Konferans Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Alper İlki? nin 9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansında yapmış olduğu açılış konuşması 02.06.2021

Eklenme Tarihi: 02/06/2021

Konferans Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Alper İlki` nin 9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansında yapmış olduğu açılış konuşması 02.06.2021

 

Değerli Katılımcılar,

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Türkiye Deprem Vakfı Deprem Mühendisliği Komitesi tarafından düzenlenmekte olan Dokuzuncu Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansına hoş geldiniz.

İlki 1985 yılında düzenlenmiş olan bu konferans Deprem Mühendisliği alanında ülkemizdeki en köklü bilimsel konferans serisinin dokuzuncusudur. Bu yıl, bu konferans için, iki ilki bir arada yaşıyoruz. Konferans ilk kez uluslararası olarak ve iki dilli şekilde ve gene ilk kez çevrim içi olarak gerçekleştiriliyor.

Konferansımız hem zoom alt yapısı, hem de YouTube üzerinden yayınlanacak, konferansa kayıtlı ve davetli katılımcılar zoom üzerinden bağlantı sağlarken, misafir katılımcılar YouTube üzerinden bağlanabilecek, her iki platformdan katılan dinleyiciler konuşmacılara soru yöneltebileceklerdir. Bu konuda gerekli tüm bilgiler konferans web sayfasında bulunabilir.

İki gün devam edecek konferansımızda, beşi yurt dışından olmak üzere organizasyon komitesi tarafından davet edilmiş 12 çok seçkin bilim insanı çağrılı konuşmacı olarak sunum yapacaktır. Çağrılı konuşma oturumlarına ilave olarak, 88 sözlü bildiri de diğer oturumlarda sunulacaktır. Mümkün olduğunca sunumlar, konuşmacılar tarafından, canlı bağlantılar ile gerçekleştirilecektir. Olası bağlantı sorunları durumunda B planı olarak konuşmacılar tarafından daha önce kaydedilmiş video kayıtları kullanılacaktır. Her durumda tüm konuşmalardan sonra yaklaşık 3-4 dakikanın canlı soru cevap süresi olarak kullanılmasını planlamış durumdayız. Bu anlamda tüm konuşmacılardan ve oturum başkanlarından programı aksatmayacak şekilde sunumların gerçekleştirilmesini sağlamalarını rica ediyoruz.

Yapısal deprem mühendisliği, geoteknik deprem mühendisliği, deprem yönetmelikleri, deprem yer hareketi, aktif ve pasif sismik yalıtım sistemleri, deprem etkilerine karşı güçlendirme ve tarihi yapıların deprem davranışı gibi ana başlıklar altında toplanabilecek tam 100 sözlü sunum ve panel sırasında yapılacak 9 sunum bazıları paralel şekilde ilerleyecek toplam 25 oturuma yayılmıştır.

İlk kez Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli gerçekleştirilecek olan bu yılki konferansımızda Türkiye dışında, 13 ülkeden, araştırmacılar bildiri sunacaktır. Panel oturumuna katılan konunun sorumluları ve uzman akademisyenler "Deprem Zararlarının Azaltılmasına Yönelik Yapılanlar, Yapılamayanlar ve Yapılması Gerekenler" konusunu masaya yatıracak, 10`ar dakikalık sunumları sonrasında, dinleyicilerden gelen soruları cevaplayacaklardır. Panel oturumu dışındaki 100 sunuma ait bildiri metinleri yaklaşık 900 sayfalık bir bildiriler kitabı oluşturmuş, elektronik kitap olarak hazırlanmış bu doküman, konferansımızın web sayfası üzerinden ulaşabileceğiniz bağlantılar ile kayıtlı kullanıcıların kullanımına sunulmuştur. Kayıtlı olmayan katılımcılara ise, konferans kitabımızın yaklaşık 6 ay sonra herkese açık şekilde İnşaat Mühendisleri Odası yayınları arasından elektronik olarak indirilebileceğini bildirmek isterim.

Yazarlar için önemli olabilecek bir bilgi de, çok kısa süre sonra, hakemlerden en yüksek puan alan bildirilerin, genişletilmesi ve hakem süzgecinden geçmesi sonrası, İnşaat Mühendisleri Odamızın web of science tarafından taranmakta olan Teknik Dergi`sinde yayınlanmasının mümkün olabileceğidir. Bu konudaki davetiyeler kısa süre sonra bildiri yazarlarına gönderilecektir.

Zoom alt yapısı ile bağlanan katılımcılar tüm salonlarda sunumları Türkçe veya İngilizce tercih ettiği iki dilden birinde takip edebilecek, YouTube üzerinden bağlanan dinleyiciler ise Ana Salon yani Salon A`daki sunumları tercihlerine göre Türkçe veya İngilizce takip edebilecek, B ve C Salonlarındaki sunumları ise konuşmanın yapıldığı dilde dinleyebileceklerdir.

Tüm dünyada büyük kayıplara sebep olan COVID-19 salgını bilimsel toplantıların da biçimini etkilemiş, yüz yüze yapılmakta olan bilimsel toplantılar çevrim içi olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Her ne kadar, bu durum bizlerin bu konferansta yüz yüze bir araya gelmemizi engellemişse de, bu tür bir konferansın alışılmış bir konferansa göre çok daha sınırlı bir çevre kirliliğine yol açacağını düşünmek belki hepimiz için bir teselli olabilir.

9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansı bu yıl da Sayın Hocamız Prof. Dr. Rıfat Yarar adına başlatılmış olan konuşma serisinin dördüncü konuşması ile başlayacaktır. Konferansın açılış konuşması olacak bu sunuş, ülkemiz geoteknik deprem mühendisliği alanına büyük katkı sağlamış ve ve pek çoğumuza örnek olmuş Değerli Hocamız Prof. Dr. Kutay Özaydın tarafından gerçekleştirilecektir.

Konferansımızın, bu alanda son yıllarda gerçekleştirilmiş olan çalışmaların tüm ilgililere duyurulması ve konunun uzmanlarınca tartışılması için önemli bir platform olacağına inancım tamdır.

Başta konferans başkanlığını birlikte ve büyük bir uyum içinde yürüttüğümüz Sayın Nusret Suna ve konferans eş sekreterliği görevini yerine getiren değerli arkadaşlarım Dr. Gökçe Tönük, Dr. Deniz Korhan Dalgıç, Rezan Bulut ve Ömer Faruk Halıcı olmak üzere, çevrim içi yayınlar konusunda bizlere büyük destek sağlayan Dekon Firması yetkilileri ile İnşaat Mühendisleri Odasında görev yapan sevgili meslektaşlarım Alper Uluşan ve Funda Kılınç Suvakçı`ya, tüm Düzenleme, Bilim ve Danışma Kurulu Üyelerine, Çağrılı Konuşmacılara, konferansa bildiri sunarak katkı sağlayan araştırmacılara ve bu konferansın düzenlenmesinde ve 1985 yılından bu güne kadar başarı ile getirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlar ile konferansımıza ilgi gösterip katılan tüm dinleyicilere çok teşekkür ediyorum.

TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası