Yayın No:  | E/13/01  |  ISBN No:  | 978-605-01-0454-7  |  Yayın Yeri:  | İZMİR  |  Sayfa Sayısı:  | 124  |  
  
İnsanların ve doğanın en temel ihtiyacı ve hakkı olan su, tüm   canlıların yaşamına kaynaklık etmesi ve sınırlı bir kaynak olması, insan   ve doğa ilişkisinin belirleyicisi olması açısından büyük öneme   sahiptir.
 Su konusunda yapılmakta olan sayısız tartışmanın doğru   bir zemine oturtulması, konunun sosyal, ekonomik, politik, kültürel vb.   yönlerinin bir arada ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bütüncül bir   yaklaşımla, su kaynaklarının ve su yönetiminin, mühendislik, çevre,   sağlık, gıda, tarım, hukuk, siyaset gibi alanlarla ilişkilendirilmesi   büyük önem taşımaktadır. Özellikle suyun doğal bir varlık olması,   kamusal bir değere sahip olması anlamına gelir ki, su kaynaklarının   doğru yönetilmesi doğrudan doğruya geleceğimizin doğru yönetilmesidir. Bu   nedenledir ki, Birleşmiş Milletler, su kaynakları üzerinde giderek   artan baskılara ve suyun hayati önemine vurgu yapmak için, 22 Mart 1993   tarihinde aldığı bir kararla, her yıl, 22 Mart gününün "Dünya Su Günü"   olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. 1993 yılından bu yana kutlanan Dünya Su Günü, yıllara göre aşağıda belirtilen temalarla kutlanmıştır.   1995: Kadınlar ve Su   1996: Kirli Şehirlere Su   1997: Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli mi?   1998: Yeraltı suyu ve Görünmez Kaynaklar   1999: Su Kaynakları Etrafında Hayat   2000: 21. yüzyılda Su   2001: Su ve Sağlık   2002: Kalkınma İçin Su   2003: Gelecek İçin Su   2004: Su ve Afetler   2005: Hayat İçin Su   2006: Su ve Kültür   2007: Su Kıtlığı ile Mücadele   2008: Sanitasyon  2009: Farklılıkların Suda Yakınlaştırılması  2010: Su Kalitesi  2011: Şehir Sularının Yönetimi  2012 yılı teması ise "Su ve Gıda Güvenliği" olarak tespit edildi. Dünyada   artan nüfus ve ihtiyaçlar karşısında, su kaynaklarının daralması,   önümüzdeki 50 yıl içerisinde gıda ihtiyacını da arttıracağından, su ve   gıda arasındaki bağlantının doğru kurulması gerekmektedir. Bu nedenle su   kaynaklarının yönetilmesi, suyun doğru kullanımı ile güvenli gıda   üretimi konularına dikkat çekmek ve bu konudaki duyarlılığı arttırmak   aynı zamanda mesleki sorumluluğumuzdur. Bu amaçla 2012 yılında Su   ve Gıda Güvenliği başlığıyla düzenlemiş olduğumuz panelde konunun   uzmanları tarafından aşağıda belirtilen konu başlıklarıyla yaptıkları   sunumlar derlenerek bu kitapta ilgililerin bilgisine sunulmaktadır. Prof. Dr. Turhan ACATAY "Sulamada Su Kullanımı ve Gıda Güvenliği" DSİ 2. Bölge Müdür Yrd. İnş.Yük. Müh. Aslı Erdenir SİLAY "İzmir`in Mevcut ve İleriye Dönük İçmesuyu Projeleri" Dr. İnş. Yük. Müh. İlker ATIŞ "Gıda Güvenliği Açısından İzmir`in Su Kaynaklarının Değerlendirilmesi" Eski DSİ 2. Bölge Müdürü İnş. Müh. Mustafa ALTUNDAL "Dünyada ve Ülkemizde Su Potansiyeli ve Kullanımı" İZSU Genel Müdürü Dr. İnş. Yük. Müh. Ahmet H. ALPASLAN "Kentsel Su Kullanımında Su Güvenliği ve Bölgemiz Arıtma Tesisleri" Panelistlerimize ve bu yayında emeği geçenlere teşekkür ederiz.   TMMOB 
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 
İZMİR ŞUBESİ 
YÖNETİM KURULU 
	
    
   |