8 MAHALLEDE DEPREM TEHLİKESİ

Şube Başkanımız Cemal GÖKÇE`nin 6 Mart 2015 tarihli `Eskişehir Sakarya Gazetesi`nde yayımlanan haberi

Eklenme Tarihi: 09/03/2015

8 MAHALLEDE DEPREM TEHLİKESİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) "Kentsel Dönüşüm" paneli düzenledi. Burada konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Fercan Yavuz, şehir merkezinde bulunan 8 mahallenin deprem riskli alan olduğunu açıkladı. HABERİ 6`DA 8 MAHALLEDE DEPREM TEHLİKESİ İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) tarafından 6306 saydı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası`na yönelik panel düzenlendi. İnşaat Mühendisi Fercan Yavuz, şehir merkezinde bulunan 8 mahallenin deprem riskli alan olduğunu açıkladı. "Kentsel Dönüşüm Ne, Niçin, Nasıl?" isimli panel, dün Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon`da gerçekleşti. Panel moderatörlüğünü, İMO Başkanı Bülent Erkul yaparken, İnşaat Mühendisi Fercan Yavuz, Prof. Dr. Nadir Suğur ve İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe konuşmacı olarak katıldı.

ZEMİN AÇISINDAN BÜYÜK RİSK

Eskişehir`deki kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulunan Fercan Yavuz, "Merkezde yer bulunan Mustafa Kemal Paşa, Işıklar, Mamure, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahalleleri deprem riskli bölge. Bu alanda, 4 bin 800 konut, 1 bin 200 bina, 5 bin ticaret yeri bulunuyor. Yaptığımız araştırmalara göre bölge, zemin açısından tehlike arz ediyor. Şu an muhtemelen buralar için değer tespit çalışması yapılıyor" dedi.

YAPILAR DAYANIKSIZ

6306 sayılı kanunda riskli alan, riskli yapı ve rezerve alan olarak ayrımının yapıldığını belirten Yavuz, şunları söyledi: "Yapıların büyük çoğunluğu dayanıksız ve sağlıksız. Kaçak yapı ise Eskişehir`de çok az. Bundan çok iskansız yapı mevcut İnsanlar ekonomik zorluk yaşadıkları için iskan almaya yanaşmıyor. Ancak ben, Kızılcıklı, İsmet İnönü, Yunusemre ve Atatürk Caddelerinin olduğu yerleri tehlikeli olarak görüyorum."

ÖRGÜTLENME MODELİ OLUŞTURULMALI

Eskişehir genelinde bir çalışma birliği kurduklarına ve çalışmalar yaptıklarına değinen Yavuz, kentsel dönüşüm adı altında bir örgütlenme modeli yapılması gerektiğini vurguladı. Yavuz, "Oluşturulacak mecliste, bakanlık yetkilileri, yereldeki uzmanlar, mülkiyet sahipleri ve sivil toplum örgütleri yer almalı. Vatandaşların bankalar tarafından sömürülmediği bir model oluşturulmalı" ifadesini kullandı.

EN AĞIR YÜK BELEDİYELERİN

Kentsel Dönüşümün Sosyolojisi konusunda bilgiler aktaran Prof. Dr. Nadir Suğur ise, Ihlamurkent ve Aşağı Söğütönü`nde TOKİ tarafından yapılan konutlarla ilgili olarak, "Ulaşım sıkıntısı yüksek oranda yaşanıyor. Çevre düzenlemesi de göze çarpan önemli sorunlardan. Maalesef astan yüzünden pahalıya geliyor. Burada en ağır yük belediyelere verildi. Yapılması gereken tüm çalışmalar onların gözetimine bakıyor" diye konuştu.

FABRİKALAR BÖLGESİ NE DİKKAT!

Prof. Dr. Suğur, kent merkezinin tüm vatandaşların olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: "Fabrikalar Bölgesi`nde inanılmaz bir değişim yaşanıyor. Şehrin üst gelir gruplan kent merkezini tekrar işgal ediyor. Bu durumun önüne geçilmeli. Alt düzey ile üst düzey gruplan bu alanları birlikte kullanabilmeli. Dönüşüm yapılmalı ancak ne çok kaotik ne de çok düzenli bir sistem olmalı. Canlı sokak hayatı yaşanmalı."

KATILIM YOĞUNDU

İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yaptığı konuşmada kentsel dönüşümde plan ve planlama yapılması gerektiğine dair bilgiler verirken, Türkiye`de yaşanan depremlerden örnekler verdi. Panele ayrıca, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin ile birlikte yoğun katlım görüldü.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası