PROF. DR. UĞUR ERSOY İLE SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ
21 ARALIK 2019
Odamızın 65. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediğimiz Prof. Dr. Uğur Ersoy İle Söyleşi ve İmza Günü (Biraz Yemek Biraz Sohbet Kitabı) Şubemizin Konferans Salonunda gerçekleşti.
Eklenme Tarihi: 23/12/2019
Odamızın 65. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediğimiz Prof. Dr. Uğur Ersoy İle Söyleşi ve İmza Günü (Biraz Yemek Biraz Sohbet Kitabı) Şubemizin Konferans Salonunda gerçekleşti. Söyleşi Şube Başkanımız Nusret Suna`nın konuşmasıyla başladı. SUNA, "Bugün Uğur Ersoy Hocamızla bir araya gelmek için toplandık. Bu kez inşaat mühendisliği üzerine konuşmayacağız. Ne mesleğimize ilişkin görüşlerini öğreneceğiz ne de mesleğimizin geleceğine ilişkin tasavvurlarını duyacağız. Biliyorsunuz Hocamız, hani derler ya, beş parmağında beş marifet olan insanlardan. Mesleki ya da meslek dışı yirmiye yakın kitaba imza atmış. Bu kitapların pek çoğunu biliyoruz, okuduk. Anı kitapları, anlatı kitapları, öyküleri, betonarme, mukavemet kitapları ve diğerleri. Açıkçası mesleğimizin ve edebiyatın önemli bir ismiyle karşı karşıyayız. Ne mutlu ki bize kendisini tanıyoruz, sık sık ortak mesai yapma şansı buluyoruz. diyerek başladığı konuşmasını "İnşaat mühendisliği, tarih, edebiyat, kültür ve insanla haşır neşir bir hayatı anlatmak zordur gerçekten" diyerek sözü Prof. Dr. Uğur ERSOY`a bıraktı.
Prof. Dr. Uğur ERSOY söyleşide doğumundan günümüze yaşadıklarından bahsetti. Öğrencilik yıllarında yaşadığı ilginç anılarına da yer verdiği söyleşide Üniversitelerde görev yaptığı yıllardaki anılarına da yer verdi. 1932 yılında doğan Uğur ERSOY, Tarsus kolejinde okuduğunu, mühendis olmaya niyeti olmadığını, edebiyata düşkün olduğunu fakat babasının "Mühendisliği yapamayacağını anladın herhalde" demesinden sonra mühendisliği okuyup daha sonra edebiyat okumak niyetiyle, mühendislik okuduğunu ve sonradan bu mesleği çok sevdiğini anlattı.
Prof. FERGUSON`ın yaşamında önemli bir rol oynadığını ve Ferguson`la ilgili anılarına da yer veren, yöneticilik ve edebiyatla olan ilişkisine dair anılarına yer veren ERSOY`un, Amerika`da yüksek lisans ve doktora çalışmaları sırasında annesinin yemeklerini özlediğini, bir yemeği düşünürken burnuna birtakım kokuların ve ağzına tadların geldiğini fark etmesi, bu koku ve tatlardan yemeğin içinde neler olabileceğini tahmin etmeye yönelik bilinç altında depoladığı bilgileri kullanarak kaleme aldığı "Biraz Yemek Biraz Sohbet" kitabında "Güzel yemeğe güzel bir sohbet eşlik ederse o yemeğin lezzetine doyum olmaz. Geçmişte "Fast Food"un henüz ülkemizde yaygın olmadığı dönemlerde sofrada saatlerce oturup sohbet edilirdi. Eskiler "Evvela taam, sonra kelam" derlerdi. Bugünkü dille "önce yemek sonra sohbet". Buna uyarak ben de bu kitapta yemek tarifleri arasında birkaç anı ve birkaç portre sıkıştırmaya, geçmişin yaşamından kesitler vermeye çalıştım" sözleriyle kitabına ait notlar düşmüştür.
Söyleşinin ardından Prof. Dr. Uğur ERSOY katılımcılara kitabını imzaladı.