DÜNYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KONSEYİ (WCCE) 12. GENEL KURULU DEVAM EDİYOR

Odamızın ev sahipliği yaptığı Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyinin (WCCE) 12. Genel Kurulu, 20 Ekim 2017 tarihinde, Antalya`da başladı.

Eklenme Tarihi: 20/10/2017

 

DÜNYA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KONSEYİ (WCCE) 12. GENEL KURULU BAŞLADI

Odamızın ev sahipliği yaptığı, Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyinin (WCCE) 12. Genel Kurulu, 20 Ekim 2017 tarihinde, Antalya`da başladı.

Toplantıya İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üyesi Hüseyin Kaya, Sayman Üyesi Cem Oğuz, Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Mazmanoğlu, Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal ile WCCE temsilcileri katıldı.

CEMAL GÖKÇE`NİN TOPLANTIDA YAPTIĞI KONUŞMA:

Sayın Başkan,

Değerli Meslektaşlarım,

Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyinin 13.Genel Kuruluna hoş geldiniz. Sizleri Antalya`da konuk etmekten dolayı mutluyuz. Medeniyetlerin, kültürlerin kesiştiği bu eşsiz coğrafyada, eşsiz güzelliklere sahip Antalya şehrimizde, bu değerli mesleğin mensuplarının toplanmasını önemsiyoruz. Burada görüşülecek konular ve alınacak kararlar bizleri birbirimize daha çok yaklaştıracaktır.

Bugün bölgemizde ve dünyanın başka yerlerinde sürdürülen savaşlar büyük yıkımlara neden oluyor. Silah tacirlerinden başka kimsenin işine yaramayan savaşta, doğal varlıklar ve insanlığın günümüze kadar getirmiş olduğu tarihi ve kültürel varlıklar yok oluyor.

Biz her koşulda barışı savunuyoruz. Ölümü ve öldürmeyi değil, yaşatmayı savunuyoruz.

Bölgemizin bölge insanlarına bırakılmasını istiyoruz.

Değerli Konsey Üyeleri,

İnşaat mühendisliği mesleği evrensel bir meslektir. Her yapıda inşaat mühendisinin emeği vardır. Tarih boyunca yaşanılan doğa olayları tüm coğrafyamız için çok büyük bir tehdit oluşturmuştur. Sadece yapıların değil medeniyetlerin çökmesine yol açmıştır.

Ne yazık ki doğa hareketlerinin gücü zaman zaman ortaya konulan öngörülenlerin üzerinde oluyor. Sadece yakın tarihte dünyanın birçok ülkesinde ortaya çıkan doğa olayları ciddi ölçüde can ve mal kayıplarına neden oldu. Kentleşmede, sanayileşmede, ulaşımda, tarımda ve enerji alanlarında üretilen yapıların güvenli olması kadar, yaşanılabilir bir çevre yaratması da büyük bir önem taşıyor.

Yapı güvenliğinin sağlanması inşaat mühendislerinin en temel ilgi alanını oluşturuyor. Ayrıca kentleşme, yerleşme ve mekansal planlamaya ilişkin değerler sisteminin ilkelerini benimseyen bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mekana ilişkin sektörlerin bütünleşik bir şekilde birbirleriyle ilişki içerisinde olmalarını istiyoruz.

Kentsel gelişme stratejisine bağlı olarak, kaliteli yaşam düzeyi ve mekan kalitesinin yükseltilmesini istiyoruz. Bu nedenle ekonomik, sosyal ve kültürel yapıların güçlendirilmesine yönelik sistemli bir çalışma yapıyoruz.

Daha güvenli ve yaşanabilir yerleşim yerleri ve yapıların oluşturulması deprem risk yönetiminin temel amaçlarındandır. "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" ve ilgili diğer yönetmelikleri ödünsüz şekilde uygulamak için, mevcut yerleşim ve yapıların risklerini belirleyip depreme daha dayanıklı hale getirilmesini tekrarlıyoruz. Ayrıca doğal ve kültürel varlıkların sadece bize ait olmadığını, bunların bir dünya mirası olduğunu bilerek korunması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnşaat mühendisleri sadece yapıların güvenli olması ile ilgilenmezler. Doğal ve tarihi varlıkların korunması, yaşanabilir sağlıklı bir çevrenin oluşması içinde çalışmak zorundadırlar.

 Değerli Konsey Üyeleri,

Bilim, bilgi ve yeni teknolojiler hızlı bir şekilde gündeme geliyor, hızlı bir şekilde gündemden kalkıyor. Bu gelişmeleri mesleğimiz adına yakından izlemek gerekiyor. İnşaat Mühendislerinin deneyim ve bilgi birikimlerini sürekli geliştirmelerini, deneyim ve bilgi düzeylerine göre sorumluluk alarak daha fazla yetki kullanmalarını hedefliyoruz. Akademik, teknik ve sosyal nitelikteki yayın organlarımız ile üyelerimize gerekli olan bilgi ve gelişmeleri aktarıyoruz.

Deprem, Ulaştırma, Beton, Kıyı ve Liman yapıları, Geoteknik, Çelik Yapılar, Altyapı, Hidrolik Yapıları-Su politikaları, İnşaat yönetimi ve İnşaat Mühendisliği Eğitimi gibi konularda düzenli olarak Kongre, Konferans ve Sempozyum gibi etkinliklerle ulusal ve uluslararası düzeyde tartışma ve tanıtım toplantıları yapıyoruz.

İnşaat mühendisliği öğrencileri için yapmış olduğumuz çalışmalarla bir yandan öğrenci sorunlarına çözüm ararken, diğer yandan mesleki sorumluluğun öğrencilik yıllarından itibaren kazanılmasını amaçlıyoruz.

Üyelerimizin topluma karşı mesleki, yasal ve vicdani sorumlulukları var. Bu sorumlulukları yerine getirip getirmediklerini izleyerek gerekli olan yaptırımları uyguluyoruz

Değerli Meslektaşlarım,

Sürekli olarak ifade ettiğimiz gibi, Türkiyeli meslektaşlarınız olarak, insanoğlunun doğa olayları karşısında verdiği mücadelenin yanı sıra, insanların birbiriyle yaşadığı sorunların çözümünde de uygarlaşmadan ve hoşgörüden yana bir politikanın sürdürülmesini istiyoruz. Bilim, teknoloji ve üretim üçgeninde ortaya çıkması gereken toplumsal değişimlerde mühendislerin etkin bir sorumluluk taşıdığını biliyoruz. İnşaat mühendisleri sadece yapan insanlar değil, kaynakların kullanım sürecinde gelecek kuşaklarında hakkı olduğunu düşünerek hizmet üreten insanlardır. Bu nedenle yapılan ihalelerin, tam rekabet, şeffaflık, ayrımcılık yapmama, tarafsızlık, eşit muamele ve orantılı olmayı önemsiyoruz. Haksızlık ve yolsuzluklara karşı çıkıyoruz.

Uygarlığın alt yapısını oluşturma sürecinde ürettiklerimizin birer yıkım malzemesi olarak karşımıza çıkmasını istemiyoruz. Yıkım ile sadece yapısal hasarları değil, yanlış ve işlevsiz yatırımlarla toplumların biriktirdiği kaynak ve geleceklerinin karartılarak birer çevre felaketine dönüşmesini de istemiyoruz.

Ayrıca mesleki sorumluluklarımızın yanı sıra aydın olma sorumluluğu taşıdığımızı da biliyoruz. Bu nedenle; savaşlara, haksızlıklara, eşitsizliğe, yoksulluğa ve sömürüye karşı çıkıyoruz. Barıştan, eşitlikten,  paylaşımdan, dayanışmadan, demokrasiden, özgürlükten, uygarlıktan, bilim ve aydınlıktan yana taraf olduğumuzu her koşulda ifade ediyoruz. İnsan haklarının ve hukukun evrensel ilkelerinden yana taraf olduğumuzun altını çiziyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Her şeye rağmen yapamadıklarımızın yaptıklarımızdan daha fazla olduğuna inanıyoruz. Çünkü biliyoruz ki mühendislik uygulama ve sorunları evrenseldir ve bunlara karşı evrensel bir birlik ve dayanışma içinde olmak gerekir. Bilgi ve örgütsel deneyimler paylaşılabildiği ölçüde çoğalır ve yeniden üretilir. Bu yüzden Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyine çok önem veriyoruz.  63 yıldır hizmet üreten Türkiye İnşaat Mühendisleri Odasının Konseye çok şeyler katacağına da inanıyoruz. Daha etkin ve üretken bir Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi için Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası üstüne düşeni yapmaya hazırdır.

 Bu toplantıya Ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu tekrar belirtmek istiyoruz. WCCE`nin bu toplantısının başarılı geçmesini diliyor, İnşaat Mühendisleri Odası 45.Dönem Yönetim Kurulu adına tekrar hoş geldiniz diyorum ve tümünüze saygılarımı sunuyorum.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası