9. ULUSAL BETON KONGRESİ SONA ERDİ

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya ve İstanbul Şubelerinin ortak yürütücülüğünde İnş. Müh. Haluk İŞÖZEN Anısına düzenlenen 9. Ulusal Beton Kongresi, 16-18 Nisan 2015 tarihinde Ramada Plaza Otel`de gerçekleştirildi.

Eklenme Tarihi: 15/05/2015

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ…

BİLDİRİ KİTABI İÇİN TIKLAYINIZ…

VİDEO GÖRÜNTÜSÜ 1. CD İÇİN TIKLAYINIZ…

VİDEO GÖRÜNTÜSÜ 2. CD İÇİN TIKLAYINIZ…

VİDEO GÖRÜNTÜSÜ 3. CD İÇİN TIKLAYINIZ…

VİDEO GÖRÜNTÜSÜ 4. CD İÇİN TIKLAYINIZ…

 

İMO 9. ULUSAL BETON KONGRESİ

16-17-18 NİSAN 2015 - ANTALYA

 

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya ve İstanbul Şubelerinin ortak yürütücülüğünde İnş. Müh. Haluk İŞÖZEN Anısına düzenlenen 9. Ulusal Beton Kongresi, 16-18 Nisan 2015 tarihinde Ramada Plaza Otel`de gerçekleştirildi. Kongrede İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem OĞUZ, İstanbul Şube Başkanı Cemal GÖKÇE, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat ERSAN`ın açılış konuşmalarından sonra İnş. Müh. Haluk İŞÖZEN`e dair bir sunum gerçekleştirildi. Ardından Prof. Dr. Hulusi ÖZKUL, Şenay İŞÖZEN ve Yaşın ARSLANOĞLU (Serdar KUBİLAY`ın Haluk İşözen`e yazmış olduğu anma yazısını okudu) anma konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Kongrede 250`nin üzerinde kayıtlı izleyici 3 gün boyunca katılım ve ilgi düzeyini düşürmeden kongreyi izledi.

Kongreye toplam 50 bildiri gönderildi ve bunlar kongre kitabında yer aldı. Bu bildirilerin 3 tanesi çağrılı 2 konuşmacı tarafından yapıldı. Geriye kalan 47 bildirinin 40 tanesinin üniversite çevrelerinden geldiği görüldü. Sanayinin içinde bulunduğu 5 bildiriden 2 tanesi sanayide çalışan araştırmacılar tarafından, 3 bildiri ise üniversite-sanayi işbirliği şeklinde hazırlanmıştı. Kamu kuruluşlarından gelen 2 bildiriden bir tanesi ortak bildiri şeklindeydi.

İlk çağrılı konuşmayı yapan Prof. Asko Sarja sürdürülebilir bir kalkınma için;

·         Toplum,

·         Ekonomi,

·         Toplum refahı ve

·         Ekolojinin bir arada ele alınması gerektiğini belirtti. Yaşam döngüsü analizinin pasif olduğunu, bunun yerine Yaşam boyu kalite ve Yaşam boyu mühendislik yaklaşımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.

Yaşam boyu kalitede, bir yapının servis ömrü boyunca yapı sahibi ve kullanıcısının istekleri yanında ekonomi, kültür, ekoloji ve toplum gereklerinin de karşılanması gerektiğinden söz edildi. Yaşam boyu mühendislikte ise yapı sürecinin planlama, uygulama, kullanım, bakım ve onarım ve yapının servis ömrü sona erdiğinde malzemelerin yeniden değerlendirilmesi aşamalarını kapsadığı belirtildi. Sarja  konuşmasında yapı stoku ve alt yapıların eskidiğini ve önemli onarımların gerektiğini, betonun en önemli yapı malzemesi olması nedeniyle hem yeni yapıların yapımı aşamasında hem de yaşlanan yapıların bakım ve onarım işlemlerinde önemine değindi.

İkinci çağrılı konuşmacı olan Prof. Said Jalali ise yaptığı 2 konuşmada inşaat endüstrisinin;

·         Tüm endüstrinin %25`ini oluşturduğunu ve

·         Toplam atıkların %40`ından,

·         Tüketilen enerjinin %40`ndan ve

·         CO2 emisyonunun %30`undan sorumlu olduğunu belirtti.

Prof. Jalali sürdürülebilir bir inşaat süreci için;

·         Mevcut kullanılan malzemelerin etkinliğini artırmak,

·         Çimento ve betona alternatif olabilecek malzemeler kullanmak,

·         Dürabilite özelliklerini geliştirerek yapıların servis ömrünü uzatmak ve

·         Geri kazanılmış malzemeler kullanmak olduğuna değindi.

Prof. Jalali alternatif malzemeler olarak metakaolinin çimentonun bir bölümü ile yer değiştirebileceğini, diğer taraftan geopolimer betonları kullanarak çimentosuz betonlar üretebileceğini belirtti. Ayrıca seramik atıklarından beton üretiminde yararlanılabileceğine değindi.

Prof. Jalali betonun dürabilitesinin, özel kalıplar kullanılarak, beton kürüne önem verilerek ve paspayı betonunun kalitesini ve kalınlığını doğru seçerek artırılabileceğini kaydetti.

Prof. Jalali inşaatların yapım sürecinde de önemli miktarda atıkların ortaya çıktığına ve bu atıkların doğru bir planlama ile ve yapının mimarı ile işbirliği yapılarak azaltılabileceğine değindi.

Diğer araştırmacıların sundukları bildirilerin 10 adetinin geri kazanılmış atıklar (puzolan özellikli atıklar dışında) konusunu ele aldığı görüldü. Bu bildirilerde inşaat molozu betonlardan agrega olarak yararlanıldığı, bir bildiride yonga-çimento levhaların atıklarının çimento üretiminde kullanıldığı, bir bildiride hazır beton sektöründe transmikser yıkama suyunun beton üretiminde kullanıldığı ve diğer bir çalışmada pirinç kabuklarından betonda lif olarak yararlanıldığı görüldü.

Hafif beton konusunda sunulan 10 bildiri, köpük betonu, uçucu külün peletlenmesi ile elde edilen hafif agregalı beton, perlit ve ponza ile üretilen betonlar ve polimer veya kolemanit ile kaplanmış ponza agregası ile üretilen betonlar ile ilgiliydi.

Geopolimer betonları konusunda 6 adet bildiri sunuldu. Bu bildirilerde uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı ve zeolitin alkaliler ile aktive edildiği ve bu betonlarda kür sıcaklığı etkisi, darbe ve aşınma özellikleri gibi konuların işlendiği görüldü.

5 adet bildiride mineral katkılı (uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı ve diğer) betonların mekanik ve dayanıklılık özellikleri incelendi. Doğrudan beton dayanıklılığı konusunda sunulan 5 bildiriden bir tanesinde "dürabiliteye göre tasarım" ve diğerlerinde alkali-agrega reaksiyonu, kür yönteminin geçirimsizliğe etkisi, betona deniz suyunun etkisi ve betonda donma-çözülme deney koşullarının beton özelliklerine etkileri ele alındı. Doğrudan çimentonun incelendiği 3 bildiride ise çimento inceliği ve çimento dozajının çimento özelliklerine etkisi ve çimentonun çözünme ısısı değişiminin incelendiği görüldü.

Bunların dışında betonda bakteri kullanılarak oluşturulan biyomineralizasyon işlemi, kütle betonları, püskürtme betonu, hazır betonda ve uçucu küllü betonlarda çevresel etkiler ve taze beton çökmesinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi, çelik lifli betonlarda elektriksel direnç-şekil değiştirme ilişkisi gibi konularda bildiriler sunuldu.

Kongre; Prof.Dr. Hulusi Özkul, Prof.Dr. Fikret Türker, İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ve İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz tarafından yapılan kapanış oturumu ile sona erdi.

 

 

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası