları gerektiği,
Ø Meslek adamlarından oda kayıt belgesi talep edilmeyeceği ile ilgili hükmün, meslek adamlarınca kayıt belgesinin idareye ibraz edilmeyeceği ile ilgili olduğu, bu durumun ilgili meslek adamlarının odaya kayıt ve büro tescil belgelerini yenileme zorunluluğunu ortadan kaldırmayacağı,
Ø Proje müellifi inşaat mühendislerinin odaya kayıtlı olsalar dahi proje müellifliği üstlenebilmeleri için büro tescillerini yaptırmalarının yasal zorunluluk olduğu,
Ø Yapı ruhsatı başvurusunun proje müelliflerince mesleki faaliyet haklarında herhangi bir kısıtlılığının olmadığına ilişkin idareye verilen taahhüdün Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğince değerlendirilerek, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen mühendis ve mimarların işlemlerinin tazmin ve hukuki sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere iptal edilmesi ve bu kişiler hakkında TCK`nın ilgili hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunulması gerektiği; Açıkça belirtilmektedir.
Ayrıca, yapı ruhsatı başvurularında inşaat mühendisi şantiye şefi ve proje müelliflerince gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin, Planlı alanlar Tip İmar Yönetmeliği eki taahhütnamelerde yer alan ifadelerde olduğu gibi 6235 sayılı kanun ve ilgi mevzuat uyarınca işlem yapılmak üzere Odamıza bildirilmesi gerekmektedir.
Dr. Cem Oğuz konuşmasının sonunda;
"Yapı ruhsatı veren idarelerde gerçeğe aykırı beyan ve taahhütname ile yapı ruhsatı düzenlenmiş olması nedeniyle, yetkisiz bir şekilde proje müellifliği üstlenen inşaat mühendislerinin tazmin ve hukuki sorumluklarının olacağı, davalara muhatap olabilecekleri ve telafisi güç zararlarla karşılaşabilecekleri" uyarısında bulundu.