İSTANBUL`UN DEPREM TOPLANMA ALANLARI İMARA AÇILDI
Şube Başkanımız Cemal GÖKÇE`nin 17 Ağustos 2015 tarihli `cnnturk.com` internet sitesinde yayımlanan haberi
Eklenme Tarihi: 18/08/2015
İSTANBUL`UN DEPREM TOPLANMA ALANLARI İMARA AÇILDI
On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos depreminin bugün 16. yıl dönümü. Depremin hemen ardından uzmanların ittifakla 30 yıl içinde büyük bir depremin yaşanacağını söylediği İstanbul`la ilgili meslek odaları ürkütücü bir gerçeği ortaya koydu. Buna göre İstanbul`da afet sonrası toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden 300`ü imara açıldı ve üzerlerine alışveriş merkezleri, gökdelenler inşa edildi.
İstanbul depreme hazır mı?
17 Ağustos depreminin 16. yıl dönümü. Depremde yaşamını yitiren on binlerce kişi anılıyor. Ancak depremin sonrasında bina güvenliği ve afet sonrası yapılacaklarla ilgili alaka önce jeolojiye ve tektonik hareketlere kaydı, sonra da gittikçe kayboldu. Uzmanlarda İstanbul`a ilişkin ürkütücü bir durumu paylaşarak uyarıda bulundu. Deprem kuşağında yer alan İstanbul`da muhtemel bir deprem sonrası çadır kurulacak ve toplanılacak alanlar imara açıldı.
İstanbul depreme hazır mı?
1999 depreminden sonra belirlenen 470 alandan çoğunda ya gökdelenler ya da alışveriş merkezleri yükseldi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, "İstanbul`un durumu 1999`dan çok daha kötü durumda" dedi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise "Süreç böyle devam ederse çok büyük bir felaketle karşılaşabiliriz" uyarısında bulundu.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, 1999 depreminden sonra İstanbul Valisi`nin başkanlığında kurulan ve 14 kişiden oluşan İl Afet Merkez Kurulu`nun belirlediği deprem toplanma alanlarının birçoğunun bugün imara açıldığını söyledi. Gökçe, "Biz 1999 depremi sonrası İstanbul Valisi`nin başkanlığında oluşturulan 14 kişilik İl Afet Merkez Kurulu, İstanbul`u çalışmaya başladık. Birincisi İstanbul`daki yapılarımız nasıl daha dayanıklı hale getiririz. İkinci konu olarak da boş yerleri ve çadır kurulacak yerleri de nasıl çoğaltabiliriz. 1999`dan 2002 yılının sonuna kadar İl Afet Merkez Kurulu bu konuları tartıştı, çalıştı. 310 kesinleşen, 160 da kesinleşmeyen boş yer belirlendi. Bunların bir kısmı insanların toplanacakları yerler olarak belirlendi, bir kısmı da çadır kurulacak yerlerdi. Bu 47 yerin bile İstanbul açısından yetersiz olduğunun farkındaydık. Ama ne yazık ki gelmiş olduğumuz nokta itibariyle bugün, bu boş alanların büyük bir kısmı alışveriş merkezlerine, gökdelenlere ve çeşitli lüks konut alanlarına dönüştürüldü. Bunların yerinden yeller esiyor bugün" ifadelerini kullandı.
16`ncı yılında Marmara Depremi`nde ölenler anıldı
Kendisinin resmi bir hatırlatma olmadan kuruldan çıkarıldığını anlatan Gökçe, 2003 yılından sonra da kurulun çalışamaz duruma geldiğini vurguladı. Gökçe, deprem sonrası kurul çalışmalarında belirlenen ve bugün imara açılan alanlardan bazılarını şöyle sıraladı:
"Örneğin Ali Sami Yen Stadyumu o bölgede insanların dışarı çıktıktan sonra toplanabilecekleri bir yer, çadır kurulabilecek bir yer olarak belirlenmişti. Likör fabrikasının bulunmuş olduğu yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü`nün, bugün üzerinde alış veriş merkezinin ve gökdelenlerin olduğu o yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. 46 dönümlük İETT arazisi toplanma alanı olarak belirlenmişti. Kadıköy`de eski Otosan fabrikasının bulunmuş olduğu yer toplanma alanı olarak belirlenmişti. Bugün gökdelenlerin ve alışveriş merkezlerinin bulunmuş olduğu eski meteoroloji binası toplanma alanları olarak belirlenmişti. Ataköy`deki oldukça geniş bir alan, bugün konut yapılan alan toplanma alanı olarak belirlenmişti. E-5 üzerinde Devlet Malzeme Ofisi`nin yeri vardı. Orası yapılaşmaya açıldı. Ataşehir`de bugün finans merkezi yapılıyor. Ümraniye`de yine inşaatlar yapılıyor, TOKİ kanalıyla birilerine peşkeş çekiliyor, orada yerler vardı ki o bölgede bugün topoğrafya değiştiriliyor."
Ataköy`ün deprem toplanma alanı külliye oluyor
"İstanbul`da görmüş olduğunuz ne kadar çok alışveriş merkezi varsa, bunların önemli bir kısmının 1999-2003 yılları arasında çadır yerleri ve toplanma alanları olduğunu söyleyebiliriz." diyen Gökçe, şöyle konuştu:
"470 yer bile İstanbul için yetersizdi. Her mahallede bir toplanma alanı olması gerekir. Dolayısıyla bu fonksiyonları değiştirilen alışveriş merkezlerine ve gökdelenlere dönüştürülmüş yerin alternatifi olarak yeni yerlerin bulunmasını bir tarafa bırakalım, neredeyse bu 470 yerin 300`ü alışveriş merkezine ve gökdelenlere dönüştü. Kentin afete hazırlanması sadece yapılarımızın depreme dayanıklı olmasıyla sınırlı bir konu değil, deprem sonrası insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerlerin olması gerekir. Alışveriş merkezi kenti haline dönüşen İstanbul`un bugünkü durumu 1999`dan daha problemlidir. Yani biz, Kentsel dönüşüm yapıyoruz, İstanbul`u dayanıklı hale getiriyoruz diyen insanlar şunu bilmelidirler ki; İstanbul 1999 yılından çok daha problemli durumdadır. Afete daha hazırlıksız bir durumdadır."