ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI ANKARA?DA YAPILDI

Yeni bir çalışma döneminde yeni umutlarımız ve yeni yönetim kurulumuz ile birlikte Oda, meslek ve meslektaşlarımızla ilgili geçmişten gelen, bilinen ve uzun yıllardır sürüncemede kalmış sorunlarımıza uygulanabilir akılcı çözümlerin hayata geçirileceği bir çalışma dönemi ve üretim süreci geçireceğimize inanıyor, yeni seçilen Oda ve Şube Yönetim Kurullarımıza başarılar diliyoruz.

Eklenme Tarihi: 20/04/2016

 

 

ŞUBE BAŞKANLARI TOPLANTISI ANKARA`DA YAPILDI

İnşaat Mühendisleri Odası`na bağlı Şubelerin başkanları ile Oda Yönetim Kurulu ortak toplantısı Ankara`da yapıldı.

15 Nisan 2016 tarihinde yapılan toplantının açılış konuşmasını İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe yaptı. Toplantıda Ülkemizin ve meslek odalarımızın karşı karşıya bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu; 45. Dönem Çalışma Programı ve yaklaşan TMMOB Genel Kuruluna sunulmak üzere TMMOB Yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına ilişkin Şube önerileri ele alındı. Şube Başkanları sırayla söz alarak gündem hakkında değerlendirmelerde bulunarak öneri ve katkılarını sundu.

Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Balcı, 1954 yılında kurulan ve 62 yıllık geçmişle sahip Oda`mızın ülke sorunlarına duyarsız kalmasının düşünülemeyeceğini ancak önceliğin ihmal edilmiş meslek ve meslektaş sorunlarının çözümü olması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Balcı, konuşmasında özetle şunları söyledi:

"İktidarın yetki kanununa dayanarak çıkardığı KHK ile yaptığı düzenlemeler, kanun ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikler idari yapıda ve mesleğimizde büyük çaplı hasarlara neden oldu. Bugün artık meslek alanlarımızı düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin güncellenmesine ivedi bir şekilde ihtiyaç var.

Çalışma hayatımıza ilişkin ve mevzuattan kaynaklanan sorunlarımızı bir an önce masaya yatırmalı, irdelemeli ve çözümler aramalıyız. Masaya yatırılabilecek konuların önceliklerini belirlemeye çalışırken 105 adet kararı içeren ve 28-29 Ocak 2012 yılında yapılan "İnşaat Mühendisliği Kurultayı" kitapçığını inceleme fırsatı buldum. Dört sayfalık açılış konuşmasının sadece bir sayfasında inşaat mühendisliği sorunlarına değinilmiş. Diğer üç sayfada işlenen cinayetler, bazı akademisyenler, öğrenciler, avukatlar ve gazetecilere reva görülen gözaltılar, tutuklamalar ile mevcut iktidarın siyasi gündemi belirlemek adına yaptığı hatalar dile getirilmiş. Bu noktada aslında kendi sorunlarını çözememiş bir örgütün başka sorunları da çözemeyeceği kanaati aklıma düştü.

45. dönem Çalışma Programında; İMO`nun kurulduğu günden bu yana güçlendiği kabul edilirken, Oda yönetim ve işleyişinde kurumsallaşma, demokrasi ve merkeziyetçilik anlamında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yönetilmesinin zorlaştığı tespiti yapılmalı, bu bağlamda kronikleşmiş sorunlara kalıcı çözümler önerilmelidir.

İnşaat Mühendisliği mesleğinin nitelik kaybına uğratılmasına yol açan uygulamalar karşısında, 1938 tarihli Mühendislik Mimarlık Hakkında Kanun yerine mesleki yeterliliği esas alan yeni bir Kanun ile " İnşaat Mühendisliği Meslek Kanunu" hazırlanması için çalışma yapmalıdır.

Mühendisliğin saygınlığını artıracak, insanca yaşamasını sağlayacak adımlar atılmalıdır. İnşaat Mühendisliği hizmetleriyle ilgili asgari ücret tarifeleri kapsamında, statik betonarme, çelik ve prefabrik yapıların proje hizmetleri fiyat listesi oluşturulması, Resmi Gazetede yayınlanması, iskele projelerinin hazırlanması ve imzalanmasında ilgili proje müellifi belirsizliğinin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Yapı denetim sisteminde yaşanan meslek mensuplarının özlük hakları, idari, hukuki ve cezai yaptırımlar ile denetimin bağımsızlığını engelleyen sorun ve sıkıntıların giderilebilmesi için elde edilen bilgi birikimi ve deneyimler ışığında ülkemiz koşullarına uygun yeni bir yasa için çalışma başlatılmalıdır. 

İşsiz üyelerimiz için neler yapabiliriz? Üyelik aidatlarını gönüllülük esasına göre nasıl toplayabiliriz? Gibi sorulara cevap formüller geliştirmeliyiz.

Çalışma Programı içeriğinde yer alacak Anlayış, İlke ve Görevler ile 45. Dönem İçin Öngörülenler ve Oda Etkinlik ve Eylemlerinde Öncelikler arasında 28- 29 Ocak 2012 Tarihlerinde yapılan İnşaat Mühendisliği Kurultayı`nda alınan kararlar esas alınmalıdır.

Kurultayda alınan 105 adet karardan; bu dönem birkaç konu seçelim, çalışalım, üretelim, mücadele edelim, herkese, her partiye gidelim, gerekirse meclis önünde kamp kuralım, sonuç alalım, başaralım.

45. Dönem Yönetim Kurulu Çalışma Programına alınmasını önerdiğimiz İnşaat Mühendisliği Kurultayı`nda alınan ve öncelikle üzerinde çalışma yapılması gereken bazı kararları aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

1. Karar

İMO, mesleki faaliyetin yürütülmesinde diploma almış olmayı tek koşul olarak tanımlayan mevcut yasa yerine, mühendisin imzasını kullanma evresinde mesleki yeterliliği gözeten, haksız rekabeti önleyen, disiplinler arası ilişkiyi ve sorumluluk alanlarını net bir şekilde belirleyen, mühendislerin yurt içinde ve dışında mesleklerini rahatlıkla yapabilmelerini sağlayan yeni bir Mühendislik ve Mimarlık yasası oluşturulması doğrultusunda çalışmalar yapmalıdır.

2. Karar

Çağımızın gelişim ve değişim hızı meslek alanımızın çerçevesinin yeniden belirlenmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, inşaat mühendisliğini ve ihtisas alanlarını tanımlayan, meslek tüzelliğini koruyan, mesleki yeterlilik ve yetkinliği belirleyen, istihdam ve çalışma koşullarını iyileştiren, mesleğin etik kurallarını belirleyen "İnşaat Mühendisliği Meslek Yasası" oluşturulmalıdır. Yasa, TMMOB ve ilgili kurum, kuruluşlarla gerekli işbirliği sağlanarak İnşaat Mühendisleri Odası yürütücülüğünde hazırlanmalıdır.

3. Karar

3194 sayılı İmar Kanunu ile ilgili olarak, TMMOB bünyesinde oluşturulan komisyon öncülüğünde ilgili kurum, kuruluşlar ve meslek disiplinleri ile birlikte evrensel mimarlık mühendislik kuralları çerçevesinde yeni bir yasa taslağı hazırlanmalı, yapılan çalışmaların hayata geçirilmesi için yasama nezninde girişimlerde bulunulmalıdır.

7. Karar

İMO, mesleğimizi doğrudan ilgilendiren Yapı Denetimi için 19 ildeki 10 yıllık ve diğer illerdeki son bir (beş) yıllık deneyimler ile ülkenin şartlarını da dikkate alarak, TMMOB ve diğer ilgili meslek odaları ile birlikte yeni bir yasa önerisi sunmak üzere çalışma başlatmalı, bu süreçte ilgili bakanlık tarafından yeni bir yasa tasarısı hazırlanması halinde görüş ve öneriyle sürece müdahil olunmalıdır.

29. Karar

Deprem sonrası görülen tazminat davalarında ortaya çıkan müteselsil sorumluluk ortadan kaldırılmalı, açılan davalarda herkes suçu oranında sorumlu olmalıdır. İMO ilgili mevzuatın bu doğrultuda düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yapmalıdır.

100. Karar

İMO; meslek birliğimizin genel politikalarını dikkate alarak "misyon"unu "vizyonu"nu yeniden irdeleyerek "amaç ve hedefleri"ni belirlemeli bu amaç ve hedeflere ulaşmak için 5 yıllık (2013-2018) "stratejik plan" ve "eylem planı" yapmalıdır. İMO bu çalışmaları yürütmek üzere bir komisyon kurmalı ve gerekirse profesyonel uzman desteği de alarak çalışmalara başlamalıdır.

İçinde bulunduğumuz tarihi dönemeçte, 45. Dönem Yönetim Kurulunun yapması gereken en önemli öncelikleri örgütlenme, katılımcılık, meslek etiği, mesleki saygınlık ve mesleki denetim çalışmaları olmalıdır.

Yeni bir çalışma döneminde yeni umutlarımız ve yeni yönetim kurulumuz ile birlikte Oda, meslek ve meslektaşlarımızla ilgili geçmişten gelen, bilinen ve uzun yıllardır sürüncemede kalmış sorunlarımıza uygulanabilir akılcı çözümlerin hayata geçirileceği bir çalışma dönemi ve üretim süreci geçireceğimize inanıyor, yeni seçilen Oda ve Şube Yönetim Kurullarımıza başarılar diliyoruz."

 

 

 

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası