BOĞAÇAY PROJESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI / 01 ŞUBAT 2016

Antalya Büyükşehir Belediyesinin meslek odamızdan görüş istemesi üzerine yapılan Boğaçay Projesiyle ilgili toplantıda görüş ve önerilerimizin direkt belediye başkanı ve üst yönetimine iletilebilmiş olması memnuniyet verici bulunmakta ve katılımcılık anlayışının bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Eklenme Tarihi: 10/02/2016

 

BOĞAÇAY PROJESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Yer: Antalya Büyükşehir Belediyesi

Tarih: 01 Şubat 2016 (Saat:14.00)

Katılanlar:

İMO Antalya Şube: Dr. Cem Oğuz (Yönetim Kurulu Başkanı), Haluk Selçuk (Sekreter Üye), Mustafa Balcı (Sayman Üye), Rıza Arslanbay (Yönetim Kurulu Üyesi), İbrahim Koç (Danışman), Prof. Dr. Ayşen Ergin (ODTÜ), Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ( ODTÜ), Dr. Işıkhan Güler (ODTÜ), Prof. Dr. Yalçın Yüksel (Yıldız Teknik Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Rıfat Tür (Akdeniz Üniversitesi), Doç. Dr. Nihat Dipova (Akdeniz Üniversitesi- Geoteknik)

Antalya Büyükşehir Belediyesi: Menderes Türel (Belediye Başkanı), Birol Ekici (Genel Sekreter), Faruk Karaçay (ASAT Genel Müdürü), Bedrullah Erçin (Genel Sekreter Yrd.), Caner Şahinkara (Başkan Başdanışmanı), Feridun Uyar (Başkan Danışmanı), Bahadır Yantaç (Büyükşehir Meclis Üyesi ve Antepe Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya (Proje Koordinatörü), Proje üreticileri Doç. Dr. Ahmet Doğan (Proje Danışmanı), Özgür Aydın (Hidrojeoloji Müh.), Hüseyin Karacan (Çevre Müh.), Atakan Yücel (kıyı Modelleme Çözümcüsü) ve çok sayıda Belediye bürokratı.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi: Özge Köksal (Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Osman Aydın (Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı)

Makine Mühendisleri Odası: Ayşen Hamamcıoğlu (Yönetim Kurulu Başkanı), Galip İncebacak (Yönetim Kurulu Üyesi)

Toplantının açılışında Boğaçay Projesinin kendileri için önemine değinenBüyükşehir Belediye başkanı Menderes Türel, amaçlarının şiddetli sağanak yağışlar, fırtına ve lodos nedeniyle meydana gelen taşkın ve sel zararlarının önlenmesi olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası`nın önerisi ve çalışmaları sonucu düzenledikleri toplantıya katılanlara teşekkür ederek, toplantıya katılanların bağcıyı dövmek değil üzüm yemeye dönük gayret içerisinde olacaklarını düşündüklerini söyledi.

ODTÜ Kıyı ve Liman Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ergin, Büyükşehir Belediyesi`nce hazırlanan "Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Planlama Raporu" ile ilgili olarak öğretim üyeleri ile birlikte yaptıkları çalışma sonucundaki bilimsel değerlendirmeler konusunda bilgi verdi. Ergin, Boğaçay Projenin eksik ve hatalı yönlerini sıralayarak, projenin bu haliyle gerçekleştirilmesi halinde ileride telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşılacağını söyledi.

Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Planlama Raporunda yer alan değerlendirmelerden bazıları şöyle:

  

Projenin Hedefi

Planlama Raporu havzanın genel durumunun incelenerek olası problemlerin çözülmesini amaçlamaktadır.

Taşkın dönemi oluşan feyezan debisinin kontrollü bir şekilde denize ulaştırılması ve olası taşkın olaylarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

  • Bu proje sonucunda havzanın sediment verimi hesaplanmıştır.
  • Taşkın verileri ile hesaplanan sediment değerleri ‘Havza Taşkın ve Rüsübat Kontrolü`  için model girdileri olarak kullanılmıştır.
  • Model çalışmaları ile Karaman Çayı, Doyran Çayı, Çandır Çayı, Çay Deresi ve İbiş Deresi`nin yerleşimlerin olduğu kısımlardaki kesitlerinde Q10, Q25, Q100 ve Q500 tekerrürlü taşkın debileri hesaplanmıştır.
  • Bu tekerrürlere göre teklif edilen baraj ve bentler ile taşkın debilerinin geciktirilmesi, düşük seviyelere çekilmesi aynı zamanda kalıcı bir kullanım suyu imkânı sağlanması hedeflenmiştir.

Projenin Kapsamı, Su Bütçesi, Hidrojeoloji, Yeraltı ve Yerüstü Sürdürülebilir Kaynak Kullanım, Havza Taşkın ve Rüsübat Kontrolü, Boğaçay Deniz Deşarjı Raporu Bütünleşik kullanımıile uygulama projelerine geçiş öncesi, yapılacak hazırlıkları ve o aşamada yapılması gerekenleri içeren bir kılavuz hazırlanmasıdır.

Prof. Dr. Ayşe Ergin`in sunumunda dile getirdiği eksik ve hatalı yönler şunlar:

 

  • Bütünleşik havza modelleme; model girdileri,
  • Model senaryoları,
  • Rüsübat Miktarı Analizi, Proje Bölgesindeki Çevresel Koşullar, Rüzgar ve Dalga İklimi Kıyı Morfolojisi ve Katı Madde Yapısı,
  • Su Seviyesi Değişimleri,
  • Çevre Etki değerlendirmesi (Deniz Çevresinin etkileşimi),
  • Maliyet tahmini,
  • Dalga iklimi, dalga yüksekliği güvenilirlik sınırları,
  • Nümerik model uygulamalarında sınır koşulları,
  • Taşkın senaryoları (Tüm simülasyonlarda denizin kabarma ihtimali dikkate alınarak, deniz seviyesi sınır koşulu 50 cm. olarak alınmıştır.),
  • İklim değişikliği etkileri (İklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesi yükselmesi, Fırtına Kabarması, Rüzgar Kabarması),
  • Bölgenin doğal katı madde hareketi karakteri (Yapılan çalışmalarda kıyı sediman karakteristiğinin tanımı ve modellemede 20m su derinliği?)
  • Mega yatlara hizmet vermesi planlanan dış marina,
  • Konyaaltı Plajı`ndaki erezyon etkisi,
  • Kamu yararı önceliği,
  • Boğaçay Dere Ağzı`nın Kuzey Doğu tarafında yer alan sahildeki (ilk 1~1,5 km`lik kısım) oyulma (gerileme) miktarı.

 

Bu konular bütünleşik olarak düşünüldüğünde ve kamu yararına öncelik verildiğinde Konyaaltı Kumsalının bütünlüğü ve korunumu çok önem kazanmaktadır. Yazları çok sıcak bir iklime sahip Antalya kentlilerinin serinleme ve daha rahat bir gece geçirmeleri için Konyaaltı kumsalı en büyük olanaktır. 

Önerilen marina Konyaaltı Plajına tehdit oluşturacak, doğal güzelliğin bozulmasına neden olacaktır.

Marina projelerine bağlı olarak tasarlanan konut alanlarının, turizm tesisleri ile hiç bir bağı kurulmamış, her hangi bir mekânsal kurgu oluşturulmamıştır. Yat Limanı gibi bir çok turistik yerleşmenin odağını oluşturan bir ögenin tasarımının karaalanı ile ilişkisinin bu kadar belirsiz bırakılması hem planlama, hem de şehircilik ilkeleri açısından doğru bulunmamıştır. Ayrıca, hiç bir otantikliği olmayan sıradan konut siteleri ile karşılaşmaktadırlar. Bu olgunun bizzat turizm açısından hiç de olumlu bir görüntü olmadığı spekülatif yatırımlar olabileceği düşünülmektedir.

Prof. Dr. Ayşe Ergin`in sunumunda dile getirdiği bilimsel değerlendirmelere cevap veren Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Planlama Raporu Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, projenin "Kavramsal Bir Proje" olduğunu, ÇED Raporunun bulunmadığını ve henüz avan proje bile olmadığını, sedimantasyonun alt havzada birikeceğini ve sorunun bir "işletme sorunu" olduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz alan Prof. Dr. Yalçın Yüksel, sedimenti modellemenin çok önemli olduğunu, kıyıdaki kumsal dane çapının değişmesiyle sahilin değişeceğini, Konyaaltı sahilinde akut yani anlık erezyon yaşandığını söyledi. Yüksel, zemin profilinde sondaj yapmak gerektiğini, su seviyesi sınırının 50 cm alınmasının yanlış olduğunu, kıyı beslemesi yapılması halinde kıyıdaki malzemenin aynısını koymak gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, projeye karşı olmadıklarını ancak bilimsel çalışmaların avan ve uygulama projelerinin doğru yapılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Işıkhan Güler ise, projeyi kamu yararına aykırı gördüğü için her koşulda bu projeye karşı olduğunu ve ileride telafisi güç sorunlara neden olacağını söyledi.

İMO Antalya Şube Başkanı Dr. Cem Oğuz, projenin birçok eksik ve hatalı yönlerinin olduğunu, dış marinanın Antalyalıların denize gireceği Konyaaltı plajını tehdit edeceğini, Muhasara Bölgesinin imara açılmasının yanlış olduğunu, taşkın önleme için DSİ`nin çalışmalarını önemsediklerini belirtti.

Oğuz, taşkın kontrolünün yanında, yeraltı sularının ve Duraliler içme suyu kaynaklarının tuzlanma tehlikesinin de göz önüne alınması gerektiğini, Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Proje Yarışması Mimari Fikir Projesinin Boğaçay bölümüyle çeliştiğini, Ulaştırma Bakanlığı`nın Konyaaltı bölgesinde bir yat limanı yatırımın bulunmadığını söyledi.

Dr. Cem Oğuz, Proje ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi`nin hassasiyetlerinin, "Konyaaltı sahilini erezyona uğratabilecek herhangi bir çalışma yapılmaması, halkın denize girdiği sahil bandının dış marina ile kapatılmaması, taşkın önleme çalışmalarında mühendislik hesaplarının titizlikle yapılması ve uygulamada DSİ`nin de yer alması ve yeraltı sularının tuzlanmasının önlenmesi" olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, şunları söyledi:

"Konyaaltı`nı kim daha çok seviyor diye bir soru sorsak en çok ben çıkarım. Köprülerden içeriye giremediğimiz için dış marinayı düşündük. Taşkın konusu bizim için önemli. Kavramsal projeden avan projeye geçtiğimizde DSİ`ye başvuracağız. Yat limanından vazgeçmemiz projenin bizim için anlamını yitirmesi ve yaşam alanlarından vazgeçmemiz demektir. Eğer başka önerileriniz varsa bize sunabilirsiniz. Projede eksiklerimizi fark edersek düzeltiriz. Turgut Özal`ın bir sözü ile sözleri ile toplantıyı kapatıyorum. ‘Hayal etmekten korkmayın, hayalleriniz için çalışın.` Çok yararlı bir toplantı oldu, katılım ve katkılarınız için teşekkür ediyoruz."

Antalya Büyükşehir Belediyesinin meslek odamızdan görüş istemesi üzerine yapılan Boğaçay Projesiyle ilgili toplantıda görüş ve önerilerimizin direkt belediye başkanı ve üst yönetimine iletilebilmiş olması memnuniyet verici bulunmakta ve katılımcılık anlayışının bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Antalya`nın geleceği için hayati öneme sahip Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresinin Planlanmasıyla ilgili toplantının verimli geçtiğine ve yararlı olduğuna inanıyoruz. Meslek odamızın hassasiyetinin projeye karşı çıkmak değil; ileride telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşmamak için aklın ve bilimin öncülüğünde proje hakkında bilimsel değerlendirmelerimizin tarihe not düşmek amacıyla yapıldığının bilinmesini istiyoruz.


Konyaaltı Plajı Antalya`nın tarihidir.

Konyaaltı Plajı olmadan Antalya olmaz!

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası