16. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI TAMAMLANDI / 24 ŞUBAT 2018

Eklenme Tarihi: 27/02/2018

 

 

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı`nın açılış konuşması;

Sayın Divan Kurulu Üyelerim, Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesinin 16. Olağan Genel Kurulu`na hoş geldiniz? Sizleri şahsım ve yönetim kurulum adına sevgi, saygı ve dostlukla selamlıyorum...

Yollar, köprüler, sanayi, daha çok insan, daha çok para, daha çok açlık, daha çok kavga, daha çok sömürü, daha çok isyan, daha çok kışkırtma, daha çok öfke, daha çok tepki, daha çok karşı tepki, daha çok savaş, daha çok fakirlik? Daha da zengin olan birileri, daha da fakirleşen birileri? Sanırım şu anda dünyanın tüm özeti budur?

Bildiğiniz gibi yüzyıllardır, emperyalist güçlerin cirit attığı, gövde gösterisinde bulunmaya çalıştığı dünyanın en sorunlu bölgesi olan Ortadoğu Coğrafyasında, büyük bir kargaşa ve ateş çemberi içerisindeyiz? Türkiye, Afrin Zeytin Dalı Harekâtıyla içerisinde bulunmadığı ve söz sahibi olmadığı hiçbir çözümün, Ortadoğu`daki bu kargaşayı çözemeyeceğini tüm Dünyaya haykırmaktadır? Huzur ve güvenliğimizi tehdit eden her yaklaşımın karşılığını bulacağı ortadır? Buradan Şehitlerimizi saygıyla anıyor ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Harekâtın hedeflenen amacına ulaşmasını, başarıyla tamamlanmasını ve ordumuzun bir an önce kışlalarına dönmesini temenni ediyorum? Türkiye gelinen noktada, Mustafa Kemal Atatürk`ün  "Yurtta Barış, Dünyada Barış" anlayışıyla varlığını ilelebet devam ettirmelidir.

Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

Ülkemizin, çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğu bir süreçte sizlerle birlikteyiz? Gönül isterdi ki; savaşlardan ve terörden arınmış bir dünyada, ekonomik sıkıntıların ve işsizlik sorunlarının asgariye indirildiği, meslektaşlarımızın her birinin ve ailelerinin insana yakışır bir yaşam sürdüğü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine doğru güven ve huzur içerisinde hızla yol aldığımız bir süreçte sizlerle birlikte olalım? Fakat görev aldığımız iki yıllık süreç Ülkemiz tarihinin en sıkıntılı süreçlerinden biri olmuştur? 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü, Ülkemizin geleceğini etkileyen, ciddi tartışmalara yol açan ve hala sonuçları tartışılan Anayasa değişikliği Referandumu, neredeyse görev süremizin tamamını geçirdiğimiz OHAL uygulaması bu süreçte gerçekleşmiştir?

Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

Bugün her şeyden daha çok barışa ve kardeşliğe ihtiyacımız var? Güven ve istikrar içerisinde üreten Türkiye`ye ihtiyacımız var? Her alanda güçlü bir Türkiye`ye ihtiyacımız var? Çünkü dünya meselelerinde devletler gücü oranında söz sahibi olurlar. Yani haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak da gerekiyor... Kabul edelim ki 56 Müslüman ülkeden tek bir tanesi bile bu anlamda güçlü bir varlık gösteremiyor? Teknolojide, bilimde, sanatta, edebiyatta, eğitimde? Her alanda görülen korkunç bir geri kalmışlığın neden olduğu güçsüzlük var. Ülkemizi, topraklarımızı, değerlerimizi, geleceğimizi ve tabii ki inancın önem atfettiği değerleri korumak için güce ihtiyacımız var. Bilim, teknoloji, felsefe, sanat, eğitim, tarım? Her alanda varlık göstermeye ihtiyacımız var? Batı standartlarında yeni bir adalet anlayışına ihtiyacımız var? Geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızın korunmaya ihtiyacı var? Çocuk istismarlarının, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için alınacak yeni tedbirlere, davaların kısa sürede sonuçlandırılmasına ve suçlulara en ağır cezayı verecek bir hukuk sistemine ihtiyacımız var? Eğitimde eşitliğe ihtiyacımız var? Günlük yaşamın her alanında karşılaştığımız dolaylı vergi uygulamalarının düzeltilmesine ihtiyacımız var? Gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesine ihtiyacımız var? Kamuda istihdamın desteklenmesine fakat desteklenirken de denetlenmesine ihtiyacımız var? Toplumun her kesiminde baş gösteren kutuplaşma ve huzursuzluğun giderilmesine ihtiyacımız var? Kardeşçe bir arada yaşayabilmek için Eşitlik, Özgürlük, Demokrasi ve Toplumsal uzlaşıya ihtiyacımız var?

Değerli Arkadaşlarım,

Siyasetin bir uzlaşma sanatı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır?

Üzülerek belirtmek isterim ki; yurt içinde yaşanan ve kamplaşmaya-kutuplaşmaya dayalı olarak kendini gösteren siyaset anlayışı en büyük problemlerimizden birisi olmaya devam ediyor?

Siyaset; ırk, din ve mezhep siyaseti olarak şekillendirilmemelidir.

Siyaset; etnik kimliği, dini, mezhebi siyasetin dayanak noktası haline getirmemelidir.

Her ırktan, etnik kökenden, her inançtan, her mezhepten insanların bir arada yaşadığı Anadolu coğrafyası siyaset anlayışı hâkim kılınmalıdır.

Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı olmazsa olmazımız olmalıdır?

Hesap veren bir siyaset anlayışına ihtiyacımız vardır. İşini iyi yapamayan siyasetçinin yerine işini iyi yapanın tercih edileceği bir siyasi kültür yaratılmalıdır...Özgürlüğü, eşitliği, hukuku, toplumsal barışı yok eden politikalar ve siyasetçiler güçlü ülke olmanın önündeki en büyük engeldirler... Siyasetçilerin ana hedefi mutlaka ama mutlaka halkın refahı, mutluluğu ve kardeşçe bir arada yaşaması olmalıdır...

Bulduğumuz her fırsatta dilimiz döndüğünce bunları hatırlatmaya çalışıyoruz, hatırlatmayı da bir görev sayıyoruz? Tarihi, iktidarların elinde silaha dönüştüren şey, toplumların unutkanlığıdır? Unutmamak ve Unutturmamak önemli birer direniş sanatıdır? İnşaat Mühendisleri Odası, bu direniş sanatının önemli bir yaratıcısıdır, yaratıcısı olmaya devam edecektir?

Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

İnsanlık tarihinin ilk dönemlerindeki ilkel barınaklardan, günümüzün yüksek teknolojili yapılarına kadar tüm mühendislik faaliyetlerinin ortak unsurları, doğanın insan ihtiyaçları için dönüştürülme çabası olmuştur? İnşaat mühendisleri, teknik bilgileri ve yaratıcı zekâları ile bu dönüştürme çabası ve medeniyet mücadelesinin en önemli kurucu özneleri arasında yer almıştır? Dolayısıyla İnşaat Mühendisleri, sadece yapıların değil, bütün olarak toplumsal yaşamın inşasında da büyük pay sahibidir?

Yapıyla kurulan ilişki, aslında toplumla kurulan ilişkinin bir nevi türevidir. İnşa edilen her yol, sadece coğrafyaları değil, insanları birbirine bağlar? İnşa edilen her bina, sadece kumu ? demiri ? çimentoyu değil, seni ? beni ? onu bir araya getirir? İnşa edilen her baraj, sadece akan suyu değil, gelişen toplumu bir arada tutar?

1954 yılı 19 Aralık tarihinde kurulan ve 63 yılı geride bırakan bir mesleğin mensupları olarak, giderek artan öğrenci kontenjanlarıyla inşaat mühendisliği bölüm ve programlarına çok sayıda ve oldukça düşük puanlarla öğrenci alınmasının sürdürülemez olduğunun altını çizmek isteriz. Fiziki şartları yetersiz, laboratuvarı ve akademik kadrosu oldukça zayıf, öğrenci sayısı fazla olan, sadece diploma almaya dayalı bir eğitim ve öğretim düzeyi, can ve mal güvenliğini sağlayacak bir mesleğin evrenselliğine ve ilkelerine uygun düşmüyor. Sürekli eğitim bilinci kazanmış, etik bir bakışı göz ardı etmeyen, kaliteli bir eğitim sürecinden geçen, yeterli sosyal yaşam koşullarına erişmiş inşaat mühendislerine ihtiyacımız var.

Mühendis sayısının hızla artmasına paralel olarak yaşanan mesleki değersizleşme, mühendislerin her türlü ayrıcalığını ortadan kaldıran bir düzeye erişmiştir? Teknolojik tekelleşme ve merkezileşmede yaşanan yoğunlaşma teknik elemanlar açısından bir farksızlık eşiği ve tekniğe duyarsızlık yaratmıştır?

Mühendisleri, özel sektörde birbiriyle rekabet eden, birbirinin elinden iş kapmak zorunda olan birer işgücü haline dönüştüren sistem, tüm gücünü üyelerinin dayanışmasından alan meslek odalarının altını büyük oranda boşaltmıştır? Birçok yetkileri elinden alınmaya ve işlevsizleştirilmeye çalışılan Odamızın, yeni dönemdeki öncelikli fonksiyonu meslek etiğinin korunması olmalıdır? Her türden ahlak anlayışının yerle bir olduğu, paranın gücünün her şeyi satın almaya muktedir olduğu bir dönemde meslek etiğine sahip çıkmak Odamızın ve üyelerimizin öncelikli görevi olmalıdır.

Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak;

Kamusal yararı gözeten bir anlayışla siyasal, ekonomik ve fiziki yapılanmayı irdelemeyi, nedenlerini araştırmayı, sonuçlarını değerlendirmeyi, mesleki alanlarımızdan yola çıkarak yetkilileri uyarmayı, toplumu aydınlatmayı kendimize görev saydık.

Ayrıca üyelerimizin yaşam kalitesini yükseltmek için ekonomik hak ve çıkarlarının korunması ve iyileştirilmesi için etkin çalışmalar yapmayı,

Sektörlerde ve kamuda çalışan üyelerimizin ücretleri ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerek oda örgütlülüğü içerisinde ve gerekse yasal düzenlemeler boyutunda gerekli girişimleri yapmayı,

Sayıları her yıl artan, ancak yeterli altyapıya sahip olmayan üniversitelerden mezun olarak aramıza katılan genç meslektaşlarımızın mesleki faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunların çözümü amacıyla, meslek içi eğitim programları düzenlemeyi,

İşsiz üyelerimizin iş bulabilmesine yönelik çalışmaların kapsamını genişletmeyi,

İnşaat Mühendisliği etkinliklerinin toplum yararı gözetilerek, bilim ve tekniğin gereklerine, yasal kurallara, mesleki davranış ilkelerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamayı,

Şubemizin örgütsel yapılanması ve duruşu çerçevesinde, mesleki sorunlarımızın çözümü, ülke sorunlarının değerlendirilmesi, gereğinde müdahil olunmasını amaçlamayı görev saydık.

Bu saydıklarımızın bir kısmını gerçekleştirebildik, bir kısmını ise gerçekleştirilmesi için raporlayıp Genel Merkezimize gönderdik? Çeşitli söyleşilerde ve basın açıklamalarında ülke ve kent gündemine müdahil olmaya çalıştık?

Yapı Denetim Sektöründeki tüm paydaşların katılımı ile Yapı Denetim Çalıştayını gerçekleştirdik? Tüm gerçekleri masaya yatırdık tartıştık tartıştık? Sonuçlarını tarihe not düşmek adına kitapçık haline getirip tüm kamuoyu ile paylaştık?

Kentsel Dönüşümün yanlış bir anlayış ile devam ettiğini, parsel bazındaki ruhsatların biran önce durdurulması gerektiğini yeni bir planlama ve sürdürülebilirlik ekseninde yapılması gerektiğini söyleyerek Kentsel Dönüşüm Çalıştayını gerçekleştirdik? Sonuç bildirgemizi muhtemeldir önümüzdeki süreçte yine sizlerle ve kamuoyu ile paylaşacağız?

Oda başkanlığımıza, İş Sağlığı ve Güvenliği`nden tutun da, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Taslağına,  Bilirkişilik Yönergesine, Planlı İmar Yönetmeliğine, Mesleki Denetime kadar meslek ve meslektaşlarımız açısından önem arzeden birçok konuda görüş ve önerilerimizi ilettik?

Proje üreten arkadaşlarımızın sorunlarına çare olabilmek adına bir dizi seri toplantılar düzenledik? Bu noktada da ortaya çıkmıştır ki Şubelerimizin tüzel kişilikleri olmadığı için sorunların çözüm yeri Oda merkezimizdir? Toplantılar neticesinde hazırladığımız Mesleki Denetim Raporu ile birlikte görüş ve önerilerimizi ivedi olarak Oda merkezimize ilettik? Özellikle 46. Dönemde bu sorunlarımızla ilgili ciddi bir ilerleme sağlayacağımıza inandığımı açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum?

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları konusunda maalesef siyasi kamplaşmaya dayalı olarak gelinen noktada gerekli adımları atamadık?

İnsanca yaşam isteklerimiz maalesef plansız bir şekilde açılan üniversitelerimizden mezun olan binlerce meslektaşımızın rekabet sarmalına takılmıştır...

Değerli Konuklar, Kıymetli Meslektaşlarım?

Bildiğiniz gibi Türk Tabipler Birliği`nin basın açıklaması bahane edilerek, meslek birliklerinin önündeki Türk ve Türkiye kelimelerinin kaldırılması ve birden fazla Birlik ve Oda kurulması, Birlik ve odaların kuruluş kanunlarının değiştirilmesi gündemdedir. Önümüzdeki günlerde yine bir gece yarısı torba kanun işleyişiyle, mimar ve mühendisler için olumsuzluklarla dolu düzenlemeler gündeme gelebilir. Bizlerin yapması gereken hep birlikte dayanışma içerisinde mesleğimize, meslek odamıza, geleceğimize ve ülkemize sahip çıkmak, örgütlü yapımızı, Meslek Odamızı savunmak olmalıdır?  Oda tarihimizi ortak emekle yaratılan bir değer olarak görüyorsak, Odamızın bugün karşı karşıya bırakıldığı sorunlarının dayanışma ilişkisiyle aşılacağına da inanıyoruz demektir. Ülkemizin nitelikli inşaat mühendisliğine ve meslektaşlarımızın da güçlü bir meslek örgütüne ihtiyacı olduğuna inanıyorsak; mesleğimizi itibarsızlaştırmak, Odamızı etkisizleştirmek, kamusal denetim kanallarını kapatmak amacıyla gerçekleştirilen mevzuat değişikliklerine karşı direnme hakkımızı, mesleğe ve meslek odamıza sarılarak hayata geçirebileceğimize olan inancımızı kaybetmemiz gerekiyor...

Değerli Arkadaşlarım?

Bugün Şubemizin 15. Çalışma dönemini tamamlıyoruz?

2016 yılında yönetim kurulu arkadaşlarımın kararı ile başladığım Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2 yıl boyunca onur ve gururla yaptım? Bu süreç içerisinde yönetim kurulumuzla birlikte önceliğimizi insana sevgi, mesleğe saygı, kent, çevre ve ülke sorunlarına duyarlı bir anlayış çerçevesinde, saygın bir İMO ve yaşanabilir bir Antalya`ya verdik? Meslektaşlarımızın ve tüm insanların daima mutlu olabileceği bir dünya hayal ettik?

 

2018 yılına girdik? Allah aşkına bu yıldan itibaren az ve öz konuşunuz, sevdiğiniz şeylerle uğraşınız? Sevmediklerinizi ensesinden tutup "sevmiyorum seni" demeyiniz? Aynaya, gözlerinizin taa içine bakıp kendinizle konuşmayı ihmal etmeyiniz? Hayvanları, ağaçları seviniz, sevmiyorsanız da yaşam haklarına tecavüz etmeyiniz? Kadınların ne giymesi, nasıl davranması gerektiğinden söz edip kendinizi küçültmeyiniz? Bıktırmayınız iyi insanları, iyi insanların umutlarını almayınız? Yaşayabilmemiz için o iyi insanlara ihtiyacımız var unutmayınız?

Güzel günlere olan inancımla sözlerime son verirken sizleri direnç, inanç ve kararlılıkla bir kez daha selamlıyorum.

Aklımızın ve umudumuzun yolu açık olsun sevgili arkadaşlarım?

Şubemizin 16. Genel Kurulunun başarılı geçmesini hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum?

 

Mustafa BALCI

İMO Antalya Şube Başkanı

 

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası