İMO Adana Şubesi 24. Olağan Genel Kurulu Ve Seçimleri Yapıldı
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 24. Olağan Genel Kurulu 12 Şubat 2022 Cumartesi günü Yaşar Kemal kültür Merkezinde; Seçimler ise 13Şubat 2022 Pazar günü İMO Adana Şube binasında yapıldı.
Eklenme Tarihi: 14/02/2022
İMO Adana Şubesi 24. Dönem Genel Kurulu, Divanın oluşturulması ile başladı; Divan Başkanlığına Emel Varkal, Başkan Yardımcılıklarına Mehmet Temur ve Halil Öderoldu, Yazmanlıklarına ise Yağmur Yengüner ve Ebru Doğru oybirliği ile seçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından 23. Dönem Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur konuşmasını yaptı. Konuk konuşmacıların ardından 23. Dönem Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Leyla Tan Çalışma Raporunu, Sayman Üye Mazlum Sevincek Mali ve Üye Profil Raporunu sundu.
13 Şubat Pazar günü İMO Adana Şube binasında tek liste ile gerçekleştirilen seçimlerde ise Çağdaş Demokrat İnşaat Mühendisleri Grubu Yönetim Kurulunun listesi seçildi.
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur’un Genel Kurul Konuşma Metni:
Sayın Divan,
Basınımızın Değerli Temsilcileri,
Değerli Konuklar,
Sevgili Meslektaşlarım,
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 24. Olağan Genel Kurulu’na hoş geldiniz. Bu önemli günümüzde yanımızda olduğunuz için siz değerli dostlarımıza teşekkür ediyor, Yönetim Kurulumuz ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli Konuklar,
TMMOB geleneğinde Genel Kurul süreçleri önemlidir. Bu sürece bizler sadece yönetimlerin belirlenmesi olarak bakmıyoruz. Genel Kurullar, dünden bugüne örgütlenmemizin geldiği aşamaların değerlendirildiği, daha ileri taşınabilmesinin araçlarının tartışıldığı, ortaya çıkarıldığı ve çalışmaların bu tespitler üzerinde şekillendirildiği süreçlerdir. Bir anlamda değişimin, yenilenmenin, demokrasinin, fikirleri beyan etmenin aracıdır genel kurullar.
Hepimizin bildiği gibi geride bıraktığımız iki yıl ülkemiz açısından önemli problemleri taşıyan bir dönem oldu. Hem pandeminin yarattığı sıkıntılar, hem de ülke siyasetinde ve onun yansıması olarak ülke ekonomisinde yaşanan çalkantılar, hepimizi derinden etkiledi.
Küresel boyuttaki koronavirüs salgını, günlük hayatımızda yaptığı değişikliklerin yanı sıra çalışma dönemimiz boyunca Şube faaliyetlerimizi de değiştirdi. Salgın döneminde uzunca bir süre yüz yüze faaliyetleri, koronovirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştiremedik. Yeni yeni son birkaç aydır dar sayıdaki katılımlı toplantıları, faaliyetleri ve eğitimleri tüm tedbirlerimizi alarak gerçekleştirmeye başladık.
Bu süreçte ailelerimizden, tanıdıklarımızdan ve inşaat mühendislerinden vefat edenler oldu. Salgın döneminde kaybettiğimiz tüm üyelerimizin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Yönetim Kurulu olarak salgının başlangıcından ibaren, çalışanlarımızın ve üyelerimizin sağlığını da ön planda tutarak Şube işlemlerinin aksamaması için azami gayret gösterdik. Merkezi olarak oluşturulan İnşaat Mühendisleri Odası Mobil Uygulaması ile üyelerimizin online işlem yapmasına ve haber ve etkinliklerden haberdar olmalarına olanak sağlanmıştır.
Geçtiğimiz çalışma döneminde, sonuçlarına meslektaşlarımız da dahil tüm vatandaşlarımızın maruz kaldığı, her geçen gün daha da derinleşen ekonomik kriz hayatımıza, en az salgın kadar büyük bir darbe vurdu. Geldiğimiz noktada, başta gıda ürünleri, akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi temel tüketim maddeleri olmak üzere tüm ürünlerde yaşanan fahiş fiyat artışları gündelik yaşamda olağanüstü zorluklara neden oldu. Mesleğimiz de dahil olmak üzere işsizlik her geçen gün artan boyutlara vardı.
Ülke siyasetinde günümüz sorunlarıyla örtüşmeyen yaklaşımlar, anti demokratik uygulamalar, liyakatsızlık, ayrımcılık tüm vatandaşlarımız üzerine kabus gibi çökmüş durumda. Tek adam rejimi ülkeyi hiçbir dönemde olmadığı kadar olumsuz koşullara sürüklemiş bulunuyor. Ülkemizin içinde bulunduğu tüm vatandaşlarımız için bu dayanılması zor koşullar, üzerimize düşen sorumlulukları daha da arttırmaktadır.
Değerli Meslektaşlarım,
Mesleğimizin insanlığın gelişimine sunduğu katkı tartışılmazdır. İnşaat Mühendisliğinin seyri doğa olaylarından korunmakla başlamış, günümüzde ise doğa olayları ile doğal afetler arasındaki çelişkiyi, insanın güvenliği ve konforunun sağlanması açısından çözüme kavuşturmuştur.
İnşaat Mühendisliğinin “kadim çağlardan” geleceğe kurduğu köprü ile toplumsal ve kamu yararını daima önde tutan bir meslek icra etme ilkesini benimsemiştir.
Mesleğimiz ve meslektaşlarımız açısından tarihin en kötü zamanlarını yaşıyoruz; her üç meslektaşımızdan biri işsizlikle, işyeri sahibi olanlar iflas etmekle karşı karşıya bulunuyor, kamuda mühendis istihdamı her geçen gün azalıyor. İnşaat mühendisleri ucuz işgücü statüsüne getirilmek isteniyor. Meslektaşlarımızın ve meslek alanımızın Odamıza hiç olmadığı kadar çok ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz.
Nisan 2021’de ODA MERKEZİMİZ tarafından hazırlanan İŞ-İSTİHDAM ve İŞSİZLİK RAPORUNDAN, Mesleğimiz açısından öne çıkan bazı sorunları sıralamak isterim:
- Her on inşaat mühendisinden üçü işsizdir (yüzde 28,2). Bu oran kadın mühendisler ve genç mühendisler arasında çok daha vahim boyutlardadır. Kadın inşaat mühendislerinin yüzde 47,1`i, 35 yaş altındaki inşaat mühendislerinin 48,3`ü işsizdir. Kısacası iki genç inşaat mühendisinden biri ve iki kadın mühendisten biri işsizdir.
- Her iki inşaat mühendisinden biri (yüzde 47,8) 4.200,00 TL`nin altında ücret almaktadır. Daha da kötüsü çalışanların yüzde 27,5`i ise asgari ücretin altında bir ücretle çalışmaktadır.
- Kamu kurumlarında istihdam mühendisler açısından neredeyse ortadan kaldırılmıştır. Çalışan on mühendisten yalnızca ikisi (yüzde 18,8) kamuda çalışmaktadır.
- Covid-19 pandemisinin yarattığı ekonomik sorunlar da yine inşaat mühendisleri üzerinde etkisini göstermiştir. Özel sektörde çalışan mühendislerin, yüzde 37`si pandemide hak kaybı yaşamıştır. Bunlardan yüzde 33,2`si ücretsiz izne çıkarılmış, yüzde 26,6`sı ücretlerde düşüş yaşamış ve yüzde 19,6`sı ise işten çıkarılmıştır.
- Kendi işyerinde faaliyet gösteren inşaat mühendislerinin yüzde 88`inin iş hacmi azalmıştır.
Bu ve diğer sorunlar bizlerin önünde duran değişmesi için mücadele edeceğimiz sorunladır.
Değerli Meslektaşlarım,
İnşaat Mühendisleri Odası kuruluşundan bu yana toplum yararını gözeten, meslektaşlarının hak ve çıkarlarını savunan, mesleki konularda görüş oluşturan, mesleki gelişime katkı sağlamaya çalışan bir mesleki-politik hatta ilerlemiştir. Bütün birikimini, imkanlarını ve emeklerini de bu hat doğrultusunda harcamış, dolayısıyla alanına giren tüm konularda sözünü ve pratiğini üretmiş, sorumluluklarını yerine getirmiştir.
Geride kalan çalışma döneminde bu hatta sahip çıkarak çalışma yürüten Yönetim Kurulumuz, var olan tüm olumsuzluklara rağmen mesleğimizin geliştirilmesi, meslek ve meslektaş sorunlarımızın çözümü, kentimizde ve ülkemizde daha nitelikli, demokrasinin işlediği, çağdaş bir toplumsal yaşama ulaşılması için çalışmalarını sürdürmeye devam etmiştir.
Çalışma dönemimizde pandemi şartlarının ortaya çıkardığı yeni araçları da kullanarak önemli kampanyalara imza attık. Bunlardan ilki İnşaat Mühendisliği bölümlerinde eğitim alınabilmesi için asgari başarı sırasının 50.000 olarak değiştirilmesi, yeterli akademisyen kadrosu ve imkanları olmayan bölümlerin kapatılması ve kontenjanların azaltılması konusunda Odamızın başlattığı kampanya oldu. Tüm şubelerimizle birlikte sosyal medya paylaşımları, basın açıklaması, Adana Şube ve Temsilcilik binalarımıza astığımız pankart ve imza kampanyası ile kampanya çalışmalarını sürdürdük. Bu çalışmamız sonucunda, bizleri tam tatmin etmese de, YÖK’ün kısmı kontenjan düşürmesini sağladık.
Yine 2020 yılının temmuz ayında mesleğimize sahip çıkmak, yapım sürecinde ara eleman değil karar verici olabilmek, işsizliği ve güvencesiz çalışma koşullarını ortadan kaldırmak, genç inşaat mühendisi istihdamını arttırmak ve bu taleplerimize ilişkin kamuoyu yaratmak, ilgili kurum ve kuruluşlara taleplerimizi iletmek için Odamız tarafından “ONURLU VE GÜVENCELİ BİR MESLEK HAYATI İSTİYORUZ” Kampanyası başlatıldı. Şubemiz de bu kampanyada basın açıklaması, medya röportajları, sosyal medya paylaşımları, kurumlara gönderilen yazılarla yer aldı.
Bir diğer kampanya “HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF, BİR ŞANTİYEDE BİR ŞEF” Kampanyası, Oda Merkezimiz ve tüm Şubelerimizde 25 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen eş zamanlı olarak "Şantiye Şefliği Tam Zamanlı Bir Görevdir, Birden Fazla Şantiyede Yapılamaz!” başlığıyla yapılan basın açıklamalarıyla başlatıldı. Ve oldukça ses getirdi.
TMMOB`nin örgütlü olduğu 81 ilde başlatılan "EMEĞİMİZE, MESLEĞİMİZE, HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYOR SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ!" kampanyası da tüm araçlarla kararlılıkla sürdürüldü. Kampanya kapsamında ekinde TMMOB’nin kampanya kapsamında hazırladığı broşürünün yer aldığı mektup, Adana ve Şube Temsilciliklerimiz bölgelerinden seçilen milletvekillerine gönderildi. Şube binamıza kampanya pankartı asıldı.
Mücadelesiyle, çalışmalarıyla, mutlaka eksiğiyle de bir çalışma döneminin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Çalışma dönemimiz boyunca örgütlülüğümüz için çalışma yürüten, çalışmalarımıza katkı veren Adana Şube ve Temsilcilik üyelerimize, toplumsal mücadele için Adana’da omuz omuza mücadele verdiğimiz demokratik kitle örgütlerindeki dostlarımıza, Şube ve Temsilcilik çalışanlarımıza 23. Dönem Yönetim Kurulu olarak teşekkür ediyoruz.
Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu dönemde, İMO Adana Şubemizin, bundan böyle de ülkemize, mesleğimize ve değerlerimize sahip çıkmak konusunda en ufak bir tereddüt yaşamadan, Şubemizin mesleki ve toplumcu mücadele çizgisini yarınlara taşımak için mücadele edeceğine inancımız tam.
Bu inançla, 24. Olağan Genel Kurulumuzda çalışmalarımızın çıtasını yükseltecek sonuçlar alınmasını temenni ederek, tüm üyelerimize saygılarımızı sunarız.
Asıl Yönetim Kurulu Üyeleri:
Hasan Aksungur
Ahmet Uncu
Onur Batmaz
Sedat Yıldırım
Mazlum Sevincek
Ahmet Berdan Dinçyürek
Hava Basit
Yedek Yönetim Kurulu Üyeleri:
Emine Bolat
Eser Çiğdem Coşkun
Ebru Doğru
Sinem Çelik
Mehmet Çetin
Ali Mert Ertit
Kaya Vurankaya