ÖRGÜTLENME ÇALIŞTAYI MUĞLA?DA YAPILDI / 22 NİSAN 2017

Odamızın 45. Dönem çalışmaları kapsamında Antalya, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak Şubelerimizce düzenlenen ?Örgütlenme Çalıştayı? 22 Nisan 2017 tarihinde Muğla?nın Ula İlçesi Akyaka Beldesinde gerçekleştirildi.

Eklenme Tarihi: 27/04/2017

 

ÖRGÜTLENME ÇALIŞTAYI MUĞLA`DA YAPILDI / 22 NİSAN 2017

Odamızın 45. Dönem çalışmaları kapsamında Antalya, Aydın, Denizli, Muğla ve Uşak Şubelerimizce düzenlenen "Örgütlenme Çalıştayı" 22 Nisan 2017 tarihinde Muğla`nın Ula İlçesi Akyaka  Beldesinde gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Oda Başkanımız Cemal Gökçe, Oda yönetim kurulu üyelerimiz Şükrü Erdem, Cem Oğuz, Cemal Akça, Cihat Mazmanoğlu , Necati Atıcı ve Genel Sekreter Fikret kemal Yıldırım`ın yanı sıra  Şube Başkanımız Mustafa Balcı, Muğla Şube Başkanı Alifer Atasever, Aydın Şube Başkanı Mutlu Bilgin, Uşak Şube Başkanı Ali Osman Doruk, İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Manisa Şube Başkanı Cemil Kora, ve bazı şube yöneticileri, temsilciler, Genç-İMO üyeleri  ile Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş katıldı.

Şube Başkanımız Mustafa Bacı, Muğla Şube Başkanımız Alifer Atasever ve Oda Başkanımız Cemal Gökçe`nin açılış konuşmalarının ardından ilk oturum a başkanlık etti.

Çalıştaya ev sahipliği yapan Muğla Şube Başkanı Alifer Atasever`e teşekkür eden Mustafa Balcı, birinci oturumun açılışında şunları söyledi:

"Değerli Arkadaşlarım, Hiçbirimiz diğerinden daha akıllı ve yetenekli değiliz. Bizler sorunlarımızı birlikte tespit edersek, birlikte düşünürsek, tartışırsak, ortak akılda buluşursak daha akıllıyız, sorunlarımızı aklın ve bilimin öncülüğünde birlikte çözebilir, daha güçlü olabiliriz.

İnanıyorum ki, bazı üyelerimiz tarafından sıklıkla dile getirildiği gibi, İMO sadece eleştiren bir kurum değil, öneri sunan ve çözüm üreten bir kurumdur.

Bu anlamda örgütlenme çalıştayı bizim için ayrı bir önem taşıyor. Örgütlenme çalıştaylarında belirlenecek yol haritamız,  Odamızın geleceğini görmede/kurmada rehberimiz olacaktır. Mesleğimiz, meslektaşlarımız, toplumumuz ve memleketimiz için, insani değerleri odağına alan çizgimizle geleceğimize yön verecek kararlar alacağımıza yürekten inanıyorum."

Birinci oturumda" İnşaat Mühendisliği eğitiminde örgütlenmenin önemi, genç-İMO ve Oda ilişkisi yeterli mi? Genç-İMO örgütlenmesinde sorun var mı?" Konulu sunumlar yapıldı.

Çalıştayın ikinci oturumunda Şubemiz adına "Geçmişi Bilmek, Bugünü Anlamak ve Geleceği Görmek" konulu sunumu İbrahim Koç; "Neden Bir Topluluğuz" konulu sunumu da Şube Sekreter Üyemiz Ahmet Evci gerçekleştirdi.

Koç, sunumunda "geçmişini bilmeyen bugünü anlayamaz ve geleceğini göremez" ana fikri çerçevesinde, mühendislik örgütlenmelerinin geçmişi ve Odamızın kuruluşundan bu yana geçen 63 yılı özetledikten sonra "odamızı tanıyalım ve geleceğe taşıyalım" diyerek örgütsel yapımız ve sorunlarımız hakkında bilgiler verdi. Şubemiz adına örgütsel model önerisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Koç, "Örgütsel model önerimizde temel düşünce ve anlayışımız ne olmalı, birliğin odaları mı, odaların birliği mi, merkezi örgütlenme nasıl olmalı, yerel örgütlenme nasıl güçlendirilmeli?" gibi sorulara cevap aranması gerektiği vurguladı;  "geleceği görebilmek için tartışılır umuduyla?" diyerek sunumunu tamamladı.

Şube sekreter üyemiz Ahmet Evci ise "Neden Bir Topluluğuz?" sorusuyla başlayan sunumunda, mesleki etik kurallarının önemine vurgu yaptı; mühendislik örgütlerinin yapısı hakkında dünyanın çeşitli ülkelerinden örnekler verdi.  Mühendislik kültürünün gelişmesi ve etik kuralların yerleşmesi gerektiğini söyleyen Evci, Ahilik Teşkilatında usta çırak ilişkisini de anlattı.

"Mühendisler halkın güvenliğini, sağlığını ve refahını en önde tutacaklar ve mesleki görevlerinin performansında sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uyumlu olmaya çaba göstereceklerdir." Temel kuralını hatırlatan ve neler yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ahmet Evci, "Güçlü meslek örnekleri ödüllendirilmeli, liyakat önemsenmeli, etik rehber oluşturulmalı, görevimiz odayı yaşatmak değil, mühendislik mesleğinin onurunu korumak ve güçlendirmektir." Dedi.

Üçüncü oturumda Uşak Şube Başkanı Ali Osman Doruk, "üyelerin Odaya olan bağlılıkları ve çalışmalara katılımları ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesi ve etkili dayanışmanın sağlanması için neler yapılmalı?" sorusuna verilecek cevaplarla ilgili görüş ve değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştay, "İnşaat Mühendisliği eğitiminin yeterliliğinin ve genç-İMO oluşumunun örgütlülüğümüze etkileri nelerdir?" sunumuyla devam etti.

Çalıştayın Genel Değerlendirme ve Kapanış oturumunu Oda Başkanımız Cemal Gökçe yönetti.

Kapanış oturumunda yeterince tartışamıyoruz tespiti yapan Gökçe, çalıştayda konuşulan konularla ilgili katılımcı görüşlerini aldı; genel değerlendirmelerde bulundu.

Gökçe,  "İMO`nun, var olan teknoloji ve bilimsel gelişmeleri üyeleriyle buluşturan ve hiçbir siyasi partinin, oluşumun arka bahçesi olmadığını vurguladı; İMO`nun öznesinin inşaat mühendisi olduğunu" söyledi.

Birlik, dostluk ve dayanışma ruhu içinde geçen çalıştay, başarılı bir şekilde tamamlandı.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası