İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM DANIŞMA KURULU 1. TOPLANTISI- 4 HAZİRAN 2016
İnşaat Mühendisleri Odası 45. Dönem Danışma Kurulu ilk toplantısı, 4 Haziran 2016 tarihinde yapıldı.
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
45. DÖNEM DANIŞMA KURULU 1. TOPLANTISI YAPILDI
İnşaat Mühendisleri Odası 45. Dönem Danışma Kurulu ilk toplantısı, 4 Haziran 2016 tarihinde yapıldı.
Teoman Öztürk Konferans Salonu`nda gerçekleşen toplantıya İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üyesi Hüseyin Kaya, Sayman Üyesi Cem Oğuz, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemal Akça, Cihat Mazmanoğlu ve Necati Atıcı ile birlikte 94 Danışma Kurulu üyesi katıldı.
Toplantı, İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Hüseyin Kaya`nın açışıyla başladı. Yapılan Divan seçiminde Divan Başkanlığına Ülkü Özer, Başkan Yardımcılığına Meral Saraç Çavga, Yazman Üyeliklere İsmail Cem Baskın ve Ahmet Evci getirildi. Divanın, toplantı gündemini Kurul Üyeleri`nin oylamasına sunmasıyla toplantı başladı. Toplantının açılış konuşmasını İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe yaptı. Gökçe`nin konuşmasının ardından 45. Dönem İMO Yönetim Kurulu Çalışma Raporu üzerine görüşme başladı. 3 oturum süren görüşmelerde; Nevzat Ersan, Ahmet Göksoy, Beyhan Ölçer, Çağdaş Kaya, Bülent Erkul, Hüsnü Gürpınar, Abdullah Bakır, Hakkı Nadir Çelebi, Haluk Selçuk, İhsan Kaş, Kamuran Turgut, Ömer Zafer Alku, Nusret Suna, Gülsun Parlak, Mete Akalın, Meral Saraç Çavga, Gürkan Erdoğan, Sabri İnce, Mustafa Balcı, Murat Gökdemir, Ertan Parlar, Ayhan Emekli, Soykut Özer, Cevat Öncü, Mustafa Yaylalı söz aldı.
Son olarak kürsüye gelen İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, yapılan sunumları ve yorumları değerlendirerek Danışma Kurulu toplantısının kapanış konuşmasını yaptı. Toplantı boyunca süren tartışmalar ve görüş alışverişlerinin sonunda 45. Dönem Çalışma Programı belirlendi.
İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa BALCI`nın 1. Danışma Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Sayın Divan, Sayın Danışma Kurulu Üyeleri, Sizleri Antalya Şube adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
45. Dönem İnşaat Mühendisleri Odası Çalışma Programının birinci önceliği "mesleki denetim", meslek ve meslektaş sorunlarının çözümü olmalıdır. Kendi sorunlarını çözemeyen bir örgüt, ülke ve kent sorunlarını da çözemez. Mesleki denetim sorunu çözülmeden meslek ve meslektaş sorunları çözülemez. Meslek mensuplarının müşterek ihtiyaçları karşılanamaz; mesleki faaliyetleri kolaylaştırılamaz; mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişimi sağlanamaz; meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlük ve güven hakim kılınamaz; meslek disiplinini ve ahlakı korunamaz; bütün teşebbüs ve faaliyetler üyelerden kopuk olmaya devam eder. Kanunlar, yönetmelikler, ilgili mevzuatımız kağıt üzerinde olur, konuşmalar, kararlar, uygulamalar yetersiz kalır.
İçinde bulunduğumuz tarihi dönemeçte, 45. Dönem Yönetim Kurulunun yapması gereken en önemli öncelikleri örgütlenme, katılımcılık, meslek etiği, mesleki saygınlık ve mesleki denetim çalışmaları olmalıdır. Oda Merkezi ve yerel birimlerin tüm üyelerine ulaşmasını sağlayacak, birlikte üreten, birlikte mücadele eden, Oda-üye ilişkisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacak yeni bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.Meslek odalarının üyelerini denetlemesiyle ilgili 6235 sayılı TMMOB Yasası, 6235 sayılı Yasa`nın 2, 26, 32 ve 39. Maddesinde yer alan hükümler ile TMMOB ve Oda Yönetmelikleri doğrultusunda mesleki denetim yapmak görev ve sorumluluğu bulunmaktadır.
6235-7303 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 2. Maddesi TMMOB`nin kuruluş amaçlarını belirlemiş ve b) fıkrası ile "Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak;" görevleri TMMOB ve Odalara verilmiştir.
Mesleki faaliyetle ilgili kural koyan, sicil tutan, belgeleme yapan Odamızın, üyelerini denetlememesi ve bu denetimle ilgili kurallara aykırı hareket edilmesi halinde hukuka uygun bir yaptırım uygulamaması düşünülemez.
Melek Odalarının 3194 ve 4708 sayılı yasalarda yer alan yapılaşma sürecinin hiçbir aşamasında meslek odalarının onay, kabul, vize ya da izin anlamına gelecek mesleki görev ve sorumlulukları bulunmamaktadır. Bu nedenle mesleki denetim kavramı vize ve onay işlemi ile karıştırılmamalıdır.
Şubelerimizde isteğe bağlı olarak yapılmakta olan mesleki denetim uygulaması meslek mensuplarının yaptığı ürün (proje) ve hesaplarının içeriğinin denetlenmesi, vize edilmesi ve onaylanması işlemi değildir. Sorumluluk SİM Belgeli meslek mensubuna ait olmakla birlikte, bu durumun meslek mensuplarının yapmış olduğu projeleri mesleki denetime sunma yükümlülüğünün bertarafı anlamına gelmemektedir.
Bu bağlamda, halen yürürlükte bulunan ilgili mevzuat kapsamında mesleki denetim uygulaması TMMOB ve Oda Yönetimlerinin görev ve sorumlukları arasında olduğunu düşünüyoruz.
İlgili mevzuatı kaldıran veya yürürlüğünü durduran bir kanun ya da mahkeme kararı olmadığına göre, meslek ve meslektaş sorunlarının çözümü ve mesleki denetim konularında Oda Yönetim Kurulumuzun yeni bir çalışma yapmasının yararlı olacağına inanıyoruz.
ü İnşaat Mühendisleri Odası 45. Dönem Yönetim Kurulunun birinci önceliği "mesleki denetim", meslek ve meslektaş sorunlarının çözümü olmalıdır.
ü Odamız, mesleki denetimin hayata geçirilmesi, meslek disiplini, meslek etiği, meslek ahlakı, mesleki saygınlık, meslek itibarı gibi kavramların benimsenmesi ve Oda`ya karşı aidiyet duygusunun geliştirilmesi için çalışma yapmalıdır.45. Dönemdeyeni yönetim kurulumuzla oluşan yeni umutlarımız var. Oda, meslek ve meslektaşlarımızla ilgili geçmişten gelen, bilinen ve uzun yıllardır sürüncemede kalmış sorunlarımıza uygulanabilir akılcı çözümlerin hayata geçirileceği bir çalışma dönemi ve üretim süreci geçireceğimize inanıyor, yeni seçilen Oda ve Şube Yönetim Kurullarımıza başarılar diliyoruz."