ÖLÜMÜNÜN 44. YILINDA AŞIK VEYSEL?İ ANDIK / 21 MART 2017
`Ben giderim adım kalır / Dostlar beni hatırlasın` diyen Veysel?i, Onun dostları olarak biz unutmadık. Hıdır Gün, Önder Yazıcı ile meslektaşlarımız Gürsel Güler ve İbrahim Koç Veysel türküleri söylediler, katılımcılara duygulu anlar yaşattılar.
Eklenme Tarihi: 22/03/2017
ÖLÜMÜNÜN 44. YILINDA AŞIK VEYSEL`İ ANDIK / 21 MART 2017
Ölümünün 44. Yılında Büyük Halk Ozanı Aşık Veysel`i andık!
Şube binamız Atatürk Konferans Salonunda geçekleştirilen anma etkinliğimize üyelerimizin yanı sıra bazı Aşık Veysel dostları da katıldı.
Açılışta kısa bir konuşma yapan Şube Başkanımız Mustafa Balcı, özetle şunları söyledi:
"44 yıl önce bugün 21 Mart 1973 tarihinde açan baharın çiçeklerini göremeden kaybettik büyük Ozan Veysel Şatıroğlu`nu, namı diğer Aşık Veysel`i…
Gerçi 79 yıllık ömrünün 72 yılını gözlerini kaybetmiş bir şekilde, göremeden geçirmişti büyük Ozan; Ne karısını, ne çocuklarını, ne torunlarını, ne kışı, ne yazı, nede baharı…
Ama öyle bir gönül gözü vardı ki Veysel Şatıroğlu`nun, gözlerinin gördüğünü zanneden, hatta iddia eden bizlerin bile göremediklerini gören.
Yazdıklarıyla, söyledikleriyle bize bir servet bıraktı büyük OZAN. Halk şiiri geleneğinin son temsilcilerindendi Aşık Veysel. Okuyacağınız ya da dinleyeceğiniz her Veysel deyişi, bize bir şeyler anlatır, yol gösterir, öğüt verir…
Böbürlenmemeyi, Dünya malının geçiciliğini öğretir; Düşünmeyi öğütler; Derdini söyler; Şükretmeyi öğretir; Hakikatle yüzleşmeyi… Sadık Yarinin her zaman Kara Toprak olduğu gerçeğini aklımıza bir nakış gibi işler…
Değerli arkadaşlar, "Biz Bize Türkülerin" ikincisini gerçekleştiriyoruz. Eğer Siz isterseniz biz bize türküler etkinliklerimizi geleneksel hale getirmek ve devamını yapmak istiyoruz.
Biz, sizleri yanımızda görmek, sizlerle yan yana oturmak istiyoruz. Şube binamızdan türküler eksik olmasın istiyoruz, türküleri birlikte dinlemek, birlikte söylemek istiyoruz.
Bu geceye katkılarından dolayı, saz ve söz sanatçısı Sayın Hıdır Gün`e, Önder Yazıcı`ya; meslektaşlarımız Hüseyin Yüksel, Gürsel Güler ve İbrahim Koç`a çok teşekkür ediyor ve üstadın bir dörtlüğü ile sözlerimi bağlıyorum.
"Can bedenden Ayrılacak
Tütmez baca yanmaz ocak
Selam olsun kucak kucak
Dostlar bizi hatırlasın"
"Ben giderim adım kalır / Dostlar beni hatırlasın" diyen Veysel`i, Onun dostları olarak biz unutmadık.
Anma programında, meslektaşımız Hüseyin Yüksel, Aşık Veysel`in hayatını anlattı. Anlatımını Veysel`in şiirlerinden örnekler vererek süsleyen Yüksel, okuduğu şiirlerle katılımcıların duygu dünyasına seslendi.
Hıdır Gün, Önder Yazıcı ile meslektaşlarımız Gürsel Güler ve İbrahim Koç Veysel türküleri söylediler, katılımcılara duygulu anlar yaşattılar.
Aşık Veysel`in Mustafa Kemal Atatürk için yazıp söylediği "Ağlayalım Atatürk`e" ağıtı, Veysel`in kendi sesinden dinlenirken, bazı katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı.
Anma programının sonunda katılımcıların isteği üzerine; halk ozanı geleneğinin büyük ustalarından Aşık Mahzuni Şerif`in Mustafa Kemal`i çağıran "Sarı saçlım, mavi gözlüm" türküsü ile İzmir Marşı hep birlikte söylendi.
Aşık Veysel gibi nice halk şairlerinin yüzlerce yıl unutulmadan halk arasında yaşamasını, Ümit Yaşar Oğuzcan "Dostlar Seni Unutur Mu?" şiirinde anlatır:
DOSTLAR SENİ UNUTUR MU?
Doldurulmaz yerin senin
Dostlar seni unutur mu?
Hiç sönmezdi nurun senin
Dostlar seni unutur mu?
Tertemiz bir özün vardı
Apaydınlık yüzün vardı
Söylenecek sözün vardı
Dostlar seni unutur mu?
Her gerçeği gören sendin
Aşk sırrına eren sendin
Gönüllere giren sendin
Dostlar seni unutur mu?
Çektin, yazdın ve söyledin
Verdin, almak istemedin
Sadık yarim toprak dedin
Dostlar seni unutur mu?
Hiç kimseyi incitmedin
Kalp kırmadın, kin gütmedin
Dostlarını unutmadın
Dostlar seni unutur mu?
Şiirde sağlam temeldin
İnsanlıkta en güzeldin
Biz bir Ümit sen Veysel`din
Dostlar seni unutur mu?